Harper Lee, autoarea romanului Sa ucizi o pasare cantatoare, a incetat din viata

Castigatoare a premiului Pulitzer si autoarea bestseller-ului To Kill a Mockingbird, Nelle Harper Lee a incetat din viata la varsta de 89 de ani.

Harper Lee, autoarea romanului Sa ucizi o pasare cantatoare, a incetat din viata

Unul dintre cele mai iubite romane americane, To Kill a Mockingbird ramane si astazi, din pacate, la fel de relevant pentru contextul care l-a creat. Harper Lee, care a murit ieri la varsta de 89 de ani in orasul sau natal, Monroeville, a imaginat povestea lui Atticus Finch si a copiilor sai drept raspuns la rasismul care devasta comunitatile americane.

La publicarea cartii, in 1960, nimeni nu ar fi banuit impactul uluitor pe care avea sa il aiba romanul care avea in centru o poveste complicata despre rasa, rasism si un proces de viol. Totusi, To Kill a Mockingbird a devenit un bestseller, vanzand peste 40 de milioane de exemplare, si a castigat un premiu Pulitzer in 1961. Un an mai tarziu, romanul a fost adaptat pentru marele ecran, cu Gregory Peck (ales anume de catre Lee) in rolul lui Atticus Finch.

Harper Lee s-a retras din viata publica la scurta vreme, iar, timp de cincizeci de ani, a refuzat orice interviu. In 2007, Lee a primit distinctia Presidential Medal of Freedom pentru munca ei. Iar, la 55 de la publicarea romanului, a aparut si cel de-al doilea roman al sau, Go Set a Watchman. Fenomenul editorial care a urmat a pus sub semnul intrebarii intentiile lui Harper Lee, cat si capacitatile ei de a-si fi dat in deplina cunostinta de cauza acordul pentru publicarea cartii.

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle