Botox – pro sau contra?

Il iubesti, te intriga sau doar simplul cuvant iti provoaca teroare... Indiferent de reactie, expresia ta va fi alterata daca il folosesti sau intentionezi sa incerci injectiile cu botox. Iar asta e neaparat un lucru rau?

Botox – pro sau contra?

Insa ce pierdem din vedere atunci cand aratam cu degetul persoane botoxate este ca unii oameni nu au capacitatea naturala de a se incrunta! Pur si simplu nu o au. De obicei, aceste fizionomii se rideaza in partea inferioara a fetei, iar pe aceasta zona nu se fac injectii cu botox (pacientii care incalca vor avea surpriza ca nu vor mai putea zambi, manca sau bea…).

Desi persoanele injectate cu toxina botulinica pot avea o expresie usor alterata, atunci cand cantitatea folosita de dermatolog e moderata, aceasta va fi insesizabila de catre oamenii nou cunoscuti. Practic, daca esti injectata cum trebuie, de asta nu-si vor da seama decat prietenii care stiau exact cat de adanc se poate cresta incruntatura ta in mod natural. Si atat.

De fapt, medicii recomanda injectiile cu botox si celor tineri care se incrunta atunci cand se concentreaza, cand au un defect de vedere (si se chinuie sa vada) sau cand sunt fotosensibili (si se stramba la soare). Ridurile de la 20 de ani sunt complet nemeritate si pot fi netezite cu aceasta solutie.

Insa care e de fapt partea intunecata a botoxului? Despre efecte secundare pe termen lung nu se stiu foarte multe date, la urma urmei, vorbim despre o toxina care a intrat in uzul esteticii de doar un deceniu. Botoxul e de obicei blamat atunci cand se fac excese care transforma oamenii in statui sau cand se intampla temutul efect de pleoapa cazuta… Ce se cunoaste mai putin e ca, daca un medic dermatolog a comis o greseala (iar acestea sunt din ce in ce mai rare in ultimul timp, pentru ca injectiile cu toxina botulinica au devenit din ce in ce mai comune), aceasta se va estompa, pentru ca botoxul se pastreaza in piele o perioada limitata de timp (intre trei si sase luni, dar poate varia in functie de metabolism). Deci nu ramane nimeni nenorocit pe viata.

Dar ce e cu adevarat grav e ca atunci cand anumiti muschi ai fetei sunt (semi)paralizati, exprimarea emotiilor solicita cu totul alti muschi care vor sa compenseze lipsa lor de mobilitate. Drept urmare, se poate grabi aparitia ridurilor din alte zone, si anume de pe etajul inferior al fetei, care sunt mult mai evidente si nu se corecteaza asa usor, cu botox (ci cu fillere, un procedeu ce solicita mai multe vizite la dermatolog, deci mai multa bataie de cap).

Deci decizia de a te injecta sau nu trebuie sa fie neinfluentata de efectele pe care le-ai vazut asupra prietenelor tale sau asupra celebritatilor, iar medicul trebuie sa-ti cerceteze expresiile fetei pentru a anticipa cum te va afecta netezirea unor riduri pe termen lung. Dar, bineinteles, ultimul cuvant e, pana la urma, doar al tau. Daca ridurile nu te deranjeaza, n-are nici un rost sa apelezi la asemenea proceduri cosmetice. Vrei sa (te) pacalesti ca esti mai tanara? Poti sa incerci botoxul, pentru ca, dupa cum ziceam, efectul e temporar. La fel ca si incruntarea, zambetul sau… tineretea.

Foto: Glass Medicine Vials and botox from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle