Cum ne-a schimbat internetul viata amoroasa

Avatar, chat, emoticon: noii termeni din vocabularul indra­gos­­titilor. Cum functio­neaza seductia in spatiul virtual si in ce masura ne poate afecta in viata reala?

Infidelitatea

De la o vreme, am auzit punandu-se din ce in ce mai des intrebarea: a sta pe chat de la Facebook cu un tip inseamna ca-ti inseli prietenul? „Chatter, est-ce tromper?', se intreaba francezii, in timp ce britanicii fac, cu umor, jocuri de cuvinte ceva mai rafinate: „chatting or cheating?'. Asa cum nicicand nu a fost mai simplu sa-ti faci rost de un partener ca in zilele Internetului, la fel inselatul nu a fost niciodata mai la indemana oricui. Bigamia virtuala suna caraghios, dar, cum in Statele Unite s-a ajuns de mult la casatorii virtuale, nu trebuie sa ne mai miram, caci mare este gradina Internetului!

Amantul virtual este, de cele mai multe ori, un amuzament camuflat sub o oarecare aura de „nevinovatie'. Un fel de infidelitate light, fara dovezi palpabile si cu granite cam neclare. De unde incepe infidelitatea? De la un e-mail, de la un sarut, sau ajunge un simplu gand „necinstit'? Cat de departe se poate merge cu joaca? Poate duce un chat prelungit la despartirea unui cuplu real?

Probabil e prea devreme pentru a face statistici, dar nu strica sa intrebam un psiholog. „Fireste ca este vorba de inselare, cata vreme exista o dorinta, atractie, punere in act a unui flirt cu un altul decat partenerul, este o cochetarie mai putin vizibila de ochii lumii. Si totusi, exista un sambure de tradare a partenerului, pe plan intern, pe planul relatiei/legaturii autentice cu celalalt. Si nu se poate spune atat de simplu: «In fond, nu sunt vinovat, ce mare lucru fac?». Fiindca acolo, in mintea ta, este imposibil sa nu stii, sa nu fii constient ca iti inseli, chiar si virtual (nu doar fantasmatic si imaginar), partenerul', explica Daniela Luca.

Confruntarea cu realitatea

Pana la urma, poate ca niciodata oamenii nu au comunicat mai mult, chiar daca – paradoxal – sunt din ce in ce mai singuri. Din moment ce vibrezi in timpul unei conversatii virtuale, totul pare ca devine cat se poate de real. Ceea ce se intampla acolo, in calculator, este un alt palier al realitatii pe care o traiesti. Dincolo de avatarul din computer, exista o persoana reala, in carne si oase, cu minte si suflet, de la care porneste totul. Ce se intampla insa atunci cand amantii de Internet se intalnesc cu a­devarat si stau impreuna, de-o parte si de alta a unei mese, fie­ca­re avand in fata o ceasca de cafea? Prima intalnire poate fi, de cele mai multe ori, un soc.

Lasand la o parte intamplarile – in fond, hazlii – ca­re se opresc la bariere fizice („n-am putut sa ma duc la el, pur si simplu am facut cale-ntoarsa, tipul arata ca dracu', „poza de pe net era de acu cinspe ani, fata aia intre timp acumulase vreo zece kile'), oamenii des­copera ca a comunica cu o persoana reala este infinit mai dificil decat prin intermediul unor cuvinte insirate pe un ecran, in timp ce seful e convins ca lucrezi la vreun ra­port de marketing. Contextul e cu totul altul si iti dai seama ca, in fond, stai la masa cu un strain ca­ruia i-ai impartasit cele mai intime ganduri, dar cu care nu ai dat niciodata mana si caruia ii simti pentru prima oara privirile.

Cuvintele si gandurile au luat-o cu mult inaintea contactului real, fizic, ceea ce creeaza un decalaj emotional si confuzie. Unii schimba cateva fraze si apoi nu se mai vad niciodata, altii cauta doar sex (stilul one night stand), altii descopera afinitati si raman impreuna pana la adanci batraneti, dintr-un simplu flirt virtual. Pana la urma, si pe Internet lucrurile se intampla la fel ca in via­ta reala: ceva de felul unei loterii, in care nu stii niciodata ce iti poate re­zerva viitorul.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle