Ai tendința să te izolezi? De ce prietenii sunt esențiali pentru sănătatea ta emoțională

Oamenii nu sunt făcuți să trăiască singuri. Nevoia de socializare este pregnantă, iar izolarea poate duce la diverse afecțiuni psihice, inclusiv la depresie. De aceea prietenii sunt esențiali în viața noastră, cu rol terapeutic.

Ai tendința să te izolezi? De ce prietenii sunt esențiali pentru sănătatea ta emoțională

Probabil că în starea de urgență ai înțeles cel mai bine cât de importanți sunt prietenii și ce se întâmplă dacă ești deprivată de socializare. Dacă ai fost izolată la domiciliu cu părinții sau partenerul de viață, ți-a fost ceva mai ușor. Dacă ai fost singură probabil că ai trecut prin clipe mai dificile. Prietenii sunt acea a doua familie pe care de data asta ți-o alegi, plasa ta de siguranță la nivel social și emoțional, un element din viața ta la care iată de ce nu ar trebui să renunți niciodată.

Prietenii sunt o prioritate

Ok, cu toții suntem ocupați, dar este sănătos să ne facem timp pentru activitățile care ne fac plăcere și persoanele semnificative pentru noi. Există multe femei care după ce încep o relație cad în capcana înstrăinării de proprii prieteni. Iar de mult ori dacă survine despărțirea, situația este cu atât mai grea emoțional cu cât nu au cu cine să discute sau de la cine să se încarce emoțional, să se simtă iubită, apreciată, importantă. Relațiile cu prietenii trebuie întreținute, și de fapt orice tip de relaționare are nevoie de o mentenanță. Nu vă puteți întâlni des? Măcar vorbiți la telefon sau pe video o dată pe săptămână. Ce îți oferă prietenii? Încredere, sinceritate, consiliere, siguranță, afecțiune.

Au rol terapeutic

Una dintre recomandările atunci când te simți vulnerabilă, și ești foarte activată emoțional, este să suni o prietenă în care ai încredere. Simpla ventilare va descărca furia, dezamăgirea, tristețea. Te simți văzută, ascultată. Dacă ai nevoie de un punct de vedere, de la o persoană căreia știi că îi pasă de tine, îl primești. De asemenea, te poți uita la poze din vacanțe cu pretenii și alte persoane dragi, momente plăcute petrecute împreună. Poți avea la îndemână o serie de poze cu prietenii care știi că te iubesc și te prețuiesc. Instrumente utile atunci când te simți singură, abandonată. Îți reamintești că lucrurile nu stau chiar așa.

Prietenii îți influențează dezvoltarea

Persoanele cu care îți petreci timpul au mare impact asupra ta. Prin prieteni poate îți cunoști partenerul de viață. Știu că îți cauți job și te informează despre un post liber care s-ar potrivi cu pregătirea și experiența ta. Te motivează să faci sport sau te cooptează la hobby-uri interesante. Prietenii nu sunt doar hrană pentru suflet, ci și pentru minte. Discuțiile cu ei pot naște noi viziuni, pot contribui la creșterea nivelului de cultură generală, vă motivați reciproc să creșteți, să evoluați.

Citește și:
Partenerul te ignoră și nu mai vorbește cu tine? Tratamentul tăcerii și motivele lui psihologice

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle