Femeile care ne-au facut femei

Ne nasc, ne cresc, ne devin modele si apoi ne raman in gand ca „femeile care ne-au facut femei”. Crestem odata cu ele si le stam alaturi, iar ele ne inspira zi de zi pentru eternitate.

Femeile care ne-au facut femei

Sunt fiice, mame, bunici, surori, colege sau profesoare si sunt femeile care ne fac mandri ca suntem romani.

Bunica mea a fost femeia anilor 30

Indoctrinate de parinti si stramosi, bunicile noastre au fost femeile care nu au stiut cum sa isi apere drepturile sociale, care nu au putut sa isi aleaga conducatorii si care au fost sortite neafimarii. Desi in 1938 femeile au primit drept de vot, ele nu l-au putut exercita din cauza desfiintarii vietii politice de catre Carol al II-lea. Intr-o lume dominata de masculinitate, saracie si educatie precara, bunica mea a reusit sa isi creasca fiica ce urma sa imi devina mama cateva decenii mai tarziu.

Cu un rol secundar in societate, femeia anilor 30 afla din cotidianul „Viitorul' ca o tanara a fost retinuta pe strazile Bucurestiului pentru ca purta pantaloni, fapt nepermis la acele vremuri. Pantalonii erau considerati potriviti doar pentru calatorii sau exercitii de menaj. Bunica mea nu ar fi indraznit sa se vada egala cu barbatul de langa ea, asa ca s-a complacut intr-o pozitie mult inferioara lui. S-a sacrificat pentru barbatul de langa ea si a invatat sa ii daruiasca copii si sa sufere daca acestia nu sunt fii.

Mama mea a fost femeia anilor 60

Chiar daca pentru societatea romaneasca schimbarea este foarte greu de acceptat, mamele noastre au beneficiat de una. Accesul la educatie se facea mai usor, iar tinerele pioniere au reusit sa beneficieze de el. In pofida regimului care controla Romania si a cenzurii instituite, mamele noastre au demonstrat ca se apropie cu pasi repezi de ideea egalitatii dintre sexe. A reusit sa ma creasca intr-un mediu dominat de schimbare si sa imi devina inspiratie. A trait vremuri grele si a suferit alaturi de colegele ei care, stiind ca avortul este strict interzis in tara, recurgeau la metode ce ar fi putut sa le aduca moartea. Zece mii de femei au murit incercand sa scape de o sarcina nedorita, iar peste o suta de mii de femei au fost mutilate din cauza avortului.

Femeia a fost in continuare vazuta ca mama si muncitoare, ca cea care asteapta la coada dupa lapte sau cea care isi spala copiii cu apa din lighean incalzita cu fierbatorul. Mama mea nu a sarbatorit Ziua Internationala a Femeii niciodata inainte de 1990 caci aceasta era ziua Elenei Ceausescu, iar revista „Femeia' promova urmatorul discurs: „Cu acest prilej, femeile tarii vor aduce un fierbinte omagiu tovarasei academician doctor inginer Elena Ceausescu pentru eroica sa activitate consacrata propasirii patriei, binelui si fericirii poporului. '.

Eu sunt femeia anului 2016

Alaturi de alte zece milioane de femei din Romania, eu sunt cea care traieste prezentul si incearca sa il descopere. Chiar daca tara mea se situeaza pe locul 77 din 145 de tari la capitolul egalitatii in viata politica, sunt mandra ca sunt femeie in Romania zilei de astazi. Ma bucur cand vad femei conducand companii, masini si chiar barbati si continui sa cred ca putem ajunge oriunde ne propunem. Cred in schimbare cand imi dau seama ca in actualul Guvern o treime dintre ministri sunt femei si imi doresc ca reprezentarea femeilor in Parlament sa creasca. Chiar daca cifrele indica ca doar 11,7% dintre parlamentari sunt femei, observ cu satisfactie ca partidele politice isi asuma masuri pentru a creste acest numar.

O femeie din Romania este agresata la fiecare 30 de secunde, iar trei din zece femei sunt agresate fizic sau psihic. Romania a esuat la capitolul violentei domestice, insa Organizatia de Asistenta pentru Femei incearca sa ofere sprijin si intelegere pentru femeile abuzate fizic, emotional, financiar sau sexual printr-o linie telefonica de asistenta cu tarif gratuit. Exista si invingatoare, iar Oana Frigescu este una dintre ele. Dupa ce vedeta a recunoscut public ca a fost agresata de sotul ei, aceasta a depus actele de divort, alegand sa incheie calvarul prin care a trecut. Ii multumim Oanei si altor sute de femei ca pun pe primul loc fericirea proprie si pe cea a copiilor, ca refuza sa accepte un astfel de tratament si ca devin invingatoare in lupta cu violenta domestica.

Stiu ca le datorez asta bunicii si mamei mele si sunt convinsa ca, pe langa ele, multor altor femei ce au crezut in ele. Uitati-va in oglinda si bucurati-va de voi, de drepturile voastre si de femeile din jurul vostru. Bucurati-va de 8 martie, de faptul ca puteti purta pantaloni pe strada, de suportul oferit de tara voastra si nu in ultimul rand, bucurati-va de Romania voastra, Romania femeilor care resimt schimbarea.

Astazi, de ziua Romaniei, vreau sa ma mandresc cu mine, cu ele si cu tara mea si sa le multumesc bunicii si mamei mele, caci fara ele nu as fi reusit sa fiu cea de astazi.

Text: Paula Andreea Cazacu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle