Dana Budeanu predică rasismul, printr-o postare pe Instagram

De parcă nu era suficient că instiga la violență împotriva femeilor, Dana Budeanu propovăduiește acum rasismul pe Instagram.

Ioana Ulmeanu Editorial de Ioana Ulmeanu

E greu să decizi care influencer e mai toxic zilele acestea, dar Dana Budeanu insistă să își păstreze un loc fruntaș printre cei din România, după ce, recent, a fost descoperit un clip al unui vlogger care instiga la viol… asupra minorelor, ca să fie treaba serioasă.

Însă Dana Budeanu, cum ziceam, ține să își păstreze întâietatea. Cum? Ei bine, postând pe Instagram, în timpul protestelor Black Lives Matter din SUA, care au culminat ieri cu #BlackoutTuesday (un hashtag folosit pe rețelele de socializare în sprijinul mișcării, menit să facă loc opiniilor, credințelor și experiențelor persoanelor de culoare), un slogan care contrazice tot ceea ce susține mișcarea cu pricina.
Este vorba despre o imagine care spune, simplu, All Lives Matter'. La prima vedere, pare să fie un lucru perfect valabil. Da, viețile noastre, ale tuturor, contează sau ar trebui să conteze. Da, toți ar trebui să avem dreptul la demnitate, la viață, șanse egale etc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dana Budeanu (@danajustlove) on

Numai că expresia a căpătat cu totul alte conotații în ultimii ani, de la nașterea mișcării Black Lives Matter.

Black Lives Matter este o mișcare care susține drepturile persoanelor de culoare, una care luptă împotriva violenței care afectează disproporționat, în SUA, dar și în alte părți ale lumii, persoanele de culoare. Cu siguranță că Dana Budeanu trebuie să știe asta. Este un tip de activism specific, care vorbește despre rasismul sistemic de pe urma căruia suferă populația de culoare. Este un protest care recunoaște că sute de ani de sclavie, și mai apoi zeci de ani de segregare, de discriminare și de violență continuă împotriva unei părți a societății înseamnă că populația de culoare are de-a face cu probleme specifice, care o afectează în mod particular pe ea. Black Lives Matter, de aceea, ca slogan, dar și ca mișcare, se împotrivește obiceiurilor Poliției de a omorî mai degrabă persoane de culoare neînarmate și de multe ori pașnice, sau felului în care aceleași persoane sunt încarcerate la o rată mult mai mare, pentru infracțiuni mai puțin grave, decât persoanele albe.

Iar dacă mișcarea a început să folosească constant sloganul Black Lives Matter în 2013, atunci când o persoană albă, George Zimmerman, care a ucis un adolescent de 17 ani, Trayvon Martin, care ieșise să își cumpere bomboane și un suc, a fost achitată de sistemul de justiție american, ea a crescut constant. Morțile altor persoane de culoare, precum Michael Brown sau Eric Garner (și mulți, foarte mulți alții), au dus la și mai multe proteste. Iar, cel mai recent, faptul că George Floyd a fost omorât de un polițist care a stat vreme de aproape nouă minute cu genunchiul pe gâtul său a iscat manifestații care au aruncat Statele Unite într-un haos întreținut, în mare parte, de furie, dar și de rasismul politicienilor și al Poliției, care refuză și de această dată să tragă la răspundere toți vinovații pentru moartea lui Floyd. Asta după ce, în martie anul acesta, Breonna Taylor, o tânără de culoare, a fost omorâtă în casa ei, împușcată de 8 ori, după ce polițiștii intraseră pe proprietate având un mandat, în căutare de droguri. Nu au fost găsite droguri în casă.

Dar, desigur, acestea nu sunt lucruri pe care mulți dintre noi nu le mai știu zilele acestea, când toate televiziunile și întreaga presă scrisă difuzează constant informații despre subiect. Cu atât mai puțin Dana Budeanu, o persoană suficient de abilă în mânuirea Internetul în căutare de subiecte picante. De aici probabil că și-a și inspirat postarea, cu textul All Lives Matter'.

Ce trebuie să știți, însă, despre expresia folosită de Dana Budeanu, e că ea nu e deloc inocentă. În fapt, este o modalitate de a-ți declara pe față rasismul. Dacă ne uităm puțin la ce s-a întâmplat în ultimii ani, All Lives Matter' s-a născut ca răspuns la Black Lives Matter. Promovată de partidul republican și, inițial, de câteva figuri publice apropiate ideologic de partid, ca mai târziu să devină sloganul supremației albilor, expresia este, conform mai multor specialiști, precum David Theo Goldberg, de la University of California, sau Carla Shedd, profesoară de sociologie la Columbia University, o modalitate de a ignora și a nega rasismul cu care se confruntă persoanele de culoare. Deci nici mai mult nici mai puțin decât o modalitate de a arăta cât de puțin te interesează suferința lor, până la punctul de a le anula dreptul de a și-o manifesta prin sloganul lor, printr-un simplu și răspicat All Lives Matter'.

De altfel, chiar una dintre co-fondatoarele mișcării Black Lives Matter a arătat că sloganul mișcării s-a născut tocmai pentru că viețile persoanelor de culoare nu sunt valorizate în societate atât de mult ca ale celorlalți, și că tocmai de aici provin violențele și nedreptățile cu care se confruntă acești oameni.

Așa încât, folosind expresia All Lives Matter', Dana Budeanu a ratat încă o ocazie să tacă și să pretindă că este doar încă un influencer vag amuzant, din genul celor care se găsesc cu duiumul pe Internet. A ales, în schimb, să mai picure niște venin, așa cum s-a obișnuit să facă. Așa cum a făcut și atunci când a povestit cum trebuie bătute femeile, motiv pentru care s-a ales cu o plângere penală, sau când s-a apucat să hărțuiască la TV un alt influencer pentru vina extraordinară de a avea acnee, sau cum face de fiecare dată când comentează ținute, o activitate relativ fără miză, dar pe care o pigmentează invariabil cu jigniri la adresa celor care îi trec prin fața ochilor.

Citește și:
Lecții de ipocrizie versus ore de educație sexuală

Foto: Instagram Dana Budeanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle