A fost odata in America: comunitatea Amish

In lumea Amish, in comitatul Lancaster, Pennsylvania, timpul pare ca s-a oprit. Aici nu exista orgolii sau vanitati; femeile casatorite isi croiesc hainele singure. Astazi, acest tinut este tinta ideala pentru shopping de mincaruri gustoase, cuverturi in stil country si mobila in stil vintage.

Daca quaker-ul William Penn nu ar fi crezut pina la capat in „experienta sacra”, daca nu ar fi visat la un tarim lipsit de prejudecati si tolerant cu toate credintele, in Pennsylvania nu ar fi debarcat niciodata atitia indivizi utopici (credinciosi ai unor mici secte si foarte religiosi), nici macar cei din comunitatea Amish.

Istoria lor incepe odata cu Reforma, miscarea religioasa care a cutremurat Europa in anii 1500, si cu exterminarea anabaptistilor, care erau persecutati intrucit renegau Biserica si botezul nou-nascutilor.
Chiar si episcopul elvetian Joseph Amman (de la care provine numele de Amish) avea aceleasi convingeri; in 1730, el a salvat un grup de discipoli, ducindu-i cu o ambarcatiune in comitatul Lancaster, aproape de Philadelphia.

Astazi, 20-30.000 de Amish locu­iesc aici; pentru ei, timpul pare ca s-a oprit in loc. Vorbesc deutsch, un dialect german, se adreseaza celorlalti ca si cind toti ar fi englezi si respecta inderogabil Ordnung, un corp de legi imutabil. Nu frecventeaza scolile publice, ci mici scoli de tara care au o singura sala pentru toti elevii; resping violenta si refuza serviciul militar din motive de constiinta. Intr-a­devar, comitatul Lancaster este o lume aparte. Splen­didele gospodarii agricole tra­ditionale, din piatra gri, ce au de-o parte si de alta silozuri inalte pentru griu, au la baza culturile organice; plugurile sint trase de catiri si conduse de om. Nu exista nimic meca­nizat.

Cimpia este splendida, verde, fertila; pe pajisti, caii alearga, iar vacile pasc linistite. De-a lungul stradutelor, prin fata romanticelor punti acoperite, se vad mergind la trap cai inhamati la buggies, carute lustruite, acoperite cu mai multe straturi de vopsea neagra, prevazute cu binecunoscutul lor triunghi reflectorizant: este unicul mijloc de locomotie permis. Pe cimp, barbatii stau aplecati si lucreaza pamintul. Insa, duminica, ziua dedicata Domnului si odihnei, in fata gospodariilor, unde se oficiaza pe rind serviciile religioase, sint „parcate” zeci de buggies. Dupa gardurile de lemn se vad palariile negre sau de paie ale credinciosilor, in timp ce dinauntrul caselor se aud intonindu-se imnuri religioase. Mai tirziu, dupa ceremonie si dupa o masa bogata luata impreuna, „oamenii de rind” stau de vorba leganindu-se in sezlonguri, fetitele se joaca de-a baba oarba, iar baietii bat mingea desculti si se joaca cu cateii.

Aici nu exista nici un fel de orgoliu. Femeile Amish nu isi taie parul niciodata; il poarta strins in bonete, care sint albe pentru cele casatorite si negre pentru tinerele celibatare. Imbraca haine simple din bumbac, lungi pina sub genunchi, mantila si sort.

Barbatii poarta pantaloni largi, sustinuti de bretele, si camasi albastre. Vestoanele nu se incheie cu nasturi, ci in copci; ciorapii si pantofii sint negri, iar pe cap poarta palarii mari de fetru sau din paie, la fel ca aceea a lui Harrison Ford in Martorul. Legea nu le permite sa aiba mustata, insa, odata casatoriti, barbatii Amish isi lasa sa creasca barbi impunatoare.

In ceea ce priveste tehnologia, lucrurile sint mai complicate: au spus „nu“ electricitatii, radioului, frigiderului, fierului de calcat, toaster-ului si televizorului. Au spus „da“ telefonului public si computerului cu acumulatori.

In viata fiecarui Amish care se respecta, ziua cea mai importanta este cea a ca­sa­toriei, fixata deseori in luna noiembrie. Mirii, foarte tineri, sint mai intii botezati, iar apoi, la ora patru dimineata, imediat dupa ce vacile au fost mulse, incep pregatirile pentru nunta care va avea sute de invitati. Mireasa este imbracata in albastru, cu o rochie croita chiar de ea. Ca dar de nunta, nu primeste flori sau bijuterii, ci un ceas cu pendul, pentru a numa­ra noile sale ore de sotie.

„Oamenii de rind” muncesc din greu la cimp si cresc animale, de la care obtin lapte, unt si brinza. Pregatesc prajituri cu un gust mi­nunat, marmelade, cirnati, muraturi in otet, sosuri si pesmeti. Toate produsele sint naturale; pot fi gustate in Farmer’s Market (care nu sint deschise duminica) din satele Amish: Bird’n Hand, Paradise, Intercourse, un punct de reper clasic pentru calatorii apetisante.

Femeile se intilnesc seara pentru a coase impreuna, fiecare cite putin, acelasi quilt, o cuvertura in stil country. Timplari priceputi, bar­batii mesteresc balansoare, banci, casute pentru pasari…
Toate acestea pot fi cumparate din magazine si pravalii. Pia Bianchi

Traducere si adaptare de Alexandra Chescu

Adrese utile

Unde se poate dormi:
Gospodarii si Amish Bad & Breakfast
The Amish Guest House, Manheim,
tel. 001.877.6655083.
Hershey Farm Home Lodging, Paradise, tel. 001.717.6876037.
Graft Farm Home Lodging, Gop,
tel. 001.717.442 8223.

Unde se poate minca
Good’n Plenty restaurant, Rt 896, Smoketown, tel. 001.717.3947111.
Hershey Farm restaurant & Inn, Rt 896, Strasburg, tel. 001.717.6878635.
Kitchen Kettle Village, Rt 340, Intercourse, tel. 001.717.7688261.

Shopping
Quilt: Family Farm Quilts, 3511W, Newport Rd, Rooks,
tel. 001.717.7688375.
Riohl’s Quilts and Crafts, 247 E, Eby Rd Leola, tel. 001.717.6560697.
Ruthie’s Quilts and Handcrafts, 161, E. Main, St. Leola,
tel. 001.717.6564581.
Mobila Amish: Jake’s Country Trading Post, 2954, Lincoln Hwy, E. Gordonville.
The Old Candle Born, 3551, Old Phila, Pk, Intercourse.
Peaceful Valley Amish Furniture, 3347, Old Phila, Intercourse.

Anticariate
Strasburg Antique Market, 207 Georgetown Rd, Strasburg,
tel. 001.717.7680960.

Country store
The Amish Village, Strasburg,
tel. 001.717.6878511.
The Old Country Store, 3510, Old Phila, Intercourse.

Plimbari cu buggies
AAA Buggy Rides, Paradise,
tel. 001.717.6879962.
AARon & Jessica Buggy Rides, Pl & Fancy, Rt 340, Bird-in-hand,
tel. 001.717.3415065.

Farmer Market
Bird-in-hand Farmer’s Market, Rt 340 & Maple Ave, tel. 001.717.3939674.

Pentru mai multe informatii
Amish Mennonite Information Center,
2667 Main St.Morganlown,
te.001.610.2869870.
www.amishnews.com.
www.podutch.com.

Nu uitati: nu le place sa fie fotografiati.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle