Decolteul afișat de Sanna Marin, prim-ministra Finlandei, le-a luat mințile misoginilor

Sanna Marin este cea mai tânără femeie care conduce vreun Guvern în lumea asta, era și normal ca o imagine care o înfățișează cu un decolteu adânc să stârnească reacții misogine.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Sanna Marin este premierul Finlandei și cea mai tânără lideră de stat din lume, după ce a ocupat această funcție de la vârsta de 34 de ani. Nu doar atât, ci e parte dintr-un guvern de coaliție, format din cinci partide care au, toate, conducătoare femei, patru dintre ele având vârste sub 35 de ani la momentul la care s-a format coaliția. Ai zice că acesta este un lucru bun, care arată că mentalitățile nordice mai progresiste funcționează – femeile din Finlanda au fost primele din Europa care au obținut drept de vot, în 1906; tot atunci au putut fi și alese în Parlament, ceea ce s-a și întâmplat, pot fi preoți, dacă asta își doresc, sunt independente financiar într-o măsură mai mare decât în alte țări etc.

Numai că, așa cum i s-a întâmplat prim-ministrei Sanna Marin (dar cărei femei nu i s-a întâmplat?) nu prea pot să pozeze îmbrăcate așa cum au chef, fără să fie intens criticate și fără ca lucrul acesta să nu devină subiect de scandal.

Despre ce este vorba? Ei bine, Sanna Marin a apărut pe coperta unei publicații locale, Trendi, iar una dintre imaginile din pictorial o înfățișează purtând un sacou (fără nimic altceva pe sub) și un colier, adică afișând un oarecare decolteu din care abia dacă se bănuiește vreo umbră de sân. Imaginea cu pricina a stârnit imediat reacții, pentru că, nu-i așa?, orice femeie are nevoie să i se spună cum să se îmbrace, ce este aceea decența și cum faptul că poartă doar un sacou pe ea este semnul suprem de lipsă de profesionalism.

„Pozează ca un manechin”, s-au grăbit unii să judece, deranjați de decolteul afișat de Sanna Marin și în mod evident crezând că este ceva rău, frivol, superficial în profesia de manechin. Alți comentatori i-au reproșat faptul că, într-o criză mondială, chiar și gestul de a poza pentru o revistă este frivol, în vreme ce mulți alții au spus, pur și simplu, că decolteul cu pricina este o încălcare a decenței.

Desigur, de tipul de scandal declanșat de imaginea care ne arată că Sanna Marin are și piele pe sub haine nici nu poate fi vorba atunci când politicieni bărbați aleg să se afișeze cum vor ei. Vladimir Putin pozează constant la bustul gol, și asta nu i-a știrbit din respectul de care se bucură, ba chiar îl face să apară mai puternic și mai sănătos. Dar chiar și un europarlamentar finlandez cunoscut, Teuvo Hakkarinen, care a postat recent o imagine în care apare în slip, aproape că nu a primit nici un fel de atenție din partea celor pe care îi reprezintă.

În schimb, Sanna Marin a fost imediat criticată – așa cum au fost criticate, la vremea lor, aparițiile mai tuturor femeilor care fac politică (de la Hillary Clinton la Angela Merkel, și de la Margaret Thatcher la Jacinda Ardern) sau care, pur și simplu, există. Și asta pentru că, pe de o parte, există mereu misogini care simt nevoia să critice cam tot ce face și nu face orice femeie. Și, pe de altă parte, pentru că trupurile feminine sunt mereu judecate după alte standarde, și când vine vorba despre frumusețe, și când vine vorba despre decență. Iar decența, după cum ne arată toate aceste mentalități patriarhale, este o chestiune foarte fragilă, care se ascunde întotdeauna în decolteu, este anulată de fustele prea scurte, ba chiar poate fi afectată și de purtarea unor bretele sau de decizia de a nu purta ciorapi.

Din fericire, femeile din Finlanda au sărit imediat să se solidarizeze cu Sanna Marin, iar din weekend rețelele sociale au fost invadate de fotografii în care nu doar femei, ci și bărbați pozează doar în sacouri (colierele sunt opționale) utilizând hashtag-ul #ImwithSanna. Știriste, cântărețe și simple admiratoare își arată astfel susținerea, ba chiar și prima președintă a țării i-a transmis gânduri bune (și a felicitat-o în glumă pentru că a intrat în rândul femeilor al căror aspect e permanent subiect de dezbatere).

 

View this post on Instagram

 

Ylpeänä esittelemme: lokakuun Trendin kannessa loistaa mieletön @sannamarin 💪🖤⠀ ⠀ Pääministeri Sanna Marinilla on eturivin paikka esimerkkinä, esikuvana, asioiden muuttajana ja vaikuttajana. Työ on paineistettua, mutta hyvät unenlahjat ja rautaiset hermot auttavat. Mutta Marin tunnustaa myös, että uupumuksen tunteet saattavat tulla myöhemmin:⠀ ⠀ 'On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä. Tämä ei ole tavallista työtä eikä tavanomaista elämää vaan raskasta monellakin tavalla. Voi olla, että paine ja uupumus kertyvät ja tulevat myöhemmin. Tilanteissa on ollut pakko laittaa tunteet sivuun, mutta kyllähän ne kasautuvat.' ⠀ ⠀ Lue kiinnostava haastattelu kokonaisuudessaan tänään lehtihyllyille saapuneesta Trendistä! Antoisia lukuhetkiä! 💎 ⠀ ⠀ Kuva: @jonaslundqvist⠀ Tyyli: @suvipout

A post shared by Trendi & Lily (@trendimag) on

Citește și:
Deva Cassel, fiica celebrului cuplu Monica Bellucci & Vincent Cassel, debutează ca model pe coperta revistei ELLE Franța

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle