Ce au Domenico Dolce si Stefano Gabbana cu copiii altora?

Dolce&Gabbana este un brand cunoscut drept inovator si elegant in egala masura. Si, mai nou, drept umbrit de prejudecati care nu isi au locul in secolul nostru.

Ce au Domenico Dolce si Stefano Gabbana cu copiii altora?

Prima reactie vehementa la declaratiile celor doi au venit de pe contul de Instagram al lui Sir Elton John. Cantaretul a scris: „cum indrazniti sa va referiti la copiii mei frumosi ca fiind sintetici? Sa va fie rusine pentru ca ati aratat cu degetul inspre fertilizarea in vitro, un miracol care a permis multor oameni, straight si gay, sa isi indeplineasca visul de a avea copii. Modul vostru arhaic de gandire nu isi are locul in vremurile noastre, ca si moda pe care o creati. Nu voi mai purta niciodata Dolce & Gabbana. #BoycottDolceGabbana'. Cu atat mai importanta este reactia lui, dincolo de vizibilitatea uriasa pe care o are artistul, pentru ca acesta este cunoscut drept un activist pentru drepturile persoanelor LGBTQ, pentru adoptii in familiile gay si are el insusi doi copii cu sotul sau, David Furnish.

Curand dupa aceasta reactie, Stefano Gabbana a folosit tot Instagramul ca sa il numeasca fascist pe Elton John, invocand libertatea de exprimare atunci cand cineva doreste sa isi expuna o opinie. Fapt care nu l-a ajutat prea mult, de vreme ce, chiar in acest moment, oamenii isi posteaza fotografii cu copiii obtinuti prin felurite proceduri alaturi de hashtag-ul initiat de Elton John. Mai mult, Victoria Beckham, Nicolas Ghesquiere (designerul Louis Vuitton), Ricky Martin si multe alte celebritati care au sau nu copii s-au alaturat acestei campanii.

In vreme ce designerii au dat o declaratie oficiala in care au incetat sa se victimizeze, scuzele pe care le datoreaza pentru afirmatiile lor intarzie sa apara. „Credem in democratie si credem ca libertatea de exprimare este esentiala in acest sens. Noi am vorbit despre felul in care privim noi lumea, dar nu a fost intentia noastra sa exprimam o judecata la adresa alegerilor altor oameni. Credem in libertate si dragoste', spune comunicatul lor oficial.

Numai ca o astfel de justificare nu este suficienta, iar libertatea de exprimare nu are nimic de-a face cu ceea ce au spus cei doi. O data, pentru ca, in numele acestei libertati, ei ar fi putut sa spuna ca pur si simplu nu doresc copii obtinuti prin astfel de mijloace. Faptul ca au mers atat de departe incat sa ii numeasca pe copiii altora „sintetici' a depasit limita acestei libertati si a ajuns o ofensa, adica a ajuns chiar in punctul in care libertatea lor de a se exprima a incalcat libertatile altora de a avea copii prin orice mijloace legale este posibil. Apoi, refuzul de a-si reconsidera declaratiile si blamarea celor care i-au judecat nu isi gasesc, nici ele, acoperirea in comunicatul oficial. Daca ei cred in libertatea aceasta atat de pretioasa, poate ca ar trebui sa ii lase si lui Elton John si altora ca el libertatea de a le boicota afacerea. Pana la urma, e acelasi fel de libertate.

Si, in cele din urma, statement-ul designerilor nu vorbeste despre lucrul cu adevarat important. Domenico Dolce si Stefano Gabbana fac parte dintr-un grup inca oprimat, mai cu seama in Italia, unde comunitatea este adanc religioasa. Si tocmai aici apare pericolul. Faptul ca doua persoane gay cu mare vizibilitate actioneaza impotriva comunitatii din care fac parte arata cate prejudecati exista chiar si acolo unde nu ne-am astepta sa fie. Acum, cand cele mai multe tari din Europa de-abia daca tolereaza ideea familiilor formate din parteneri de acelasi sex, ca sa nu mai vorbim despre adoptii sau despre capacitatea si dreptul lor de a avea copii, o astfel de afirmatie venita din partea unor personaje gay cu putere si vizibilitate nu face altceva decat sa dea apa la moara extremistilor care nu sunt gata sa le cedeze acestora nici un drept de care noi, ceilalti, ne bucuram fara sa il chestionam vreo clipa. Si aici lucrurile sunt cu adevarat problematice.

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle