Dimineata, sfirsitul unei aventuri…sau inceputul unei povesti de dragoste?

Te-ai gindit vreodata ca dimineata este la fel sau poate mai importanta decit noaptea de dragoste care tocmai s-a incheiat? Te-ai intrebat vreodata daca nu cumva un barbat si o femeie ajung sa fie impreuna si pentru ca dimineata prelungeste si transforma sexul din timpul noptii in ceva protector, sub care se adapostesc cei doi?

Pornind de la o carte a sociologului francez Jean-Claude Kaufmann, Ovidiu Simonca incearca sa descifreze ce mecanisme de atractie si de respingere se formeaza in dimineata de dupa o noapte de dragoste.

Dimineata, sfirsitul unei aventuri…sau inceputul unei povesti de dragoste?

Ioana si Cornel au flirtat multa vreme. Ieseau la o cafea, isi mai dadeau un telefon, isi mai birfeau prietenii comuni, au fost impreuna la citeva filme, dar „prima noapte de dragoste“ s-a tot aminat. Ioana a ezitat, parea o timida, mereu invoca faptul ca are mult de lucru la serviciu. De fapt, se temea sa se angajeze intr-o relatie. Atunci cind s-a intimplat, la Ioana acasa, amin­doi spun ca a fost perfect. Ioana s-a dezlantuit, intr-un mod care l-a surprins placut pe Cornel. Desi, pe cind totul era doar un flirt, Ioana zicea ca nu-i place sa gateasca si are oroare de aranjat masa, „prima dimineata“ a fost un festin culinar, un mic dejun care l-a lasat cu gura cascata pe Cornel: ca­fea, suc de protocale, tartine cu brinza, pastrama, rosii, inghe­tata. Totul, pe alese. Ba chiar i-a adus si ziarul de sport preferat. Cornel spune ca nu s-a revansat nici pina in ziua de astazi pentru acea „prima dimineata“, care a avut un farmec autentic.

Au mai avut alte si alte dimineti, in care au repetat „prima dimineata“. Nu stiu daca vor ramine impreuna, dar le place cum decurge relatia lor. Pentru cei doi, diminetile sint importante pentru ca nu se mai satura sa se priveasca. Ioanei ii plac miinile lui Cornel, iar lui Cornel ii place ca Ioana are un mod anume de a-si trece mina prin par.

Monica imi spune un lucru care ma pune pe ginduri. O femeie indragostita se cunoaste nu doar din felul in care relationeaza cu partenerul in actul sexual, se cu­noaste mai ales dimineata. Celui­lalt ar trebui sa-i fie drag sa o priveasca. Monica spune ca sint dimineti si dimineti: uneori, oricit de mult ai dormi, ai o fata „botita“, alteori, simpla atingere a celuilalt te face sa infloresti, esti proas­pa­ta, esti dornica sa faci sex dimi­neata, esti gata de o nebu­nie care sa-l impresioneze pe parte­ner.

Imi spune cu tristete ca a­proape toti barbatii pe care i-a cunoscut nu pretuiesc dimineata. De obicei, se scoala ursuzi, isi aprind o tigara – fiind impreuna cu ea, care este nefumatoare, in aceeasi camera – si zic: „Bai, nu faci si tu o cafea? Ca m-ai terminat asta-noapte…“. Alteori, se tre­zesc agitati si zoriti de treburi, incep sa injure ca nu-si gasesc o­biectele de imbracaminte, isi cauta cheile de la masina un sfert de ora, citeodata mai uita sa se spele pe dinti. „Am o intilnire importanta“, iti repeta din cinci in cinci minute. A, da, dau neaparat drumul la televizor, cu sonorul tare si co­menteaza stirile din sport, zice Monica, adaugind: „Imi spun «Pa» precipitat si trintesc usa, care vibreaza cieva secunde bune in mintea mea. Ramin singura, ma spal indelung, ma imbrac si ma incalt tacticos, nu pot minca, beau cafeaua la serviciu“. „De obicei”, of­teaza Mo­nica, „concluzia mea e sim­pla: mi-a placut sa ma iubesc cu omul acesta, dar daca nu-l voi mai revedea nu va fi nici o paguba.”

Sa nu te rusinezi de diminetile tale
Dimineata, exista o moleseala a trupului, mai ales daca e provocata de o noapte de dragoste. E foarte important cum se face trecerea de la starea de lin­cezeala placuta la activitatea de rutina din timpul zilei. Uneori, sint cupluri, mai ales la inceputurile relatiei, care fac dragoste dimineata, cit mai liber si mai zgomotos cu putinta, spre oripilarea vecinilor, probabil invidiosi. Sigur, amprenta pe care si-o pune servicul si trezirea copiilor care merg la scoala face ca dimi­ne­tile multora dintre noi sa fie tot mai scurte. Cu toate acestea, ar fi foarte bine ca macar un moment al diminetii sa fie daruit cuplului. Iti incarca bateriile pentru toata ziua. Un gest marunt, dar pe care sa ti-l amin­testi in timpul zilei – o mingiiere, de exemplu, in zonele erogene – ar putea sa te faca sa surizi enigmatic in timp ce dai scortoase si autoritare telefoane sau cind directorul companiei te cheama la el in birou sa-ti reproseze intirzierea unui proiect.

Jean-Claude Kaufmann a observat ca oamenilor le place sa-si reaminteasca diminetile. Probabil ca si noua ne place sa ne reamintim – asta ar trebui sa confirme fiecare dintre voi. Daca diminetile sint mai inde­partate in timp, exista o fericire nostalgica. Da­ca acestea sint mai re­cen­te, ele ar trebui sa poata fi povestite ca fapte firesti de viata, ca­re te incarca pozitiv, ca zone de unde iti tragi seva pentru continuarea relatiei. Cind te rusinezi de diminetile tale, probabil ca ceva a inceput sa scirtiie. De fapt, dimineata ar putea sa fie un foarte bun barometru pentru rezistenta unei relatii. Sexual, se poate intimpla sa te potrivesti minunat cu cineva. Totul poate ramine in zona aventurii, daca dimineata cei doi se privesc ca niste straini care abia asteapta sa plece in lumea dezlantuita.

Confortul psihic si tandreturile
Barbatii si femeile au parte, intr-o viata, de mai multe dimineti, cu persoane diferite. Astazi, in lumea aceasta moderna si postmoderna, avem citeva avantaje. Intii, nu mai decid parintii cine ne este sotul sau sotia, ca in societatile traditionale. Apoi, am iesit din zona romantismului, cind persoana pe care o intilneai si iti placea devenea fiinta predestinata cu care sa ramii o viata. Astazi, poti alege, ai mai multe optiuni. si atunci cind alegi, poate n-ar fi rau sa te gindesti si cum iti este dimineata cu persoana iubita.

Nu trebuie sa faceti lucruri extraordinare si nici nu trebuie sa va impuneti un anumit comportament, nu trebuie sa va luati o masca. Angoasa – voi fi cu el sau nu?, el e „marea iubire“? – ar fi bine sa lase loc unui mod mai relaxat de comportament, in care dragostea se infiripa pas cu pas.

Fiti voi insiva in dimineata de dupa noaptea de dragoste – asta am citit la Kaufmann si la altii ca el si transmit mai departe! Daca simtiti un gol in stomac atunci, in acele clipe, sau cind v-o reamintiti, daca aveti o stinghereala provocata de emotie, daca sinteti si neindeminatice in a turna cafeaua in cesti, dar si experte in a-l face pe celalalt sa nu se trezeasca bosumflat, cred ca se intimpla ceva cu voi. S-ar putea sa fiti indragostite!

Daca stam sa ne gindim bine, sfirsitul actului sexual, pentru o femeie, detensionarea treptata nu e doar in noaptea respectiva, inainte de somn. Senzatia de bine, de act placut si reusit, are un echivalent si in ceea ce se intimpla dimi­neata. Poate ca noaptea esti pasionala, poate ca intilnirea s-a produs pe un fond de sarbatoare, dupa o petrecere, intr-o exaltare a simturilor, or, iata ca vine dimineata care asaza lucrurile.

Dezmierdarile de inceput sint tandreturile de final, dezinhibarile noptii ajung, dimineata, sa creeze un confort psihic placut. Cum intr-un cuplu nimic nu e banal, nici o dimineata cu iubitul vostru nu e banala. Cel mai important este sa existe diminetile ca momente in sine ale dragostei. Dimineata este prielnica iubirii, n-o refuzati, n-o uitati, n-o abandonati.
 
Foto:Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din lifestyle