Inselata si (sau) fericita?! (de Mihaela Radulescu)

Daca v-a intrigat titlul acestui text, cu siguranta veti citi si viitoarea carte a Mihaelei Radulescu – Femei Inselate. Pina atunci e bine sa stiti ca a trai mereu cu panica de a fi tradate e mult mai neproductiv decit sa traiesti in pasiune si iubire.

 

Inselata si (sau) fericita?! (de Mihaela Radulescu)

In aproape fiecare femeie pe care o cunosc locuieste, spre disconfortul ei psihic, o femeie inselata. E capusa de care nu scapam niciodata, e parazitul care se instaleaza in suflet si ne macina, oricita forta de luare de la capat si de iertat avem in noi.

M-am intrebat de multe ori cum e mai bine sa reactionezi la astfel de furtuni existentiale, unde sa te adapostesti, ce sa salvezi mai intii de la dezastru – pe tine insati sau relatia?… Am renuntat de mult sa ma intreb cum sa evit astfel de situatii, caci am ajuns la concluzia ferma ca nici o femeie si nici o iubire nu garanteaza exclusivitatea, adica neinselatul. Statistic vorbind, barbatii insala mai mult. Sensibil vorbind, femeile sufera mai mult, ca de o boala cumplita, cind sint inselate. E una dintre cele mai acute dureri pe care le simti intr-o viata de femeie – pina si durerile facerii au azi leac si final fericit, pe cind inselatul lasa urme, deformeaza increderea, frumusetea, deregleaza mecanismul de iubire si, la unele, chiar metabolismul.

Cind se intimpla nenorocirea, se aduna, ca la o intilnire de vrajitoare, toate fortele negative despre care nu prea stiam ca le avem. Prima reactie, aceea de furie, vine de mina cu dezamagirea si in hora asta apar, pe rind, tristetea, lacrimile suvoi, frustrarea, gelozia, indoiala, spaima de singuratate, durerea ca am pierdut ceva frumos si solid, lipsa de discernamint in a gasi solutia potrivita…

Nici azi nu stiu daca e mai bine sa afli detalii sau sa fugi de orice comparatie cu „rivala”. Am vazut femei derutate, care-si repetau cu deznadejde intrebarea „ce are cealalta si n-am eu?”. Am ascultat povesti despre femei care si-au facut aproape o meserie din a-si urmari barbatul, din a-i cauta in telefon, in haine, in mail-uri, in ochi, semne care sa-l dea de gol. Le-am vazut cum isi fac rau singure, chiar si acolo unde nu era cazul, dar nu m-am mirat sa aflu ca fusesera deja inselate si se tot temeau.

N-am invatat toate lectiile din manual, dar am priceput, cindva, ca a trai mereu cu panica de a fi inselata e mult mai neproductiv decit sa traiesti in pasiune si iubire, pina unde se poate…

Motivele pentru care un barbat isi insala iubita nu sint multe sau exceptionale, sint parca, de secole, aceleasi – mai mereu e o conjunctura in care o femeie disponibila si atragatoare (nu neaparat mai reusita ca aceea de acasa) se afla in locul si momentul potrivit. Stiu bine, exista barbati pentru care ispita e ca un drog, nu pot trai multa vreme fara, nu se pot abtine de la a incerca orice femeie care le trezeste niste instincte masculine. Acesti barbati, aproape de nevindecat, au mereu o iubita pe care o insala cu una sau mai multe femei, dar nu pot renunta la iubita. Pare ilogic, derutant, dar e un adevar cu care am trait multe dintre noi.

Unele am invatat sa iertam, desi orice psiholog ne-ar spune sa nu repetam greseala, caci ne va trimite in depresii adinci. Cind ne iubim barbatul cu sufletul intreg, rareori putem renunta la el doar pentru ca a fost lipit de trupul altei femei. Trecem, ca printr-un ritual instinctiv, prin toate starile de suferinta si respingere, dar, la capatul lacrimilor si al framintarilor, iertam si mai incercam sa construim o data puntea fericirii in doi. Nu stiu daca exista un numar de greseli pe care le putem ierta sau doar una e de-ajuns ca sa ne ducem in drumul nostru, singure, dar stiu ca a fi inselata de barbatul iubit e una dintre cele mai mari traume care ne fac viata urita.

O vedem uneori pe „cealalta” si ne uitam la detalii fizice, fara sa pricepem ca nu acolo e raspunsul. O pereche de sini si un fund, niste picioare… doar altfel decit ale noastre nu alcatuiesc explicatia adulterului, ci doar ne fac sa ne cunoastem mai bine jumatatea.

Ne privim in oglinda, ne uitam in suflet, ne intrebam ce facem cu atitea amintiri frumoase si cum traim cu cosmarul tocmai aparut. Ni se intimpla, adesea, sa ne amagim ca putem sa inselam si noi, ca putem avea orice barbat ne dorim, dar descoperim, inainte de a comite fapte bizare sau imediat dupa, ca fericirea nu se capata prin surogate, bucuria si implinirea nu vin imediat dupa dezastre emotionale, ci, uneori, fac mai rau. Pentru o femeie, sentimentul de vinovatie e palpabil, poate fi descris, pe cind la barbati pare a lua doar forma unui „iarta-ma”, rostit din obligatie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle