Dreptul de intai nascut

Primul nascut este organizat, serios si conservator. Invata bine la scoala si isi dezamageste rar parintii. Iar in raport cu fratii lui mai mici, are cele mai multe sanse sa reuseasca in viata. Asa zic cele mai recente studii.

Dreptul de intai nascut

Un alt studiu care atesta acelasi lucru a fost realizat de data aceasta de doi economisti americani, V. Joseph Hotz si Juan Pantano. Potrivit lor, performantele scolare intra in declin in ordinea nasterii. Asta inseamna ca primii nascuti invata mai bine la scoala si iau note mai bune decat fratii lor mai mici. Rezultatele studiului au indicat, mai exact, ca aproape 34% din mamele respondente au spus despre primii lor nascuti ca sunt cei mai buni din clasa, in timp ce doar 1,8% din mamele participante la studiu au declarat ca primii lor copii sunt codasii clasei. Cand vine vorba despre cel de-al doilea, al treilea sau ultimul copil, cifrele scad usor pe masura ce inaintam. Cu cat intr-o familie sunt mai multi frati, cu atat probabilitatea ca cel mai mic sa fie codasul clasei creste. Doar 27% din mame au spus despre copilul lor cel mai mic ca se numara printre cei mai buni elevi din clasa.

Tot prin aceasta cercetare, s-a descoperit ca parintii au un comportament diferit si aplica altfel de reguli in functie de ordinea in care copiii lor s-au nascut. Asa stau lucrurile in ceea ce priveste televizorul, de exemplu, si timpul petrecut in fata lui. Primii nascuti au crescut intr-un mediu mai bine reglementat din acest punct de vedere, in raport cu fratii lor mai mici, iar asta i-a influentat diferit pe fiecare dintre ei. De asemenea, sansele ca parintii sa monitorizeze mai intens temele si activitatile scolare sunt cu 10% mai mari in cazul intailor nascuti fata de mezini. V. Joseph Hotz si Juan Pantano au concluzionat ca parintii sunt mult mai implicati in performantele scolare ale primilor nascuti. Acesta este motivul pentru care lor li se impun reguli mai multe si pedepse mai aspre. Asteptarile sunt mai mari de la ei.

Gata, ne-am lamurit. Primii nascuti sunt privilegiati, intr-un fel sau altul. Ba sunt mai destepti, ba primesc mai multa atentie. Nu-i de mirare ca exista atatea cercetari pe tema asta. Universitatea din Essex, Marea Britanie, nu s-a lasat mai prejos si a intocmit si ea un studiu, pe un esantion de 1.503 grupuri de frati si 3.532 de indivizi. Potrivit acestuia, primii nascuti au cu 16% mai multe sanse de a avea acces la studii superioare, iar fetele au sanse de a obtine calificari profesionale mai bune cu 4% mai mari decat baietii. De asemenea, tot primii nascuti sunt cu 7% mai dornici sa isi continue studiile, comparativ cu fratii lor mai mici. Cercetarea a mai urmarit sa vada si daca numarul de copii (in afara de gemeni si copii singuri la parinti) sau amestecul de fete si baieti intr-o familie influenteaza in vreun fel telurile celor dintai nascuti din familia respectiva. S-a ajuns la concluzia ca nici numarul, nici sexul fratilor mai mici nu ii influenteaza in vreun fel primului nascut nivelul aspiratiilor.

Totusi, se pare ca o diferenta mai mare de varsta intre frati ar fi mai favorabila succeselor scolare. „Exista cateva explicatii posibile ale realizarilor superioare si ale ambitiei de care dau dovada fratii mai mari – una dintre ele ar putea fi aceea ca, de fapt, sunt mai inteligenti. In ceea ce ma priveste, inclin sa prefer teoria conform careia investitia parintilor joaca, cel mai probabil, un rol in acest caz, a declarat Feifei Bu, coordonatoarea studiului. Deci nimic nou sub soare. Toate studiile ajung la aceleasi concluzii. Si-atunci nu-i o surpriza ca peste jumatate dintre presedintii Statelor Unite si personalitatile laureate ale premiului Nobel au fost primii nascuti in familiile lor. La fel si J.K. Rowling, Beyoncé, Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Mick Jagger, John Lennon si Paul McCartney. Toti sunt intai nascuti. Interesant, nu-i asa?

Tot ce face primul copil este important, pentru simplul fapt ca e mereu o noutate pentru parinti. Pana sa apara urmatorul copil, prietenii si familia ii acorda numai lui atentie si dragoste. Nici unul dintre ceilalti copii nu se bucura de un astfel de tratament exclusivist. Ca rezultalt, cei mai multi intai nascuti capata foarte multa incredere in ei insisi si devin buni lideri. Si indiferent care ar fi explicatiile specialistilor, stii si tu foarte bine ca, uneori, nu il poti trata pe primul nascut ca pe ceilalti copii, mai mici. Pur si simplu, are nevoie de mai multa atentie.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au aflat ca primul nascut petrece cu 20-30 de minute mai mult timp in fiecare zi cu unul dintre parinti, in raport cu copiii de aceeasi varsta din alte familii, dar care nu sunt intai nascuti.
Deci, pana la urma, statistic vorbind, primii nascuti sunt intr-adevar mai buni, mai destepti si mai hotarati sa reuseasca, nu doar isi doresc asta. Iar motivele si explicatiile sunt multe si difera de la un psiholog la altul si de la o analiza la alta. Multe teorii, dupa cum am vazut, fac trimitere la timpul mai indelungat pe care primul nascut il petrece alaturi de parinti, spre deosebire de fratii lui mai mici. Altele pun totul in seama factorului genetic. Pentru ca urmatorii copii sunt nascuti mai tarziu, odata ce mama inainteaza in varsta, acest lucru ar putea sa scada din inzestrarea genetica pe care o primeste bebelusul.

Tot printre aceste teorii care ii justifica primului nascut superioritatea intelectuala se numara si faptul ca lui ii revine de multe ori sarcina de a fi un model pentru fratele mai mic. Asa ajunge sa-si dezvolte in plus anumite abilitati de invatare. Oricum ar fi, este clar ca parintii sunt mult mai ingrijorati de modul in care se vor descurca cu primul lor copil. Frica de a face greseli in ceea ce-l priveste ii face sa investeasca mai mult in educatia lui si sa fie mai exigenti. Poate de aceea, primul copil este, statistic, mai destept.

Partea buna este ca toti parintii au un astfel de copil. Fie ca e singur la parinti sau are frati, ai si tu un intai nascut care, dupa cum ai vazut, iti va aduce mai multe bucurii decat necazuri. Este mai ascultator, mai determinat, dar si mai sensibil. Asa ca asculta-l si acorda-i atentia pe care o cere! Din partea lui s-ar putea sa primesti cele mai frumoase surprize.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle