Barbatul ideal – o misiune imposibila?

Cand te-ai indragostit de el, era barbatul ideal. Intre timp, ti-ai dat seama ca ar fi barbatul ideal daca s-ar lasa putin modificat. De tine, bineinteles. Oricat de ambitioasa ai fi, nu incerca imposibilul.

Barbatul ideal – o misiune imposibila?

O alta ipoteza (foarte plauzibila si ea) este ca fiecare dintre noi are un ideal masculin. Pe care il cautam cit il cautam, iar cind obosim incercam (cu tot dinadinsul) sa-l transformam pe primul barbat iesit in cale intr-un personaj cit mai apropiat de Fat-Frumosul din basmul personal. O fi bine, o fi rau? Greu de zis.

Daca toate cautarile anterioare te-au extenuat pina la descurajare, exista o solutie. Si s-ar putea sa-i convina si lui. Dar numai la inceput (pina se infiripa sentimentul si relatia); dupa care, barbatul visurilor tale se va departa treptat de imaginea din mintea ta si va deveni un barbat ca oricare altul (varianta buna) sau unul care te enerveaza la maximum (varianta mai putin buna). Pina la urma, povestea asta cu idealul masculin este insa foarte primejdioasa. Din mai multe motive.

Cel mai important dintre ele este ca nu are acoperire in realitate. Norocoasele ca­re il as­teap­ta pe barbatul vietii lor, il gasesc intimplator si traiesc apoi fericite impreuna cu el pentru totdeauna exista doar in filme si chiar si acolo sint pe cale de disparitie. Daca ti-ai construit o imagine a barbatului ideal, renunta la ea. In felul asta vei fi scutita de dezamagiri ulterioare si de concluzii deprimante. Ca sa-ti dai seama cit de inutil e acest ideal, imagineaza-ti ca orideciteori mergi la o intilnire, ai un sablon in geanta, in functie de care decizi daca el te merita sau nu. Iar suprapunerea dintre imaginea perfecta a sablonului si cea mototolita a bietului pretendent te impiedica de fiecare data sa te duci la o a doua intilnire. Asa ca: Bye-bye, Prince Charming! Welcome into the real world!

Cit despre lumea reala (singura la care e indicat sa ne raportam), microbul care ataca articulatiile oricarui cuplu mai batrin de trei luni (ei bine, din acest punct de vedere chiar traim in secolul vitezei) se numeste rutina. Cu pacatoasele ei sino­nime – plictiseala, monotonie si neplacutul ei efect – lipsa totala de surpriza. Daca n-ai ajuns inca in aceasta etapa a vietii tale de cuplu, esti o fericita. Daca da, stii despre ce vorbesc. Din cauza rutinei, avem idei de schimbare.

Incepem cu propria persoana? Nici vorba. intotdeauna el e vinovat pentru ca noi ne plictisim, ne enervam si, in cele din urma, ne lasam cuprinse de inevitabila deprimare. Drept pentru care vrem sa-l schimbam pe barba­tul de linga noi (nu neaparat sa ne luam altul, ci doar sa-l modificam pe cel pe care-l avem). Si daca tot sintem decise sa-l schimbam, nimic nu e lasat la voia intimplarii. Haine, tunsoare, apucaturi, limbaj, hobby-uri, totul este scanat cu vigi­lenta si modificat. Doar in imaginatia noastra, bineinteles. Pentru ca nici un barbat (cu capul pe umeri) nu ne-ar da mina libera sa facem asa ceva. Si, de ce sa n-o recu­noas­tem, nici noi la rindul nostru nu ne-am da asa, cu totul, pe mina unui bar­bat, oricita incredere am avea in judecata si gusturile lui.

La urma urmei, schimbarea nu e, pentru cupluri, o bomboana dulce, ci un medicament impotriva plictiselii care, in ultima instanta, previne chiar si incurabilul (unii ar spune si inevitabilul) adulter. Si, totusi, cind eram mai convinsa ca oricind ca schimbarea intr-un cuplu e un cerc vicios (sau, cu alte cuvinte, ne invirtim in jurul propriilor noastre orgolii), am intilnit un barbat care credea cu sinceritate ca prietena lui vrea sa-l schimbe dintr-un motiv cit se poate de altruist: pentru ca ii vrea binele. Situatia nu-i convenea in totalitate, dar o accepta, convins fiind ca rezultatele vor fi in avantajul lui. (Pentru el, un avantaj era si simplul fapt de a avea liniste acasa). Singurul inconvenient era reactia prietenilor lui care il suspectau de sindromul „barbat dominat' sau, mai pe romaneste, „sub papucul femeii'.

Asa ca, oricit de mult te-ai stradui tu si oricit de docil ar fi el (dar unde se gaseste un asemenea specimen?), intotdeauna niste oameni de bine ii vor deschide ochii. Pina la urma, cred ca un sfat intelept ar fi sa-l iubesti asa cum e. Daca-l iubesti. Da­ca nu, orice efort e oricum zadarnic. Sau ai putea incearca sa te schimbi tu: fii cal­ma (chiar daca vine la nunta prietenei tale in jeans si camasa cu carouri), fii insensibila (la comentariile prietenilor tai prezenti la aceeasi nunta), fii ingaduitoare si lasa-l sa se uite la meciuri. Cind vrei linga tine un Fat-Frumos, esti obligata si tu sa joci rolul zinei bune!

Crina Alexe

 

Foto: Little girl playing with a frog-prince from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle