Curajul, accesoriul care nu ar trebui să-ți lipsească în carieră

Sunt femei care au scris istorie prin curajul lor, femei care au ieșit din zona de confort și care probabil te inspiră ori de câte ori întâlnești provocări la job.

Curajul, accesoriul care nu ar trebui să-ți lipsească în carieră

Și curajul nu ar trebui să-ți lipsească ori de câte ori vrei să faci o schimbare în carieră sau îți dorești să dai formă pasiunilor tale.

Marie Curie s-a făcut remarcată prin spiritul ei tenace în timpul Primului Război Mondial când a ajutat la echiparea ambulanțelor cu echipamente de raze X, conducându-le ea însăși spre linia frontului.

Coco Chanel a contestat normele vestimentare ale anilor ‘30, creând haine din materiale ușoare, care au eliberat corpul feminin și au reproiectat silueta. Chanel însăși s-a îmbrăcat în haine bărbătești oferind multor femei curaj.

Elizabeth Taylor și-a demonstrat curajul încă din copilărie când a avut curajul de a-l înfrunta pe Louis B. Mayer, cofondatorul studiourilor MGM, care era considerat cel mai puternic bărbat de la Hollywood la acea vreme, când managerul a acuzat-o pe mama ei. Actrița și-a apărat mama cu riscul de a-și pierde cariera. Și nu a fost concediată. Asta i-a dat curaj în viață. Elizabeth a fost sinceră și deschisă public în legătură cu problemele sale personale, discutând despre dependențele sale, despre perioadele de reabilitare și despre problemele de greutate. Deși era imaginea Hollywood-ului, nu a ezitat să-și povestească experiențele pentru a putea să-i ajute și pe ceilalți care treceau prin situații similare. Dar poate cea mai mare dovadă de curaj a fost în 2007 când a primit un diagnostic dur, dar și-a amânat operația pentru a participa la un show pentru celebrarea aniversării sale, în urma căruia a strâns bani pentru bolnavii incurabili.

Cum ajungi acolo unde îți dorești

Curajul a fost este poate cea mai importantă abilitate a femeilor care au scris istorie și, la fel ca little black dress, rămâne în trend indiferent de perioadă. Te ajută realizezi planurile și să-ți îndeplinești obiectivele atât în carieră, cât și în viață. De multe ori contează mai puțin abilitățile hard, pe care le vei deprinde prin exercițiu, și mai mult mobilizarea ta de a ieși periodic din zona de confort. Curajul de a întreba, curajul de a-ți asuma o nouă responsabilitate și de a o duce la capăt. Și nu este o abilitate înnăscută, ci poate fi dobândită prin practică. Merită rafinată și învățată continuu. Exact cum updatezi constant la abilitățile tehnice sau cunoștințele din domeniul tău de activitate.

Curajul, cel mai important accesoriu în leadership

Dezvoltând curajul, prin curiozitate, prin testarea unor idei noi, dai un plus continuu carierei tale. Și îți motivezi oamenii din echipă. Brené Brown, celebra cercetătoare și scriitoare americană a povestit în cadrul workshop-ului Courageous Leadership, desfășurat la Sidney în 2019, că liderii de pretutindeni consideră curajul drept calitatea numărul unu, calitate ce este critică pentru un viitor job mereu în schimbare, cu multe incertitudini.

Brené Brown spune că liderii care vor rămâne dezirabili peste cinci ani sunt cei care se bazează pe performanță și empatie în același timp. Leadershipul curajos se bazează și pe ambele.

„Avem nevoie de lideri mai curajoși și de culturi mai curajoase. Când am început cercetările asupra leadership-ului am emis ipoteza că cea mai mare barieră în calea conducerii curajoase era frica. M-am înșelat complet. Cea mai mare barieră în calea conducerii curajoase este armura pe care managerii o îmbracă. Acea armură care îi împiedică să exprime empatie și compasiune. Liderii îndrăzneți sunt vulnerabili, nu se înarmează, dar înlocuiesc armura cu multă competență și curiozitate. Siguranța psihologică creată în echipă va motiva oamenii să fie performanți”, punctează Brené Brown.

Și există o strategie prin care poți dezvolta curajul, într-un mod calculat și empatic, astfel încât să te ajute în atingerea obiectivelor. Îl înveți practicând, luând inițiativa, vorbind și renunțând la nevoia de a controla.

Cum dezvolți curajul

● Setează obiective principale și secundare

Gândește-te dacă obiectivul tău corespunde principiilor și valorilor tale sau celor ale echipei tale. Obiectivul derivă mai mult din ambițiile tale în carieră sau din dorința de a face bine companiei și societății? Este un obiectiv principal sau unul secundar?

Obiectivele ar trebui să-ți fie la îndemână, să poată fi realizate prin dedicare constantă. Și poți urma exemplul Taniei Modic, antreprenor american, care s-a angajat ca asistent marketing la o bancă internațională, însă nu a avut un manager care să o îndrume. Și-a luat zile libere și a mers la sediul central al băncii din New York unde s-a interesat de parteneriatele și conturile de care colegii ei nu s-au mai ocupat și le-a revitalizat. Acțiunea ei curajoasă a câștigat atenția conducerii și a fost răsplătită cu apreciere și cu promovare.

● Prioritizează obiectivele

Creează un ritual din a te întreba: Dacă nu fac ceva cu privire la starea actuală a lucrurilor, compania va avea de suferit? Cariera mea va fi afectată? Situația aceasta necesită acțiuni imediate?

Prioritizează obiectivele astfel: pe treapta inferioară poți pune acele obiective pentru care simți că nu ai doza necesară de curaj și care pot fi amânate, pe treapta medie obiectivele secundare care au și potențial de a se mai schimba, iar în partea de sus – obiectivele pentru care ești dispusă să iei poziție acum.

● Pune în balanță riscurile și beneficiile

Înainte de a lua o decizie este important să calculezi riscurile. Și poți face asta dacă te întrebi: Care sunt șansele ca reputația să fie iremediabil afectată dacă merg mai departe? Îmi voi pierde respectul sau slujba? Colegii/managerii vor avea de pierdut? Îmi voi amâna oportunitatea de promovare?
Un act de curaj într-o situație dificilă în echipă înseamnă să raportezi sau să abordezi discret situația astfel încât să poți ghida colegul să-și corecteze atitudinea, să puteți salva împreună imaginea companiei și reputația ta să rămână intactă.

Stabilește cel mai bun moment pentru a acționa

Când vrei să faci o mișcare curajoasă, următoarele întrebări te pot ajuta astfel încât să-ți poți da seama dacă este momentul potrivit: Este o acțiune atent gândită sau una impulsivă? Cât timp ar dura pentru a fi mai bine pregătită? Care sunt avantajele și dezavantajele dacă mai aștept câteva zile sau chiar mai mult?
Înainte de a lua o decizie, strânge informații sau dovezi pentru a-ți îmbunătăți șansele de succes. Folosește timpul în favoarea ta.

Curajul ține de tine, de mobilizarea ta spre a schimba lucrurile

În experiența ta profesională ai întâlnit poate manageri care dau putere oamenilor curajoși din echipele lor, fie prin respect, prin sfaturi, prin dovezi de prietenie, apreciere. Acesta este dovada faptului că indiferent de poziția pe care o ocupi în companie, curajul te poate ajuta să te afirmi. Stabilind relații și influențând oamenii din jurul tău deprinzi încredere în tine și iei inițiative din ce în ce mai îndrăznețe.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția, alege un accesoriu de încredere: curajul. Noi suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe  eJobs.ro!

Text: Steluța Năstase-Lupu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle