Casatoriile gay

Din ce in ce mai multe tari aproba parteneriatele civile si chiar casatoriile dintre gay. „Institutia“ casatoriei e amenintata, striga unii, foarte impacientati. Argumentele istorice, sociale si biologice ii contrazic.

Casatoriile gay

Un vis californian devenit realitate

Curtea Suprema din California a ridicat, recent, interdictia asupra casatoriei gay. Printr-o hotarire istorica, institutia a permis cuplurilor de acelasi sex din cel mai populat stat american sa-si puna pirostriile.

Ron George, seful Departamentului de justitie, a declarat: „Sa li­mitezi casatoria la o uniune dintre un barbat si o femeie e neconstitutional. Argumentele lui Ron George: cuplurile din Cali­for­nia au dreptul civil fundamental de a se casatori, indiferent de orientarea lor sexuala.

Pina la California, doar un singur stat – Massachusetts – permitea acest tip de mariaj, desi si California, si New Jersey-ul garantau cuplurilor de acelasi sex aceleasi drepturi legale ca si perechilor casatorite. Decizia e considerata o piatra de hotar, pentru ca statul California e un deschizator de drumuri. In secolul al XX-lea, de pilda, a fost primul care a anulat legea impotriva casatoriilor inter-rasiale. A mai durat aproape 19 ani pina cind Curtea Suprema a SUA i-a urmat exemplul.

Icon-urile gay americane n-au ezitat sa sarbatoreasca. Ellen DeGeneres, renumita host de talk-show si lesbiana activista, a spus: „Acum, abia astept sa ma casatoresc (cu partenera ei, Portia Di Rossi – n.n.). Cu totii meritam aceleasi drepturi si cred ca, intr-o zi, vom privi inapoi si interdictia gay-ilor de a se casatori va parea la fel de absurda ca aceea care le interzicea femeilor sa voteze. Creatorul de moda Marc Jacobs e de parere ca „pe cine sa iubesti si cum sa iubesti sint chestiuni care ar trebui lasate la latitudinea (individuala) a fiecarui cuplu.

Melissa Etheridge nu si-a putut reprima, nici ea, entuziasmul: „Acum am sentimentul ca sint o femeie cinstita. Ce superba binecuvintare pentru mine si comunitatea gay!.

Europa, in avangarda

Ca mai intotdeauna, Europa a luat-o inaintea Statelor Unite. In 2001, Olanda a fost prima tara care a permis casatoria gay, urmata de Belgia, Spania, Canada si Africa de Sud. Doar in Canada si Spania statutul legal al casatoriilor unisex este exact acelasi ca si cel al mariajelor heterosexuale. Uniunile sau parte­neri­a­te­le civile intre persoane de acelasi sex sint posibile in multe alte tari. In Scandinavia si Islanda, de pilda, un parteneriat inregistrat legal este echivalent cu o casatorie si cuplul are inclusiv dreptul de adoptie.

Conceptul de casatorie a trecut, recent, prin multe schimbari semnificative. Poligamia a fost interzisa, femeile casatorite n-au mai fost considerate proprietatile sotilor lor, divortul e legal, conceptia in afara casatoriei e si ea acceptata, iar legile care interzic mariajele inter-rasiale au fost eliminate din majoritatea societatilor moderne. Aceste schimbari in obiceiurile si protocolurile mariajului se intimpla des si sint o dovada ca institutia casatoriei e una dinamica.

Homosexualitatea e veche de cind lumea – asta daca privesti din perspectiva istorica si nu din cea conservator-crestina, potrivit careia totul a inceput cu Adam si Eva. Si aici am atins un nerv important, pentru ca diferenta de opinii in gilceava pro si contra creationismului e atit de intensa, incit polemicile in ceea ce priveste casatoria celor de acelasi sex devin o fateta secundara a acestei dispute.

Raspunsul majoritatii oamenilor la intrebarea „ar trebui sau nu sa se casatoreasca gay-ii si lesbienele? e visceral si plin de automatisme. Daca crezi ca Dumnezeu a creat universul acum vreo 10.000 de ani si ca si-a asternut legea morala absoluta in paginile Bibliei, atunci petrece­rile tale sint, probabil, destul de plicticoase si privesti casatoria ca fiind, prin definitie, o uniune sacra dintre un barbat si o femeie in scopul procrearii.

Daca ai ceva indoieli si esti mai putin catolic decit Papa, atunci nu poti sa nu constati ca, de cind a fost scrisa Biblia, populatia planetei a depasit pragul de 6 miliarde si ca nu ar mai fi nevoie sa crestem, sa ne inmultim si sa umplem Pamintul deja arhiplin. Probabil ca nu te deranjeaza sa-i vezi pe gay cum se arunca, cu un entuziasm inconstient, in aceasta distopie numita casatorie, doar ca sa fie crunt dezamagiti.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle