Când ai de-a face cu o persoană egoistă e important să ai grijă de tine prin diverse mijloace specifice, fără să pui în pericol relația.
O persoană egoistă te poate face să capitulezi, să faci ca ea, să cedezi astfel încât să nu te respingă sau să te critice. Acționezi așa, dar pe interior te simți cât se poate de inconfortabil. O altă variantă e să fugi. O ocolești, spui că ești mereu ocupată, așadar eviți contactul cu ea. Sau intri în luptă ca să te aperi, să îi dovedești că greșește și de aici un șir interminabil de conflicte. Desigur că toate aceste abordări nu sunt favorabile relației dintre voi, chiar dacă nu tu vrei să o închei. E timpul să procedezi diferit.
Poate că o reacție este aceea de a te anestezia emoțional. Și indiferent ce face celălalt tu îți spui că nu te afectează, și aparent așa este. O modalitate de protecție care presupune detașarea de emoțiile negative, dar și de cele pozitive. Chiar dacă nu este plăcut permite-ți să simți furia, dezamăgirea, frustrarea. Ele pot fi un bun punct de plecare sau resursă pentru a descoperi ce e ok sau nu pentru tine, pentru a pune limite. Intră în contact cu aceste emoții negative și află ce mesaje îți transmit ele. Nu dezlănțui furia pe moment, ci observ-o, las-o să fie. Apoi reacția să vină din partea ta sănătoasă.
Comportamentul egoist tinzi să îl iei personal, însă el nu e despre tine, ci despre persoana care îl pune în act. Modalitatea sa de a se proteja, de a-și satisface forțat nevoile. Începi să creezi scenarii? Confruntă sau testează realitatea! Întreabă cât se poate de direct ce vrea celălalt, dă voalul la o parte și permite o transparență totală. Empatia ar ajuta și ea. Ce se petrece cu persoana egoistă? Oare nu știe să ceară sau să acționeze într-un mod sănătos? Trece printr-un moment de criză? Care este contextul actual?
Ele există ca relația să continue, iar tu de asemenea să fii în siguranță emoțional, să nu îți frustrezi nevoile. Sigur, un egoist nu prea suportă regulile și limitele, așa că cel mai probabil va reacționa din plin cu furie sau cel puțin vocal. Nu trebuie să cedezi, ci să spui răspicat ce ai tu concret nevoie de la persoana respectivă. Tonul este cald, dar ferm. Nu cedezi, nu îl lași pe celălalt să preia controlul discuției, nu transformați comunicarea într-o luptă pentru putere. Situația degenerează? E ok să faceți o pauză, să vă calmați, apoi să reluați discuția la o intensitate emoțională mai mică. Atenție în ceea ce privește investirea. E important ca celălalt să fie interesat să te înțeleagă, să vrea ca lucrurile să meargă între voi. Din păcate, uneori te poți lovi de un zid, iar limitele să fie încălcate în mod repetat și frecvent, astfel încât poate fi în beneficiul tău să reevaluezi relația. Dacă chiar e sănătos pentru tine să continuați sau nu.
Foto: PR