Inamicul public numarul 1 (de Tom Wilson)

Stiti care e cea mai terifianta spaima a societatii de astazi? Nu, nu e vorba despre incalzirea globala. Nici macar despre un razboi nuclear sau despre o invazie apocaliptica a zombie-lor. Nimic din toate astea. Chestia de care trebuie sa ne temem poarta alt nume. Cititi-l aici: adolescentele.

Inamicul public numarul 1 (de Tom Wilson)

Daca nu ma credeti, aplecati-va putin asupra scandalului cvasi-sexual provocat de domnisoara Miley Cyrus. Aparent, astazi toata omenirea pare a-si dori sa-i trimita scrisori deschise in care sa-i spuna sa nu se mai comporte ca o petarda si sa-si puna dracului niste haine pe ea. Stinga si dreapta, care nu reusesc sa se puna cu nici un chip de acord asupra politicilor macroeconomice si asupra problemei siriene, au ajuns, iata, la un consens: Miley trebuie sa-si acopere sanii!

Cei aflati la stanga cred ca inocenta starleta este exploatata de capitalisti verosi care obiectifica trupul femeii pentru scandal, deci profit. Dreapta crede ca Cyrus e simbolul colapsului moral in care se scalda noua generatie si vectorul declinului moravurilor traditionale, emblema a putregaiului nascut in inima societatii moderne. Nu stiu ce credeti voi, dar eu spun ca, atunci cand cei doi poli cad de acord asupra unui fapt, ceva e foarte-foarte gresit.

Aratandu-ne o jumatate de sfarc intr-un pictorial si pretinzand a linge un ciocan intr-un videoclip, Miley Cyrus pune degetul pe o chestiune despre care societatile vestice au pretins mereu ca nu exista: faptul ca adolescentele pot fi sexy, ca au vagine si ca – o-lala! – stiu sa le foloseasca. Habar n-avem cum sa privim asta. In fapt, intregul edificiu moral iudeo-crestin poate fi vazut ca o incercare de a tine sexualitatea feminina sub control. La urma urmei, izgonirea din Paradis a fost cauzata chiar de dorinta nesabuita a unei domnisoare numite Eva – apropo, multumim pentru asta, fetelor! –, chestie care a si devenit justificare a tratamentului la care au fost supuse femeile pana pe la mijlocul anilor 60. Din motivul asta, se poate spune ca Miley a luat pe cont propriu aruncarea in aer a trei milenii de resentimente.

De ce facem atata caz din problematica asta a adolescentelor si a sexului? Primul raspuns care imi vine in minte suna astfel: e general acceptat faptul ca societatile primitive au fost, daca nu complet matriarhale, cel putin construite in jurul cultului fertilitatii – dovada este statueta lui Venus din Willendorf, cea mai veche opera de arta din istoria umanitatii. Ulterior, tranzitia lenta catre societatea patriarhala a complicat lucrurile: dat fiind faptul ca soarta viitorului speciei sta intre picioarele femeilor, cum pot barbatii sa se asigure ca acestea vor ramane nedesfacute? Simplu! Solutia masculilor a fost sa le trateze pe femei ca pe niste obiecte aflate in proprietatea lor.

Zbang! Zilele alea s-au dus, corect? Traim in plin post-feminism astazi! Nu, nu e deloc asa, din pacate. Dreptul femeilor de a controla ceea ce intra si ceea ce iese din propriile vagine, multumita unor chestii numite control al nasterii si avort, a fost castigat recent. Ba, daca ma gandesc bine, e inca amenintat, chiar si (sau mai ales) in Vestul nostru cel „civilizat. Violul marital e condamnat penal in Marea Britanie abia din 1991. Chiar si in libertinii ani 60, femeile nu puteau face sex cu cine si cum isi doreau fara sa fie supuse ostracizarii sociale. In consecinta, nu e chiar o surpriza aceasta panica morala provocata de ideea ca adolescentele chiar sunt capabile sa aiba viata sexuala.

In acelasi timp, corpurile lor sunt folosite de industria publicitatii pentru a vinde orice, de la computere la produse de curatat. Adolescentele sunt tratate si astazi precum obiectele de lux, exceptionale bunuri de consum pentru masculii alfa, fiind recompensele ideale pentru lumea banilor si a puterii. Daca nu ma credeti, intrebati-i pe Berlusconi si Putin, exemplele vii ale faptului ca barbatii ar face orice pentru a se culca cu fete care nu au implinit inca 20 de ani.

Iata si contradictia: pe de o parte, jinduim la corpuri de adolescente, pe de alta, nu suntem de acord cu ideea ca adolescentele fac sex. Sunteti confuze? Perfect! Si fetele tinere sunt. Poate ca de asta riscam sa avem parte de o intreaga generatie feminina depresiva, anorexica si dependenta de Xanax.

Ca societate, inca traim la nivelul Evului Mediu cand vine vorba de sexualitatea feminina. E Miley Cyrus exploatata sexual? Sau e simbolul eliberarii de prejudecati? Cum vrem sa se comporte adolescentele din punct de vedere erotic? N-am nici cea mai vaga idee. Oricine pretinde ca stie asta e, foarte probabil, un impostor. Tot ce stiu e ca, exhibandu-si un san, Miley a starnit un uragan de toata frumusetea. Si, pentru asta, ma inclin!

Foto: two young women are jumping against blue wall from Shuttestock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle