Care-i treaba cu dependenta de operatii estetice?

Ne operam din acelasi motiv pentru care ne imbracam, machiem sau epilam. Ca sa aratam mai bine. De ce e, deci, mai grava dependenta de operatii estetice decat alte actiuni cu acelasi rezultat?

Care-i treaba cu dependenta de operatii estetice?

Si uite asa se intampla ca, in 2013, conform raportului anual al The American Society for Aesthetic Plastic Surgery, numarul procedurilor a crescut cu 12%, iar costurile totale s-au ridicat in Statele Unite la 12 miliarde de dolari. Daca va intrebati care sunt cele mai populare proceduri, va putem spune si asta – liposuctia, marirea sanilor, blefaroplastia, abdominoplastia si rinoplastia sunt, toate, in crestere.

Insa daca, la fel ca si noi, va intrebati de ce creste atat de mult si de constant numarul persoanelor care isi fac operatii, raspunsul este ceva mai complicat si mai nuantat. O cauza posibila ar putea fi presiunea de a arata mereu tot mai tineri. O multime de celebritati care au trecut prin serii complicate de operatii estetice si-au motivat astfel alegerile. Michael Jackson, Cher, Demi Moore, Pamela Anderson, Bruce Jenner, David Gest si foarte multi altii fac parte dintr-o industrie in care aspectul fizic e teribil de important si presiunea de a trece pe la cabinetul esteticianului e aproape de nesuportat. Desigur, sa cedezi acestor presiuni si sa iti pui viata in pericol ca sa tii pasul cu rigorile unei industrii obsedate de tinerete nu e tocmai cel mai corect lucru, si probabil ca si ei stiu asta.

Dar mai e ceva. Partea complicata, despre care nu se vorbeste prea des atunci cand ajungem sa dezbatem operatiile estetice, este ca multi dintre ei (si dintre noi) sunt nemultumiti de propriul aspect. Iar cand aceasta nemultumire ajunge la extrem, poarta numele de tulburare dismorfica corporala – care este, pe scurt, preocuparea intensa fata de un defect imaginar sau minor. Adica, in linii mari, inseamna ca ingrijorarea oricarui om normal atunci cand constata ca i-a mai aparut un rid, este crescuta exponential in cazul celor care sufera de aceasta tulburare. Iar aceasta suferinta, care initial se manifesta prin studierea excesiva in oglinda sau alte suprafete reflectorizante, duce usor la un sentiment de jena, care conduce la izolare si chiar la tentative de suicid. Multi dintre cei diagnosticati cu acest tip de tulburare vor apela, pe langa terapie, la chirugia cosmetica. Iar cand o operatie la poate usura obsesia si suferinta, nu putem sa ii judecam pentru asta.

La fel cum nu ii putem judeca pe cei care se lasa operati pentru ca vor sa ramana etern tineri pentru ca industria in care lucreaza ii obliga la acest gest. Desigur, isi risca uneori viata, dar este problema lor. Iar operatia careia se vor supune nu va fi garantat un succes. Dar, din nou, este problema lor. Pentru ca, pana la urma, dependenta de operatiile estetice este nascuta de societatea in care traim, care ne impune sa aratam intr-un anumit fel ca sa ne simtim acceptati. Si, atata vreme cat ii judecam pe cei care apar public pentru felul in care arata, nu ne putem mira atunci cand incearca sa treaca de judecata noastra operandu-se ca sa arate mai bine.

Foto: Image.net

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din lifestyle