Cum sa fii o gazda perfecta

Scoate mixerul din priza si goleste-ti camara de vechile forme pentru prajituri. Sarah Bailey a descoperit ca astazi, daca vrei sa dai o petrecere la tine acasa, nu trebuie neaparat sa gatesti.

Cum sa fii o gazda perfecta

Cinele intime sint foarte la moda in perioada asta. Un separeu dragut, o lumina discreta, asta inseamna acum sa iei masa in oras. Masa la restaurant tinde sa semene foarte mult cu o cina romantica acasa, asa incit nu ar trebui sa te surprinda ca cele mai chic experiente culinare presupun sa nu-ti parasesti casa deloc. Sociologilor le place sa numeasca acest lucru hedonism domestic, dar noi avem o explicatie mai simpla: dinner parties sint din nou la moda.

O petrecere reusita presupune generozitate si stralucire. Prin urmare, sa fii o gazda primi­toare inseamna mai putin sa servesti corect maioneza, ca o eleva silitoare de la scoala de arta culinara de la Babadag, si mai mult sa stii sa-ti intretii oaspetii si sa le prepari un Mar­tini care sa le inmoaie picioarele. Cu alte cuvinte, trebuie sa te porti ca o diva. Ca sa intri in dispozitia respectiva, ce-ar fi sa te gindesti la petrecerea ta ca la realizarea unui film?

Distributia

Ca si filmul, o petrecere poate deveni fascinanta prin actorii ei principali. Ritmul trebuie sa fie vivace – nu invita abstinentii, fiindca au un talent infiorator de a cauta sa poarte conversatii profunde la 2 dimineata. Si nu uita ca, asa cum nu exista film cu 10 staruri in roluri principale, nici petrecerea ta n-ar trebui sa aiba o distributie dezechilibrata, daca ma intelegi. Asa ca, atentie la casting: fii inteleapta, fa o „combinatie draguta, asa cum ar spune mama ta. Asta in nici un caz nu inseamna opt dintre cei mai zurbagii dintre colegii tai de serviciu plus acel cuplu simpatic dar timid pe care il stii din cartierul natal si care tocmai si-a pierdut buticul in teribilele confruntari de strada cu municipalitatea.

Figurantii

Petrecerile nu vor fi nicicind insufletite de ima­ginea unei gazde inlacrimate curatindu-si, cu o cirpa oribila, mobila din sufragerie de resturile de orez chinezesc (preparat dupa cea mai recenta carte de retete a lui Tse) cazute din farfuria unui dansator prea patimas. Sfatul meu: imparte surplusul de pregatiri cu cealalta jumatate a ta. Dupa mine, repartizarea ideala a sarcinilor arata asa: el – musculos, asudat, murdar, invirtind intr-o cratita oarecare; eu – asezind masa si preparind felurile usoare, pentru a-mi pazi papucii din piele de strut de stropii de ulei care pot sari din cine stie ce tigaie.

O alta smecherie ar fi sa inviti mai devreme oaspeti carora le place sa gateasca (chestia asta functioneaza de minune si in week-end) si sa-i rogi sa te ajute – a, uite un rol pentru tine: fa-o pe neajutorata si iti garantez ca prietenele tale gospodine se vor inghesui sa-si etaleze talen­tele. Astfel vei avea un fel principal de mincare super-delicios, care nici macar nu va fi preparat in bucataria ta. Aceasta delegare a sarcinilor are, in plus, efectul de a insufleti atmosfera de ospitalitate. „Mi casa es su casa devine, in sens mai larg: „Prietenii mei vin pe la mine, gatim ceva impreuna si intreaga mea viata este ca intr-un film de Francis Ford Coppola. Si asa mai departe.

Recuzita

Asa cum orice regizor care se respecta stie, farmeca-ti invitatii in primele 15 minute si vor fi ai tai pentru tot restul serii. Prin urmare, in primul sfert de ora al petrecerii cei mai blazati dintre prietenii tai nu trebuie sub nici o forma sa se furiseze in bucatarie pentru a examina parul de pisica ratacit in sosul olandez. Tine-i la distanta si distreaza-i cu cocktail-uri foarte tari. Un Martini cu gheata este ideal ca aperitiv iarna, in timp ce o margarita cu lamiie este perfecta vara.

Toe-curling Martini: Adauga un strop de vermut intr-o masura de vodca rece (doar „agita dopul deasupra paharului), pune deasupra gheata si serveste intr-un pahar racit. Pentru un pahar de margarita letala: Pune o masura si jumatate de tequila, una de triplu sec, adauga sucul a opt lamii plus cit de multe cuburi de gheata intra in robo­tul tau si apoi amesteca. Serveste in pahare multicolore, cu sare in jurul buzei. Nu subestima avangardismul Kevin Gould, ale carui delicatese se afla pe mesele tuturor celebritatilor, este un sustinator entuziast al „tartinei.

Fara farfurioare banale pentru alune (de fapt, fara farfurioare deloc), Kevin prefera sa inunde masa care luceste cu oceane de fistic sau masline – un tablou foarte Peter Greenaway. Nu trebuie sa exagerezi, dar adu-ti aminte ca laitmotivul petrecerii este calitate, cantitate, gene­rozitate. Si, in plus, tartinutele (chiar daca scumpe, sint delicioase) au statut de delicatese si nici nu cer vreun mare efort pentru pregatire. Pentru ca, asa cum orice gazda diva stie…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle