Ți-ai dori să fii mai prosperă financiar, dar banii parcă nu se lipesc de tine sau îți scapă printre degete. Cum să-ți ajustezi modul de gândire.
Relația ta cu banii nu este una prea fericită. Ori parcă te ocolesc, ți-ai dori să câștigi mai mult dar asta nu se întâmplă, ori cheltui necontrolat. Iar bugetul unei familii cu 2-3 membrii ție nu îți este de ajuns, ba chiar ajungi să te împrumuți. Și în ceea ce privește finanțele, modul în care gândești determină anumite emoții și implicit comportamente, unele mai funcționale, unele autosabotoare. Este timpul pentru o schimbare mentală care să se reflecte în portofel.
Dacă privești în urmă sau la situația ta actuală vei constata că ai acceptat medii profesionale toxice, în care erai constant supraîncărcată, dar la salariu schimbările erau invizibile. Și ai stat așa, acolo, poate ani de zile. Pentru că îți spuneai că atât poți tu, nu meriți mai mult, nu ești suficient de valoroasă. Ori frica de schimbare te paraliza. Ideea să mergi să îți ceri drepturile, să negociezi te transpunea într-un mod puternic vulnerabil, ca un copilaș neajutorat. Când devii conștientă de ceea ce știi, de potențialul tău, că meriți să fii remunerată corect, vei face demersurile necesare în acest sens. Inclusiv să îți găsești alt job.
Rămâi la un loc de muncă unde ești plătită prost, iar adițional ai o mulțime de colaborări care te epuizează. Nu mai ai timp liber, weekend-urile sunt pentru lucru, nu pentru odihnă. Ești pe pilot automat, iar impactul la nivel fiziologic este cât se poate de evident. Dureri de cap, stări de rău, de greață, toate încearcă să îți tragă un semnal de alarmă că trebuie să te oprești. Dar viața ta nu este numai muncă și atât. Nu trăiești ca să muncești, ci invers. Iar viața ta personală este extrem de valoroasă.
Poate că rămâi constant fără bani pentru că îi cheltui ca pe un statement. Sunt valoroasă deoarece am mașina x, hainele y, accesoriile z, merg în locurile cele mai scumpe, deși nu neapărat îmi permit asta. Dar o fac pentru a dovedi că pot, ca un sclipici care mă face vizibilă.
Ai asociat ideea de a economisi cu bătrânii și bătrânețea? Cu compromisuri cu care nu te simți comod? Nu spune nimeni că trebuie să economisești lunar jumătate de salariu, ci o sumă decentă care nu reprezintă un sacrificiu iar adunată îți va crea o bază de siguranță. În final exact pentru confortul tău economisești sau pentru a pune în acțiune un plan bine pus la punct. Avans pentru o casă, mobilă nouă etc.
Cât ești de dispusă să plătești toate lucrurile nu cu bani, ci cu timp? O nouă perspectivă la care să te gândești când te aventurezi în cheltuieli compulsive, pentru lucruri de care ai neapărată nevoie, deși mai ai încă x la fel… Deoarece banii îi faci muncind nenumărate ore, peste program, stând în fața laptopului, nu la o terasă, cu prietenii sau partenerul.
Foto: PR