Europa cu autostopul

O saptamina pe sezlong, la all inclusive, nu seamana cu ceea ce ai numi vacanta ta de vis, iar zborul cu avionul iti da palpitatii? Incearca cea mai eco metoda de a calatori. Doi practicanti ne impartasesc peripetiile lor.

Europa cu autostopul

De cind practica autostopul, Florin a invatat toate secretele „meseriei”. Are un al saselea simt in ceea ce priveste locurile in care e bine sa stai la autostop, iar daca se intimpla sa nu te ia ni­meni timp de mai multe ore, cu siguranta faci ceva gresit. „Locul unde stai e foarte important. Pe linga acesta, mai conteaza si momentul zilei si al anului. Mai mult de patru ore n-am stat niciodata, desi am mai auzit cazuri. Daca nu te ia nimeni, probabil nu faci tu ce trebuie. Poate stai intr-un loc in care ei nu pot opri, poate fi o zona rau famata, unde au auzit ca sint hoti. Ce faci? Schimbi locul, schimbi situatia, atitudinea.”

Din experienta sa, cel mai usor te ia cineva cind esti insotit de o fata. „E un risc, mai ales pentru fete, dar am cunoscut unele foarte dragute care merg pe rute lungi cu autostopul si mi-au spus ca n-au avut niciodata probleme. Eu, unul, as prefera sa calatoresc cu cineva, doar ca ga­sesc greu oameni dispusi sa mearga cu mine pe distante atit de lungi. Acum am si echipament, asa ca imi permit sa merg pe orice vreme, la orice ora a zilei, dar putini pot face asta. Psi­ho­logic, depasesti greu momentul in care nu te ia nimeni timp de mai multe ore, mai ales daca esti incepator. Eu gindesc in felul urmator: ma­si­na mea e undeva pe drum. E doar o chestiune de timp pina vine sa ma ia. Timpul ala poate sa in­semne de la nici un minut la citeva ore. Am me­reu radioul cu mine. Mai auzi o vorba, mai o gluma, mai o muzica si uite asa trece vremea.”

In ceea ce priveste profilul celor care iau la ocazie, cei mai multi sint soferii profesionisti, ca­re conduc foarte mult si cauta companie la drum lung. Florin marturiseste ca, din sutele de so­feri care l-au luat in masina lor, doar sase au fost fe­mei singure la volan. „Am mers o data noaptea de la Brasov spre Sibiu si a oprit o tipa, cu care chiar am avut o discutie foarte inte­re­santa. Dar de cele mai multe ori acestea se tem.”

Putem vorbi chiar de o clasificare a tarilor ca­re sint pro sau contra autostopului. „Sint tari mai deschise, altele mai putin des­chi­se, asta si pen­tru ca unii conatio­nali de-ai nostri au facut tim­penii pe acolo. In Italia mi s-a parut ca merge mai greu, iar in Spania chiar a mers greu”, isi aminteste Flo­rin. „Olanda e la extre­ma opu­sa. Gasesti inclusiv indicatoare care anun­ta ca acolo se poate sta la ocazie. Oa­menii acestia chiar ii respecta pe cei care ca­latoresc, din mo­ment ce au sosele concepute pentru autosto­pisti. Si-n Belgia merge bine.

Fran­ta e iarasi un adevarat paradis pentru autostopisti. Asta si pentru ca au puncte de plata a taxei de auto­s­tra­zi si pe acolo trec mii de masini, din care una inevitabil te va lua.” Dupa atitia ani de experienta, Florin stie dinainte unde sa stea pentru a merge in directia dorita de el. De multe ori refuza soferi care opresc sa il ia, pentru ca acestia merg in di­rec­tia lui doar pentru citeva zeci de kilometri si se poate sa ajunga intr-un loc mai putin favorabil.

„In Romania sintem citiva care facem autosto­pul. Pe cei care stau la marginea drumului ii consideram navetisti: ei platesc ocazia, noi nu vrem sa facem asta, ei ar merge cu orice, noi nu vrem sa ne oprim in fiecare sat, ei merg pe rute scurte, noi preferam cursele lungi.” Desi comunitatea celor care fac autostopul e una restrinsa la noi, Florin incearca sa organizeze anual o adunare a autostopistilor, unde sa promoveze fenomenul. „Vreau sa elimin temerile celor tineri si sa le deschid oamenilor pofta de a calatori.” Ce zici, te lasi convinsa?

Alina Baisan
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din lifestyle