Bibliocalia, de Alex. Leo Serban

Dupa ce a primit marele premiu al Fundatiei Ano­nimul (100 de milioane de lei), Usa interzisa a devenit cartea-eveniment a anului 2002

Bibliocalia, de Alex. Leo Serban

Comentata, de unii, ca o „tradare“ a filozofiei pentru literatura, iar de altii ca o „impacare“ a filozofului Gabriel Liiceanu cu literatura, Usa interzisa este o carte frumoasa – fara a fi calofila – pentru ca are curajul de a vorbi despre sufletul unui om (Liiceanu) care se-ntimpla sa fie si filozof.

Tot Liiceanu – de asta data ca editor – este la originea celui mai frumos album aparut anul trecut in librarii: cel intitulat Transit, cuprinzind fotografiile lui Cosmin Bumbut. Bumbut nu mai are nevoie de prezentare, mai ales pentru cititorii ELLE-ului (este, cu siguranta, cel mai celebru fotograf de moda din Romania), insa, tocmai pentru cei care nu-i cunosteau decit aceasta fata a activitatii sale, imaginile adunate in albumul publicat de Humanitas pot fi o revelatie – caci el se dezvaluie ca un adevarat poet al „scrisului cu lumina“.

Fotografiile (toate, in alb-negru si infatisind gari, peroane si terasamente cotropite de zapada, in care singurele semne de viata sint oamenii si aburii de la locomotive) se constituie intr-un fel de „iernar“ mobil-imobil – sau, cum scrie Liiceanu, intr-o „didactica a trenului romanesc“…

Editura Paralela 45 a scos pe piata un alt volum-eveniment: Calea Searpelui, cuprinzind un manuscris inedit ramas de la Gellu Naum. Aparut in conditii grafice remarcabile, este poate cel mai secret, mai inclasabil si mai tulburator text al marelui poet – o cale a initierii pentru „the happy few“. In cazul lui Serban Foarta (alt singular poet ezoteric) este greu de spus care carte a sa este „cea mai frumoasa“; in orice caz, volumul aparut la Editura Vinea – Spectacol cu Dimov, cuprinzind si desenele autorului – este in sine „un spectacol“!

Necunoscuta (avind in vedere ca este la debut), Marina Dumitrescu a scos la editura Aritmos un splendid volum de poezii intitulat Caiet roman, ilustrat cu 13 acua­rele ale regretatului Horia Bernea. In fine, deloc ilustrat, dar beneficiind de o coperta somptuoasa, „bildungs­romanul“ Viata secreta a lui Salvador Dali – aparut la editura EST – este un „prequel“ obli­gatoriu pentru cei care au savurat Jurnalul unui geniu…!

Articol publicat in ELLE Februarie 2003
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle