Cannes 2017: Colin Farrell – Cel mai iubit dintre pamanteni

Am o pasiune secreta. Il iubesc pe Colin Farrell. De mult. Inainte de „The Lobster”. Inainte de „The Killing of the Sacred Deer”, de Yorgos Lanthimos, in competitie oficiala la Cannes anul asta. Daca as fi regizoare as turna doar cu Colin Farrell.

Cannes 2017: Colin Farrell – Cel mai iubit dintre pamanteni

Intre noi si numai intre noi, tocmai ce a trecut pe langa mine, se ducea la conferinta de presa a ultimului film al Sofiei Coppola, „The Beguiled', proiectat azi de dimineata. Am sperat ca o sa fie mai urat decat pe ecran. N-am avut noroc. E mai sexy in realitate decat pe ecran.

Sigur ca sunt subiectiva, tocmai ce am iesit de la filmul Sofiei Coppola. In care joaca alaturi de Elle Fanning, Nicole Kidman si Kirsten Dunst. Mi-ar placea sa scriu ca actritele sunt incredibile, ca joaca extraordinar de bine. Atat de bine, ca uitam ca rolul lui Farrell e doar unul secundar. Dar ar fi fals.

Nu-l vedem decat pe Farrell. Noi si cele sapte femei din film. Am citit rar o prezentare mai aproximativa decat cea a lui „The Beguiled', din catalogul oficial al festivalului. Tradus in franceza „Prazile', filmul se petrece in timpul razboiului de secesiune. E povestea unui soldat yankeu, ranit, primit si ingrijit intr-o scoala de fete. Prezenta lui va bulversa cotidianul acestora, mai spune rezumatul din catalog. Dincolo de faptul ca prezenta lui Colin Farrell ar putea bulversa multe cotidianuri, mi se pare ca descrierea e nedreapta, ca cioparteste filmul Sofiei Coppola, dand asteptari false publicului.

Sigur, prezenta caporalului John McBurney (Colin Farrell) va destabiliza viata ritmata a pensionatului pentru fete, condus cu o mana de fier de Miss Martha (Nicole Kidman). In plin razboi de secesiune, un yankeu in sudul Statelor Unite trebuie predat autoritatilor, facut prizonier. Serios, cine ar putea sa-l denunte pe Colin Farrell? Eu una, nu. Si nici personajele Sofiei Coppola care sunt ca iadul lui Sartre. Pavate de intentii bune. Intr-un univers in care hormonii nu au loc sa se exprime, soarta caporalului e neclara. Niciuna dintre fete nu vrea sa il denunte. Prezenta unui barbat e benefica, spun ele. Pana si prozaica Miss Martha e gata sa-si schimbe punctul de vedere, dupa o privire mai galesa si o promisiune tacita. Prazile? Nu. Prada ar fi fost mai exact. Pentru ca e una singura. Unul singur. Pe cine o sa aleaga caporalul ranit? Pe Miss Martha, domnisoara rigida, sau pe fragila si frumoasa Miss Edwina (Kirsten Dunst)?

Pana unde poate sa mearga meschinaria si setea de razbunarea a unei femei inselate? De ce e ghidata noua dinamica care se impune in viata femeilor dupa venirea soldatului? De instinctul de reproducere sau de spiritul de competie? Sofia Coppola taie in carne vie. Atmosfera din film e controlata, echivoca. Maladiva. Farrell e perfect (va asteptati sa scriu altceva?) Trece de la un registru la altul cu o viteza destabilizanta. E seducator, fragil, amenintator.

Da, in afara de Brad Pitt nu stiu pe altcineva care ar fi putut sa joace un rol atat de nuantat. Evident, nu sunt neutra. Dar as vrea sa cunosc o femeie, o jurnalista obiectiva cand e vorba de Colin Farrell. Iar ma divaghez. Mergeti sa vedeti „The Beguiled' cand o sa iasa in sali. Merita.

Citeste si:
Cannes 2017: Funny End

Text: Ileana F.Buzea
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle