Harjoneli la locul de munca sau hartuire sexuala?

Hartuire sexuala – o expresie care da frisoane oricarui american „politically correct“. Sau cel putin, asa ne-au facut sa credem filmele si presa. Dar se pare ca lucrurile nu stau deloc asa si, dincolo de Ocean, in loc de hartuieli, gasesti doar hirjoneli.

Harjoneli la locul de munca sau hartuire sexuala?

… and we like even more to have sex

La serviciu?! Da, chiar asa! Ma rog, nu chiar de fata cu toata lumea, dar, oricum, locurile de desfasurare a „incidentelor“ sint dintre cel mai variate. Concret: pe biroul propriu (50% dintre faptasi l-au incercat macar o data), pe un scaun (49%), in parcare (40%), pur si simplu, pe podeaua biroului (37%), in sala de sedinte (27%), in magazia de rechizite sau in alta magazie (26%), la grupurile sanitare (23%), in biroul sefului (16%), in diverse anexe, cum ar fi camera copiatorului sau cea de triat corespondenta (9%). Mai figu­reaza in topul preferintelor: masina companiei, liftul, casa scarilor, iesirea de incendiu, terasa…

Unde spuneam ca nu se face sex? Pai, n-a mai ramas prea mare lucru. Poate doar ghereta paznicului, ca acolo doar el are voie. Dar, probabil ca nici el nu sta degeaba, pentru ca 44% dintre barbati si 35% dintre femei declara ca au facut sex la serviciu. Diferenta de 10% intre sexe nu se explica nici prin homosexualitate si nici prin interpretari rautacioase de genul: „sint mai putine fetite jucause decit baietei, dar fetitele sint mai pofticioase“. Nu! Pur si simplu, conform sondajului, la serviciu, barbatilor li se intimpla mai des decit femeilor sa aiba intilniri amoroase si cu persoane din afara colectivului, nu doar cu colege.

Si un ultim detaliu: ce se intimpla, de fapt, in timpul reprizelor pe care „inculpatii“ le numesc „de activitate sexuala“? Daca, pina acum, imaginatia v-a luat-o razna gindindu-va cum o fi s-o faci pe biroul de mahon al presedintelui companiei, e cazul sa beti un pahar de apa rece si sa va calmati putin. Cind repondentii la sondaj au fost rugati sa intre in detalii, a reiesit ca, in 87% dintre situatiile mentionate, ei s-au sarutat. Destul de cast, nu? Acum, adevarul e ca, in 75% din cazuri au intervenit si mingiieri si pipaieli. Mai degraba adolescentin… Insa, imediat lucrurile o iau din nou razna pentru ca in 57% din cazuri a favut loc un contact se­xu­al implinit ca-n manualul de anatomie si fiziologie, iar in 54% din aceste momente si-a facut aparitia si numitul sex oral. Restul „rafinamentelor“ obtin scoruri neglijabile fie pentru ca sint incomode in conditiile date, fie fiindca sint prea zgomotoase. Mai ales ca 20% dintre aceste acte nu se consumau doar in sediul companiei, ci si in timpul orelor de program. Doar 23% dintre cei implicati au avut mereu taria sa astepte pina dupa plecarea colegilor…

sex isn’t always fun

Acum, oricit de amuzante ar parea lucrurile asa, povestite la o cafeluta, exista si aspecte mai putin placute ale acestor aventuri de serviciu. Ginditi-va doar ca 42% dintre cei despre care discutam erau casatoriti sau aveau o relatie stabila in timp ce, la birou, calcau pe-alaturi. In plus, 7% dintre ei chiar au fost prinsi cu pantalonii-n vine sau cu fusta-n vint, dupa caz. Dar au fost prinsi de colegi, astfel incit, in aproape toate cazurile de flagrant (87%), cea mai grea pedeapsa pe care au primit-o a fost… o oarecare si temporara senzatie de jena.

Dar relatia in sine, dovedita sau nu, cu flagrant sau fara, are uneori consecinte negative. In 9% din cazuri aventurile de serviciu au distrus cupluri stabile si familii, soldindu-se cu divorturi sau despartiri definitive. Pe de alta parte, nu orice poveste dragoste are happy-end; in 12% din cazuri unul dintre partenerii din cuplurile formate la locul de munca a trebuit sa plece si sa-si caute alt serviciu, fie si numai pentru a pune capat birfelor de tot felul. Totusi, o buna parte dintre nabadaiosi (49%) pot declara cu cugetul impacat ca aventurile lor nu au interferat chiar in nici un fel cu activitatea profesionala.

Si uite-asa ajungem la o discutie draga celor care sutin cu toate fortele condamnarea oricarui fel de amestec intre sex si cariera (si nu numai a hartuielii sexuale): atmosfera de lucru. Acolo unde hormonii si feromonii isi fac de cap avansarile si, in general, evolutiile in cariera incep sa depinda de foarte multe variabile. 25% dintre femei considera ca au avut de profitat pentru ca superiorii le-au considerat atragatoare, iar 16% afirma ca felul in care arata le confera un avantaj in relatia cu clientii sau cu partenerii de afaceri.

In acelasi timp insa, 13% dintre angajate afirma ca au fost nedreptatite de catre superiori care le-au considerat… amenintatoare din punct de vedere sexual. Ba mai mult, 4% dintre ele si 1% dintre ei spun ca au avut clar de suferit pentru ca au re­fuzat avansurile sexuale ale sefilor. Si mai e ceva: desi nimeni nu recunoaste acest lucru, un uluitor procent de 41% dintre angajati (barbati si femei deopotriva) spun ca orice femeie care avanseaza prea repede va fi suspectata ca-si construieste cariera in dormitor. Iar patru din 10 subiecti care au afirmat acest lucru cred ca zvonurile cu pricina apar doar fiindca ele sint… ade­varate. In concluzie, puritanii au ceva argumente, desi, daca va mai uitati odata la cifre, o sa constatati ca ele sint, totusi, destul de mici.

ganduri de dupa

Am vorbit despre un sondaj, ar trebui sa incheiem cu niste concluzii. Dar ce concluzii sa tragi cit timp cifrele in sine sint atit de graitoare? Doar n-o sa ma lansez acum intr-o analiza exhaustiva, sa cintaresc gravitatea implicatiilor socio-economice, sa compar sisteme de norme si reglemetari si sa formulez niste propuneri docte de remediere a situatiei! Ar fi si plictisitor si inutil, pentru ca, oricum, toate acestea se intimpla dincolo de Ocean, iar pe la noi nici vorba de atita decadere morala. In plus, trebuie sa ma grabesc sa inchei pentru ca, nu-i asa, sint la birou, mai am si alte treburi, ne-a venit o colega noua si e teribil de tinerica si de inocenta si vreau sa o invit la o cafea, sa-i explic pe indelete cum merg lucrurile pe la noi…

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din lifestyle