Exercitiu de responsabilitate (de Mihaela Nicola)

Sintem un popor de birfitori, gata oricind sa criticam pe oricine si orice, sustine Mihaela Nicola. O practica extrem de paguboasa...

Exercitiu de responsabilitate (de Mihaela Nicola)

Romania, cea pe care am descris-o cu dragoste in numarul trecut, e tara fermeca toare in care oamenii sint mai pitoresti decit locurile. E tara in care totul e posibil, dar intr-un sens complet diferit de cel american; doar ei, stiti, isi mai binecuvinteaza brand-ul cu sintagma „orice e posibil”, doar ca ei ii dau un inteles constructiv, la ei posibilitatile neingradite au intelesul viselor ascunse ce se pot implini. La noi „totul e posibil” are insemnatatea nastrusnica a dezastrelor deloc surprinzatoare, are intelesul trist al faptului ca nimic nu e ceea ce pare si ca resorturi nestiute pot aduce rapid si defintiv decaderea oricui s-a asezat indraznet pe vreun soclu.

Noi am ales sa scoatem din bagajul comportamentului cuvintul „responsabilitate” in raport cu tot ceea ce enuntam. Nu e important daca stim, avem caderea sau priceperea de a judeca. Trecem direct la sentinte. Oricine poate spune orice despre… oricine si nu exista vreun fel de consecinte pentru eroare sau denigrare. Asa ramine! Dar stiti care este reversul (caci in orice rau exista si o parte buna)? Din pricina acestei usurinte si a acestei preocupari cvasi-generale, nimic din ce spune cineva despre altcineva nu mai are valoare. Nimic din ceea ce „se spune” nu mai conteaza, nu mai face diferenta. Cine sa faca selectia, daca toti sintem „viciati”? Cine sa mai fie model daca ne ingrijim sa le transformam in non-valori si le amestecam cu decorul derizoriu? Eticheta sadita pe fruntea cuiva nu mai are deloc importanta. Sau nici asta nu e bine?
 

Text: Mihaela Nicola; Foto: Shutterstock
Drepturile de autor provenite din publicarea acestui articol sint donate fundatiei „the group”.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle