Ilie Nastase este un mare campion si acuzat ca e un rasist misogin. Ce facem cu asta?

Ilie Nastase, capitanul echipei Romaniei de Fed Cup, se dovedeste rasist si misogin in mijlocul conferintei de presa inaintea meciurilor intre Romania si Marea Britanie.

Ioana Ulmeanu Editorial de Ioana Ulmeanu

Ilie Nastase conduce echipa Romaniei in competitia dintre Romania si Marea Britanie, care are loc zilele acestea, din postura de capitan. Simona Halep este intrebata, in timpul conferintei de presa de ieri, despre sarcina Serenei Williams. Ilie Nastase se intoarce catre echipa si spune “sa vedem ce culoare va avea”, conform verificarilor dupa inregistrari facute de publicatia treizecizero.ro.

Presa de limba engleza il citeaza ca spunand si: „Ciocolata cu lapte?”. Ceva mai tarziu, acelasi Ilie Nastase o intreaba pe Anne Keothavong, capitanul britanicelor, despre numarul camerei sale de hotel.

Publicatiile din Marea Britanie scriu despre subiect, acuzandu-l pe fostul mare campion roman de rasism, apoi presa internationala il preia, iar Federatia Internationala de Tenis trimite un comunicat de presa in care anunta ca a demarat o investigatie, aratand ca nu tolereaza un limbaj ofensator sau discriminatoriu.

Pe de alta parte, intrebat de o jurnalista de la Digi 24, Ilie Nastase declara, acuzandu-i pe ziaristii britanici: “Aia sunt niste cretini. Aia vor senzatie si asta i-a interesat. Au vrut scandal inaintea meciului. Serena este neagra, el e alb, copilul o sa iasa ciocolatiu. Unde e rasismul? Asa fac, vor scandal. Si cu cat sunt mai mult implicati romanii, cu atat vor mai mult. O sa ii dau in judecata? Sa ma suspende pe mine federatia la 70 de ani?”.

Concluzia este destul de clara. Ilie Nastase, marele campion, nici macar nu stie unde a gresit. Asta nu il face mai putin vinovat, dar ii poate aduce scuze din partea celor care, impresionati de alura lui de mare campion, sunt dispusi sa ii ierte mai multe decat altora.

Ilie Nastase vorbeste mai departe in direct despre relatia lui foarte buna cu Serena Williams, dupa ce a acuzat-o, pana la urma, pe o campioana inca mai mare decat el, ca s-ar fi dopat. Ilie Nastase isi permite sa vorbeasca neintrebat, din postura de capitan al echipei Romaniei, la o conferinta de presa, despre culoarea copilului nenascut al Serenei Williams si, la fel de neintrebat, ii cere capitanului echipei adverse numarul camerei de hotel. Iar apoi isi permite sa spuna ca a glumit si ca cei care il acuza, socati de un astfel de comportament din partea unui om aflat undeva intr-o pozitie oficiala, sunt cretini. Si desigur ca se gasesc destui oameni care sa il sustina, pentru ca, pana la urma, Ilie Nastase este un mare campion, iar marilor campioni le iertam totul.

Dar nu este prima, si nici ultima oara cand marele nostru campion se dovedeste de o lipsa de tact legendara. Remarcele lui nepotrivite au devenit anecdote, sunt folclor. Si fiecare derapaj, de-a lungul anilor, i-a fost scuzat. Pentru ca Ilie Nastase este un mare campion care a adus servicii incomparabile tarii si sportului.

Doar ca, cumva, intre celebrarea cu orice pret a unui incomparabil jucator de tenis si bunul simt intervine o fisura. Sa fii un mare campion presupune o doza mare de fair play. Iar Ilie Nastase nu mai joaca fair de mult.

Citeste si:
Serena Williams si Irina Shayk sau miracolele pe care le cerem femeilor insarcinate

Foto: Hepta

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din lifestyle