Discursul lui Meryl Streep la Premiile Globul de Aur 2017 poate schimba lumea. Si ar trebui!

Onorata cu premiul Cecile B. DeMille la Globurile de Aur 2017, Meryl Streep si-a folosit timpul alocat discursului de multumire ca sa-si exprime ingrijorarea fata de comportamentul manifestat de presedintele ales, Donald Trump.

Discursul lui Meryl Streep la Premiile Globul de Aur 2017 poate schimba lumea. Si ar trebui!

Implicata in multiple cauze sociale si caritabile, Meryl Streep a tinut sa puncteze cateva lucruri esentiale in discursul ei.

Hollywood. Locul in care se viseaza milioane de tineri din toata lumea. Si asta pentru ca Hollywood este simbolul celebritatii, exuberantei si al vietii ideale. Dar foarte putini dintre cei care ajung acolo sunt interesati si de responsabilitatea civica pe care trebuie sa ti-o asumi atunci cand devii cunoscut. Mare parte dintre staruri se pierd printre contracte, colaborari, scandaluri si drame amoroase, oferind publicului doar niste imagini denaturate, frivole si fara niciun impact real in viata celor care asteapta ceva de la ei.

Nu si Meryl Streep. Premiata anul acesta la Globurile de Aur pentru intreaga sa cariera, actrita a facut un pas in fata din randul celor pe care celebritatea i-a absorbit cu totul, si a tinut sa transmita un mesaj intregii Americi, sau de ce nu, intregii lumi, facand referire la atitudinea presedintelui Trump fata de straini.

„Dar cine suntem noi? Si ce este, de fapt, Hollywood? Un grup de oameni veniti din alte locuri.' Dupa ce a numit cativa colegi din sala care aveau nominalizari pentru activitatea lor artistica, dar erau nascuti in alte parti ale lumii, Meryl Streep a subliniat: „Hollywood este plin de straini. Daca ii dati afara, n-o sa mai aveti la ce va uita, in afara de fotbal si arte martiale mixte, care nu sunt arte!'

Audienta era fie sobra, fie cu ochii in lacrimi. Mesajul actritei nu era doar ascultat, era simtit. Patrundea. Trezea. Punea degetul pe-o rana proaspata si foarte dureroasa. Plina de o ingrijorare aproape materna, fara note siropoase sau exagerari dramatice, aceasta a amintit momentul in care Trump, in campania electorala, a umilit un reporter cu dizabilitati de la New York Times.

„A fost un spectacol care m-a naucit. Si-a infipt carligele in inima mea. Si nu pentru ca a fost bun. Nu era nimic bun acolo. Dar si-a atins scopul. A facut publicul tinta sa rada cu gura pana la urechi. A fost momentul cand persoana careia i s-a cerut sa ocupe cel mai respectat loc din tara noastra a imitat un reporter cu dizabilitati, cineva surclasat in privilegii, putere si capacitatea de-a se lupta de la egal la egal. Mi-a sfasiat inima. Si inca nu-mi pot scoate episodul acela din minte pentru ca nu a fost dintr-un film. A fost din viata reala. Si instinctul acesta de a umili, atunci cand este manifestat in public, de catre o persoana importanta, permite si celorlalti sa faca la fel. Si cand oamenii puternici isi folosesc postul ocupat ca sa brutalizeze pe altii, pierdem cu totii.'

In finalul discursului, Meryl Streep s-a adresat presei, ca breasla in mainile careia sta apararea adevarului si libertatii: „Trebuie sa-i tragem de maneca la fiecare abatere. Pentru asta fondatorii nostri au consacrat presa si libertatea ei in Constitutie. Avem nevoie de cei din presa pentru a merge mai departe, iar ei au nevoie de noi pentru a putea pazi adevarul.'

Citeste si:
Ryan Gosling – un discurs emotionant la Golden Globes 2017

De asemenea, Meryl Streep a tinut sa mentioneze faptul ca unul dintre marile daruri ale actorilor este acela de a putea empatiza.

Incheierea a fost una apoteotica, menita sa dea curaj si speranta auditoriului: „Asa cum mi-a spus candva prietena mea, Printesa Leia, ia-ti inima ranita, si transform-o in arta!'

Discursul lui Meryl Streep este printre acelea care vor supravietui curgerii timpului. Important este ca el sa fie nu doar un moment in care ne-au fost atinse corzile sensibilitatii, ci motorul unor actiuni viitoare care sa ne asigure ca urmam linia catre bine. Catre mai bine.

Dupa cum a spus Sarah Silverman, „Meryl Streep schimba lumea, trezindu-ne cu o sarutare pe frunte!'

Multumim, Meryl Streep!

Raspunsul lui Donald Trump nu s-a lasat mult asteptat

Intr-un scurt interviu acordat The New York Times, el a spus ca, desi nu a urmarit discursul lui Meryl Streep, nu este surprins ca liberalii din lumea filmului recurg la un atac la persoana. De asemenea, intr-o postare pe Twitter, a numit-o pe actrita care a fost nominalizata de 30 de ori la Globul de Aur, „cea mai supraevaluata actrita de la Hollywood.”

Text: Mihail Tamba
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle