Am fost la Scoala feminista de vara si am inteles de ce este o responsabilitate sa fii femeie

Ce inseamna feminismul astazi? Si ce legaturi au comunitatea LGBT si queer cu asta? Am aflat la Scoala feminista de vara, organizata de grupul Vagenta si editura Black Button Books.

Am fost la Scoala feminista de vara si am inteles de ce este o responsabilitate sa fii femeie

Evenimentul a fost moderat de Cristiana Tautu, membra fondatoare Vagenta, colectiv ce trateaza probleme de gen si sexualitate sub forma de exercitii artistice, cum e proiectul „Scoala feminista de vara'. Misiunea acestui proiect este sa conecteze generatii diferite de femei, care sa impartaseasca experiente de viata, idei si cunostinte: „Participantele sunt tinere intre 16 si 20 de ani interesate sa se joace cu puzzle-ul experientelor personale pentru a da voce inteligentei, creativitatii, complexitatii si diversitatii feminine, independent de orientare sexuala, religie, etnie sau istorie.', declara organizatorii pe Facebook.

Intalnirea s-a desfasurat sub forma unei dezbateri relaxate despre cum arata feminismul in Romania astazi. Faceti cunostinta cu doua feministe care ne-au fost alaturi pret de doua ore:
Cosmina Opartan: este membra fondatoare a serilor Queer Night, o serie de petreceri concentrate pe comunitatea LGBT din Romania, si membra in grupul Corp, o platforma dedicata sustinerii si promovarii talentelor muzicale feminine.
Veda Popovici: lucreaza ca artista politica, activista locala si teoreticiana cu privire la practicile feministe si reprezentarea identitatilor colective.

Problema feminismului este complicata si greu de abordat cand sunt de facut toate lucrurile despre care ti-am povestit mai sus si inca si altele. Te astepti ca discutia sa fie despre egalitate de gen, defavorizarea femeilor, violenta domestica si statut social. Nu! A fi femeie nu mai tine de ceea ce vezi, ci de ceea ce simti. Si de aici incepe conflictul…

In ultimii ani nu vorbim despre feminism local, aflu, ci de feminisme locale, despre unghiuri diferite de a-l privi. Vorbim despre un feminism mainstream, care priveste femeia din perspectiva de clasa, categorie sociala, putere, ierarhii si compara politic societatea locala cu cea globala. Iata ca astazi putem vorbi si despre un alt fel de feminism: unul radical, interesat de subiectivitati din perspectiva identitatii de gen si sexuale.

Suna complicat in teorie? Este si mai greu in practica! Pe scurt, e un feminism care vrea rezultate concrete aici si acum. Un feminism care considera depasita etapa „egalitate femeie-barbat' si duce mai departe discutia: sustin cauzele minoritatilor LGBT si dreptul acestora la libertate de exprimare a ceea ce simt ca sunt. Sexualitate versus identitate de gen! Biologic versus spiritual! Despre asta vorbim.

Si problema aceasta te priveste si pe tine! Pentru ca a fi femeie nu inseamna a arata intr-un anumit fel si a avea o anumita biologie. Feminitatea nu (mai) este definita de stereotipuri precum a arata bine, a fi sensibila si a avea nevoie de siguranta si protectie. A fi femeie este mult mai mult de atat. A permite ca societatea sa creeze definitii despre femeie care sa tina strict de reproducere si aspect fizic este echivalent cu a ne limita. Aici se reunesc cele doua cauze: poti spune despre un transgender ca nu este femeie pentru ca nu detine organul reproductiv potrivit sau pentru ca are vocea groasa? Este ca si cum ai spune despre o femeie cu trasaturi masculine ca nu isi merita statutul.

Veda Popovici spune ca:„Orice ideologie care are capacitatea de a transforma nu vorbeste despre universal, ci se refera la subiectivitati. E cel mai onest lucru pe care il putem face, decat sa visam ca ii putem include pe toti. Intr-un context emancipator nu va fi loc pentru sexisti, xenofobi, rasisti etc., crezand ca demnitatea lor se cladeste pe denigrarea celuilalt.'

Conflictul intervine tocmai din modul in care este perceput politic feminismul. Exista o presiune sociala pe estetica si sex, in conditiile in care ele nu coincid neaparat cu identitatea de gen. Persoanele transgender au obosit sa cutreiere saloanele – machiaj, epilat, coafat – pentru a coincide cu felul in care societatea considera ca ar trebuie sa arate o femeie. Dureros, insa multi dintre membrii comunitatii queer simt aceasta presiune si nu se exprima in acord cu ceea ce simt ei ca sunt: „Eu m-as simti extrem de confortabil sa pun o fusta pe mine, dar imi e frica!', afirma o persoana trans.

Am ajuns la concluzia ca viitorul este roz si cu sclipici. In ultimii 7 ani suntem pe progres: asociatii, grupuri, miscari si tot felul de initiative isi fac treaba. „Este o ierarhie de masculinitati si feminitati. Cine poate sa spuna ce e bine si ce e rau? Heteronormativul este o forma istorica cu origini in capitalism si colonialism. Asa cum a aparut, asa va si disparea!', prevede Veda Popovici.

Despre cum au ajuns Veda si Cosmina sa fie feministe am aflat chiar de la ele. Am o vaga suspiciune ca mamele lor sunt „de vina:

„La parcursul meu feminist a contribuit mama mea: Fii atenta ca tu esti o femeie si o sa fie greu. Nu o sa te intalnesti cu prietenie, respect, generozitate. O sa trebuiasca sa dai din coate pentru ca esti femeie. Pentru mine a fost doar o chestiune formala sa spun ca sunt feminista. Nu am avut acest moment in viata mea in care sa existe un declic si sa spun ca de acum sunt feminista. Exista persoane in istoriile noastre care prin feminism au reusit sa se elibereze, sa se emancipeze. Artistele, scriitoarele, evenimentele politice, totul are o componenta feminista.', se confeseaza Veda Popovici.

Cosmina Opartan a avut precoce un antrenor: „Mama mea m-a antrenat de cand eram mica sa fiu feminista. Eu nu voiam sa imi asum nici un rol specific genului, mai ales cand vedea vorba de gatit. Mama mi-a dat incredere ca le pot refuza. Si nu numai rolul de fantezie casnica!'

La final, dupa doua ore de discutii, simteam nevoia sa ii imbratisez pe unii dintre ei, ma simteam emotionata, eram intr-o comunitate unde cu totii eram frati, nu femei sau barbati sau altceva. Eram oameni si prieteni. O sa ma mai vada pe acolo si va astept si pe voi sa dezbatem! Ce inseamna sa fii femeie azi si la ce ne ajuta feminismul?

Citeste si:
E feminismul la moda sau e doar o miscare de marketing?

Text: Madalina Guerrieri

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle