Ce schimbări apar în comportamentul tău atunci când ești îndrăgostită, conform experților

Să fii îndrăgostită este unul dintre sentimentele care te poate schimba radical, confirmându-ți faptul că există și persoana potrivită și trebuie doar să nu îți pierzi speranța până o întâlnești. 

Ce schimbări apar în comportamentul tău atunci când ești îndrăgostită, conform experților

În momentul în care ne îndrăgostim cu adevărat, ajungem să experimentăm emoții și trăiri cu care nu ne-am mai întâlnit până atunci și de care nu eram convinși că ni se pot întâmpla. Fie că devenim mult mai vulnerabili, mai empatici sau responsabili, sunt doar o serie de schimbări care se produc în comportamentul nostru atunci când suntem îndrăgostiți.

În ciuda faptului că nu există o rețetă care să se aplice tuturor, există anumite moduri prin care dragostea ne schimbă:

1. Ești fericită și anxioasă în același timp

Experții ne spun că iubirea este unul dintre cele mai puternice sentimente. „Te poți simți fericită atunci când îndrăgostită, dar și anxioasă. Partenerul nostru devine precum un scop pe care vrem să îl atingem”, spune Lucy Brown, neurolog la Facultatea de Medicină Albert Einstein din New York. Pe de o parte, este de înțeles faptul că ești fericită deoarece ești alături de un partener care te împlinește. Însă, pe de altă parte, poți resimți stări de anxietate din cauza faptului că nu poți fi sigură de sentimentele tale sau ale partenerului sau nu știi cum anume va evolua relația, ceea ce nimeni nu îți poate spune.

2. Ajungi să depinzi de partener

Atunci când ești cu adevărat îndrăgostită, ajungi, într-o măsură sau alta, să depinzi de partener. „Iubirea este precum o dependență, una chiar foarte puternică. Chiar și atunci când ești respins sau persoana iubită nu mai face parte din viața ta, simți că ar trebui să recâștigi acea persoană înapoi”, declară Helen E. Fisher, expertă în antropologie biologică la Universitatea Rutgers.

3. Îți asumi mai multe riscuri

Dacă înainte de a te îndrăgosti erai o persoană care își asuma cu greu riscuri, iată că după aceea lucrurile se schimbă. Acest lucru se întâmplă deoarece ești pusă în fața unei situații noi, iar din dorința de a experimenta și de a te simți împlinită de partenerul tău, ești în stare să faci și lucruri de care înainte îți era teamă. 

4. Ești mult mai protectoare

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Florida State University, când ne îndrăgostim, putem deveni extrem de protectoare față de partenerul nostru. Ne îngrijorăm destul de des, ne dorim să fie în siguranță, iar acest aspect are legătură cu intensitatea sentimentelor noastre. Este firesc să ne dorim să ne protejăm persoanele la care ținem.

5. Nu te mai poți concentra

Dacă simți că nu te mai poți concentra așa bine ca înainte de a te îndrăgosti, află că există o explicație pentru asta. Un studiu de la Universitatea din Maryland a demonstrat faptul că dragostea este asociată cu o serie de schimbări destul de intense în ceea ce privește atenția noastră. Faptul că ești îndrăgostită se poate suprapune cu nevoia de a fi atentă asupra unei îndatoriri pe care trebuie să o duci la bun sfârșit.

6. Ai mai multă încredere de tine

Nu spunem că, atunci când nu erai îndrăgostită, nu ai fi avut îndeajuns de multă încredere în tine, însă, fiind alături de un partener, primești validare din partea lui. Cu cât avem mai multă încredere în noi, cu atât mai mult acest lucru se va reflecta și asupra partenerului, implicit al relației. 

7. Gândești pozitiv

O schimbare care are loc atunci când suntem îndrăgostite are legătură cu modul în care noi gândim. Mai exact, cu ajutorul dragostei și a sentimentelor intense, stările noastre de anxietate și gândurile negative se pot diminua.„Experiențele frumoase pe care le avem alături de un partener și emoțiile puternice contribuie la schimbarea personalității noastre, nu direct, ci indirect, întrucât se pot produce schimbări în ceea ce privește percepția asupra anumitor lucruri”, spune psihologul Christine Finn.

8. Nu mai judeci

Se pare că atunci când suntem îndrăgostite, suntem mai puțin critice, atât cu noi, cât și cu persoanele din jurul nostru. Conform lui Semir Zeki, neurobiolog la University College London, „atunci când ești îndrăgostit de o persoană, în anumite zone ale creierului se produce o activitare cerebrală, iar o altă zonă, cea a cortexului cerebral, responsabilă de judecată, nu mai este activă.”

Citește și:
Top 10 motive de ceartă în cuplu pe timp de izolare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle