Beyoncé vs. Rihanna (de Tom Wilson)

Feminismul are o mare problema. Una care, de regula, poate fi observata pe Twitter atunci cand doua staruri pop – Nicki Minaj si Katy Perry, de exemplu – incep sa se paruiasca. Sau

Beyoncé vs. Rihanna (de Tom Wilson)

Sau cand o tipa oarecare o critica pe Kim Kardashian pe aceeasi retea sociala. S­-ar putea spune ca „nu e feminist sa te iei de o tipa. Femeile ar trebui sa se sprijine reciproc, si nu sa se atace una pe alta, nu­-i asa? Dar se intampla oare astfel? Inseamna feminismul a o sprijini pe cealalta femeie? Si chiar e antifeminist sa o critici pe Kim Kardashian?

Am doua raspunsuri la aceasta intrebare. Primul este „raspunsul Beyoncé. O femeie trebuie sa fie libera sa faca ce vrea. E un fapt pozitiv sa-si foloseasca corpul pentru a obtine bani si putere, precum Minaj si Kardashian, daca ea controleaza situatia. Acest tip de feminism este subtextul celui mai nou album al lui Beyoncé, Lemonade. Ba chiar al intregii ei cariere. Sexualitatea femeilor fusese mult prea multa vreme definita doar de barbati. Beyoncé, Nicki si Kim au venit sa schimbe acest lucru, transformandu-­se in prototipul femeii puternice, care ia decizii si castiga sume exorbitante de bani prin sex-appeal-­ul ei. Cum sa fii impotriva?

Cel de­-al doilea raspuns este „raspunsul Rihanna, ilustrat perfect de videoclipul ei pentru piesa „Bitch Better Have My Money. Filmul nu sugereaza prea multa solidaritate feminina, aratandu­-ne-­o pe RiRi torturand pana la sange o femeie alba si bogata. Cum naiba sa fie asta feminism?! Nu cumva trebuia ca el sa arate exact invers, vorbind despre femei care se sprijina reciproc, si nu despre violenta? „Raspunsul Rihanna ne spune ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Ea nu vrea doar ca femeile sa faca bani precum barbatii, ci vrea sa ne arate ca pentru fiecare tipa care reuseste in viata sunt multe altele care trebuie sa sufere. Nu e chiar atat de feminista dorinta de a fi o femeie puternica ce lucreaza, sa zicem, in domeniul bancar, vanzand credite unor femei sarace, despre care ele stiu sigur ca nu au cum sa returneze banii.

„Raspunsul Rihanna ne intreaba daca lumea asta, in care toti sunt preocupati de cum sa faca bani pe seama altora, e una in care o femeie sa­-si doreasca sa traiasca. Despre acest fapt e videoclipul: fantezia de razbunare pe lume a unei afro­-americance sarace.

E feminismul radical, opus celui consumerist performat de Beyoncé. Sigur ca „raspunsul Rihanna nu are absolut nici o legatura cu Rihanna, fiind, de fapt, argumentul propagat de feministe precum Naomi Wolf si bell hooks. Ultima dintre ele a mers pana­-ntr-­acolo incat a catalogat­-o pe Beyoncé drept „terorista pentru efectul negativ pe care il are asupra fetelor tinere. De ce? Pentru ca tot ceea ce poate oferi cantareata e promisiunea succesului intr­-un sistem care este el insusi construit pentru a exploata sistematic femeile.

Ca fapt divers, Beyoncé nu s­-a intors niciodata impotriva acestuia. N­-o fi ea o „terorista precum versiunea feminina a Masoneriei, tintind catre a aduce cat mai multe femei in structurile de putere masculine, indiferent de cat de neplacute si nepotrivite sunt acestea? Facand asta, ea performeaza, fara doar si poate, un anumit de tip de feminism. Dar s­-ar putea sa fie exact cel cu care nu prea vrei sa te asociezi. Sunt mai multe feluri de feminism pe lume, asa ca e timpul sa te decizi cine vrei sa fii: Beyoncé sau Rihanna?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle