Barbatii moderni si operatiile estetice

Aprinsi de competitia de pe piata (cu noi, femeile, cu ei insisi sau colegii de serviciu), barbatii moderni isi inhiba frica de ace si bisturie pentru a se putea privi cu drag in oglinda.

Barbatii moderni si operatiile estetice

Merge la sala, renunta la fumat, isi viziteaza cu regularitate dermatologul, isi supraveghea­za cu strictete dieta si a invatat sa faca piata… Daca mi-ar fi spus cineva acum cinci­sprezece ani ca acesta va fi portretul-robot al barbatului anului 2011, jur pe jentile mele de aliaj ca as fi asteptat cu maritisul pina acum. Din pacate, cind vine vorba de imagine, barbatii se aprind mai greu decit femeile. (In orice alt domeniu, domnilor, recunosc cu gratie, aveti intiietate: va indragostiti inaintea noastra – de o masina, o afacere, o idee, o femeie –, va desdragostiti inaintea noastra si sinteti mereu gata sa treceti la alt nivel.)

Si totusi, de ce oare barbatii au descoperit chirurgia plastica abia acum, cind noi, femeile, ne-am plictisit deja de ea? Raspunsul, in cifre statistice, suna cam asa: 16% dintre pacientii de sex masculin declara ca au ajuns in sala de chirurgie (plastica) pentru ca isi doresc sa arate la fel de tineri pe cit se simt. 27% sint proaspat divortati si usor complexati de concurenta impertinent de tinara din jungla din afara casniciei. 5% sint ins­pi­­rati/ ­indemnati/inhibati de transformarile estetice prin care au trecut sotiile lor. 52% (un procent covirsitor) au facut-o in interes de serviciu (pentru ca cearcanele, pungile de sub ochi, ridurile de pe frunte, chelia si barbia dubla ii fac sa para batrini, obositi si complet depasiti de situatie).

Dar, indiferent de motivul initial, odata urcati in carusel, nici unul dintre ei nu a mai putut cobori. Intr-o societate ce pune mai mult pret pe ti­nerete decit pe intelepciune, in care inconstienta trece drept curaj, iar imaginea vinde mai bine decit o diploma de master, nu trebuie sa ne mire ca numarul operatiilor estetice a crescut cu 44% (potrivit datelor furnizate de American Society of Plastic Surgeon). Cresterea cea mai spectaculoasa au avut-o procedurile rapide, ce nu necesita analize prealabile, nu lasa urme si nu impun o convalescenta indelungata.

Intrebarea pe care o aud cel mai frecvent este «Cind pot sa ma intorc la birou»”, declara doctorul Cristian Hariga, medic primar chirurgie plastica si reparatorie, asistent universitar, unul dintre medicii de elita din Romania, a carui clientela este formata in proportie de peste 60% din barbati. Spre deosebire de femei, care, de obicei, despica firul in patru, pun milioane de intrebari, negociaza pretul la singe si au nevoie de trei sau patru consultatii pina sa se hotarasca, barbatii sint interesati doar ca procedura sa fie rapida, iar rezultatul cit mai aproape de natural. Asteptarile lor sint mai realiste. (Sau mai egoiste?) Nu vor sa se transforme in George Clooney, ci urmaresc doar sa obtina o versiune imbunatatita si mai tinara a propriei persoane.

De ce se tem barbatii?

De batrinete, de competitie, de esec, de ziua in care vor fi nevoiti sa renunte la vise. Asemeni femeilor, isi urasc ridurile, isi ascund burta, vor o talie mai subtire, pectorali mai mari si mai mult par. Isi intineresc chipul, gitul, fruntea, isi ridica sprincenele, isi rafineaza profilul. Isi ard defectele cu laserul si cu acid, isi injecteaza colagen si se supun la liposuctii chinuitoare. Isi implanteaza par pe cap si isi exfoliaza parul de pe fata. „Atentie: nu vorbesc despre barbati obezi, lenesi si delasatori. Ci despre barbati activi, care merg la sala de fitness, au o dieta controlata, nu fac excese si au un nivel de edu­catie foarte ridicat”, explica dr. Hariga. „ Din pacate, chiar si cel mai sanatos stil de viata are anumite limite. Iar clientii mei vor sa le depaseasca. Pentru asta exista chirurgia plastica.”

Cele mai frecvente operatii estetice solicitate de barbati?

Injectiile cu toxina botulinica (rata de crestere: 233%) sint folosite pentru a sterge ridurile de expresie din zona superioara a fetei (de pe frunte, dintre sprincene si din jurul ochilor), care se datoreaza contractiilor repetate ale muschilor mimici. Procedura este simpla, noninvaziva, nedureroasa, rapida (intre 20 si 40 de minute, in functie de suprafata ce trebuie tratata) si foarte sigura (in medicina se foloseste de mai bine de 20 de ani, inclusiv pe pacienti de 2 ani), nu solicita anestezie si nici perioada de recuperare. Toxina botulinica, cea mai otravitoare dintre otravuri, se injecteaza in cantitati infime in muschi, intrerupind arcul neuromuscular, ceea ce determina relaxarea muschilor mimici. Rezultatele se instaleaza dupa trei zile si sint complete la trei saptamini. Efectul dureaza intre sase si noua luni. Efectele secundare negative sint minore (reactii alergice, inflamarea usoara a zonei injectate, dureri de cap) si complet reversibile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle