Cum îți sabotezi singură șansa de a fi fericită

Simți că nu ești fericită? Câteodată chiar tu ești cea care stă în calea acelui sentiment de bucurie, împlinire, stare de bine. Ce e de făcut.

Cum îți sabotezi singură șansa de a fi fericită

Când viața îți oferă lămâi poți face limonadă sau te poți cutremura toată de la gustul acru și intens. Clișeu sau nu, cam asta se petrece în multiple situații. Ok, nu poți controla ce ți se întâmplă, ci cum gestionezi ceea ce ți se întâmplă. Pe lângă asta mai există contexte unde tocmai neimplicarea sau implicarea exagerată îți sabotează șansa de a fi fericită.

Aștepți ca lucrurile să se rezolve de la sine

Adică nu te implici, ești inactivă, deloc reactivă. Visezi la o forță superioară care ea să aranjeze situația neplăcută. Stând în expectativă nu experimentezi plăcere, stare de bine, ci un continuu disconfort. Cauza? Nu pui limite, nu ceri ce ai nevoie.

Te supra responsabilizezi

Ești atât de încărcată cu tot încât abia mai faci față. Te sacrifici pentru toată lumea, iar de tine ai uitat. Nici măcar nu exiști pe lista priorităților tale. Nevoile tale emoționale sunt frustrate, deoarece te ocupi constant de ale altora.

Nu îți îndrepți atenția către ce trebuie

Adică rămâi înlănțuită în activități care nu îți oferă cu adevărat fericire, în detrimentul celor cu adevărat hrănitoare emoțional. Stai pe internet, pe social media, în loc să citești o carte care îți place, să faci sport, să dezvolți un hobby. Urmărești pe bandă rulantă filme și seriale refuzând să ieși cu prietenii, să socializezi, să cunoști oameni noi.

Ești negativistă

Ai un puternic filtru negativist, așa că dezvolți scenarii catastrofale, știi ce gândesc oamenii (fără să îi întrebi, ca și cum citești gândurile). Ești constant îngrijorată din nimic, fără să ai dovezi solide și concrete, iar anxietatea îți afectează semnificativ viața. Ai comportamente de control, vezi amenințări peste tot, ești mereu în alertă.

Crezi că nu poți…

… nu ești în stare. Nu ai încredere în forțele proprii și te limitezi semnificativ. Nu ai curajul să îți urmărești visurile, nu îți stabilești obiective pentru că nu consideri să le poți îndeplini vreodată. Rămâi într-o aparentă zonă de confort, fără să îți dai voie să te dezvolți, să pui în practică ceea ce îți dorești cu adevărat.

Nu ai grijă de tine

Asta nu înseamnă doar că nu mănânci sănătos, ci că nu îți oferi timp pentru relaxare, pentru odihnă, încărcarea bateriilor. Cum ziceam și anterior mereu altceva este prioritar. Prin urmare dormi puțin, prost, nu te hrănești adecvat, poate consumi multă cafea, fumezi mult. Lucrezi frecvent peste program, poate chiar și în weekend, ori ești prinsă cu tot felul de responsabilități, iar corpul tău nu mai știe ce este starea de repaos.

Citește și:
Ți se pare că ești o victimă neajutorată? Cum să preiei controlul propriei vieți

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle