Care-i treaba cu drogul violului si cu felurile in care ne putem feri de agresiuni sexuale?

Pana acum cateva zile, in Romania nu se vorbea despre drogul violului. Era pur si simplu un lucru care putea fi trecut cu vederea, care se intampla doar in alta parte, care nu ne afecta.

Care-i treaba cu drogul violului si cu felurile in care ne putem feri de agresiuni sexuale?

Nu mai este asa. In zilele care au trecut de la moartea Georgianei Ispas, tanara care lucra intr-un club din Centrul Vechi al Capitalei si care a fost gasita, intr-o noapte, semi-constienta si automutilandu-se in toaleta barului respectiv, drogul violului a devenit subiect de mirare, de indignare si, iata, de controversa. Dincolo de faptul ca motivul real al mortii Georgianei Ispas nu a fost inca stabilit cu exactitate, ne ramane mirarea. Ce e cu drogul acesta? Si ce putem face ca sa nu ne afecteze?

In primul rand, ca sa lamurim un lucru, drogul violului nu este o substanta stupefianta anume. Este, mai degraba, orice fel de substanta care este administrata cuiva, fara stiinta sau voia acestuia, cu scopul clar ca cel care il administreaza sa beneficieze sexual de starea pe care drogul respectiv o ofera victimei.

Dupa ce au fost efectuate felurite studii pe tema aceasta, cercetatorii au ajuns un acord in ceea ce priveste modurile in care se administreaza de obicei astfel de substante. Este vorba de asocierea lor cu consumul de alcool, mai ales cand consumul respectiv este infaptuit voluntar de victima. De aceea cei mai multi agresori folosesc pretextul oferirii unui pahar de alcool in care sa amestece substantele. Stiu, probabil ca nu e nimic nou pana aici. Desigur ca una dintre cele mai comune si general acceptate tactici de socializare e oferirea unei bauturi. Cum nu e nimic nou nici in faptul ca, in urma ingerarii combinatiei de alcool cu alte substante, victima devine inconstienta, de cele mai multe ori. Iar atunci cand cineva face sex cu o persoana inconstienta, acest fapt este un viol. In continuare, nicio noutate.

Printre substantele considerate drept droguri ale violului de Drug Enforcement Administration din Statele Unite se numara Zolpidem, un medicament care se vinde si in Romania drept somnifer, dar care, ca orice astfel de substanta, are si efecte adverse periculoase, precum neliniste, iluzii, cosmaruri, furie, halucinatii sau somnambulism. Dar tot drept droguri ale violului se folosesc si Rohypnol (flunitrazepam), ketamina, antihistaminice, barbiturice, opioide, tranchilizante.

In cazul Georgianei Ispas, unde se pare ca o pista ar indruma catre suspiciunea ca i-ar fi fost administrate fara stirea ei o serie de substante, presa speculeaza ca ar fi vorba de fenciclidina, mai cunoscuta sub numele de PCP sau praful ingerilor, un drog recreational disociativ folosit pentru o vreme ca anestezic, dar care a fost de mult timp retras din circuitul destinat consumului uman si a fost pastrat doar in farmacia veterinara, mai ales pentru ca efectele adverse ale substantei sintetizate pentru prima oara in 1926 sunt destul de dificil de gestionat – e vorba despre halucinatii, delir, episoade maniacale si dezorientare. Unele stiri despre cazul de care vorbim pomenesc si de barbiturice, asociate consumului de alcool.

Cum nu am aflat inca cert ce anume a cauzat moartea Georgianei Ispas, poate ar fi interesant sa vorbim despre cum ar fi putut ea, in cazul in care ipoteza drogului violului s-ar dovedi adevarata, sa evite ceea ce s-a intamplat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle