Cartile celebritatilor

Indiferent daca te pricepi sau nu, nu esti vedeta adevarata daca nu esti si autoarea unei carti. Merita sa citim ce au scris Madonna, Pamela Anderson, Paris Hilton sau Brooke Shields sau n-are rost sa ne batem capul?

Cartile celebritatilor

Confesiunile unei mostenitoare

Paris Hilton isi iubeste viata si stie cum sa obtina ceea ce vrea. Cam asta ar fi rezumatul romanului ei autobiografic, Confessions of a Heiress. Daca vreti mai mult sau cautati re­velatii scandaloase, nu veti afla nimic, in afara faptului ca parul ei e ondulat natural si ca nu e „prea mindra' de faimosul scandal stirnit de clipul video in care facea sex. Dieta Paris: maninca tone de ciocolata in timpul zilei si popcorn noaptea si nu lua niciodata pilule de slabit. Cit despre reteta frumusetii ei, ei bine, nu-i prea place sa se spele pe fata sau sa foloseasca produse pentru piele. Motto-ul ei personal este: „Cel mai mare pacat in viata e sa fii plictisitor'. Restul pacatelor, adica prostia, ingimfarea, ignoranta, aroganta, se pedep­seste cu celebritatea. Menita a ne-o face mai simpatica, aceasta carte ne convinge definitiv ca Paris e o über-fufa.

Cosmarul american

Britney Spears si mama ei vorbesc despre viata, dragoste, faima si „implinirea viselor' in cartea Heart to Heart. Dar visul american se intoarce repede pe versantul sau cosmaresc. Romanul e cronica ambitiei oarbe si bolnave a unei mame care a investit totul in produsul „Britney'. Dincolo de povestile zaharisite, avem portretul siderant al unei gospodine frustrate, Lynne Spears, care murea sa scape din Louisiana si care incearca s-o transforme pe fiica-sa intr-un star inca de pe la sapte ani. Isi abandoneaza celelalte odrasle (amindoua mai mici de 12 ani) si se muta in New York, pentru a se dedica full time proiectului sau. Familia Spears si-a dat seama ca nu va putea sa evadeze din ghetoul sudist decit exploatind sex appeal-ul fetitei. Pentru ca investitia sa dea roade, preferau uneori sa nu manince ca sa-i plateasca lui Britney cursurile de te miri ce.

Brooke si partea intunecata a maternitatii

Vestea buna e ca nu toate cartile vedetelor echivaleaza cu punerea lor in fason. Down Came the Rain e una dintre putinele laudabile, pentru ca nu exploreaza o personalitate-supernova, ci o descindere in infern. Brooke Shields este autoarea unui best-seller despre cum a reusit sa iasa dintr-o depresie post-natala care o adusese in pragul sinuciderii. Devenita amba­sadoarea unei boli inca necunoscute, ea s-a batut cu curaj cu Tom Cruise, care a criticat-o fiindca a folosit antidepresivele pentru a iesi la lumina. Brooke marturiseste cu o sinceritate dezar­manta, departe de poza standard a ma­ternitatii victorioase, promovate de majoritatea actritelor, ca era ingrozita de micuta Rowan. Se temea ca-i prea fragila. Nu simtea nici o dorinta s-o ia in brate. In momentele sale cele mai ne­gre, voia sa intre cu masina intr-un zid si-si imagina cum fiica ei zboara prin aer si se loveste de zid, chiar in fata ei. Shields ne asigura ca nu avea intentii ucigase – era doar coplesita de ginduri morbide in legatura cu ea si fetita ei. Starul se numara printre cele 15% dintre femei care sufe­ra de depresie post-natala profunda, boala ce se manifesta prin atacuri de panica, dezna­dej­de si ginduri suicidare. Celebritatea lui Shields a ajutat ca volumul sau sa aiba succes, sa atinga un public larg si sa ajunga la cele inca pe ne­drept stigmatizate ca se lupta cu un „rau obscur'.

Lungul drum spre iesirea din iad

Cind Eminem a decis sa publice o carte, aceasta a inclus multe poze, versurile controversatelor sale piese si comentarii pe marginea lor. Suficient ca Entertaiment Weekly sa jubileze: „Eminem se do­ve­deste un inegalabil poet rap cu o in­te­legere profunda a puterii limbajului. Angry Blonde e o incursiune fara precedent in mintea unui geniu muzical modern'. Desi rock-starurile nu au reputatia c-ar fi profunde, superstarul glam-trash Marilyn Manson e autorul unui roman inteligent si frisonant despre drama maturizarii. The Long Hard Road Out Of Hell e o autobiografie ce aduce la lumina cele mai sinistre aspecte ale copilariei lui Marilyn Manson (pe atunci Brian), conjugind teroarea si fascinatia copilului care a dat peste colectia de reviste pornografice a bunicului, a fost sarutat pentru prima data cu limba si a fost sicanat de fetele pe care le placea. Manson are „avantajul' de-a fi crescut ca un paria si un loser. Ceea ce da va­loare acestui roman e faptul ca e socant de onest, rocker-ul portretizindu-se deseori ca stupid, egoist, hipersensibil, imo­ral, cu mari slabiciuni. Intr-un cuvint, u­man. Se distanteaza clar de alte autohagiografii ale starurilor, dindu-ne speranta ca, pina la urma, n-avem de-a face cu un gen lite­rar complet compromis.

Arhiva revistei ELLE

 

Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle