6 lucruri pe care le au in comun cuplurile durabile

In ziua de azi, in zbuciumata lume a dating-urilor ocazionale, foarte rar un flirt sau o relatie care implica cateva partide de sex fierbinte se transforma in relatii durabile.

6 lucruri pe care le au in comun cuplurile durabile

4. Au grija unul de celalalt

In orice relatie intima, exista mereu o interactiune intre „parintele simbolic' dintr-un partener si „copilul simbolic' din celalalt (iar rolurile se schimba alternativ). Este imposibil sa fii deschis si vulnerabil fata de o alta persoana, fara o interactiune de acest gen. Pentru ca oamenii nu au doar varsta inscrisa in acte, ci reprezinta un amestec al tuturor varstelor anterioare. Daca unul dintre parteneri a suferit o trauma in copilarie, iar o situatie din prezent ii reaminteste de acel moment, celalalt partener il poate ajuta sa se vindece, asumandu-si rolul de parinte simbolic. La inceputul oricarei relatii, partenerii sunt mai dornici sa-si asume aceste roluri (ba chiar se alinta in intimitate cu diminutive, care trimit la universul copilariei), dar pe masura ce relatia evolueaza, sunt din ce in ce mai putin dispusi sa-si asume rolul de parinti simbolici si sa ofere afectiune si alinare neconditionat. Prin urmare, partenerul vulnerabil se va simti neglijat si abandonat. Apoi va considera ca trebuie sa se poarte mai atent, ca sa recastige afectiunea partenerului distant, avand nevoie sa-i fie reconfirmata „plasa de siguranta'.

In cuplurile durabile este inteleasa nevoia acestei „plase de siguranta', iar atunci cand unul dintre parteneri are nevoie de ea, celalalt i-o intinde, jucand rolul parintelui protector. Fiecare dintre cei doi intelege ca este normal sa te simti nesigur si lipsit de aparare uneori, asa ca este prezent acolo pentru sustinere reciproca.

5. Stiu sa-si gestioneze nevoia de control

Multe relatii esueaza pentru ca unul dintre parteneri incearca sa-l domine pe celalalt sau pentru ca se teme ca va fi dominat. Foarte multi dintre noi am avut parte de experiente in care ne-am simtit, la un moment dat, lipsiti de importanta si ne-am obisnuit sa furnizam orice se astepta de la noi. Asa ca aducem aceste traume in relatiile pe care le avem ca adulti, temandu-ne ca vom fi controlati din nou. Iar aceste traume se pot traduce prin nevoia de a ne fi indeplinite orice dorinte, pentru a ne calma acea anxietate. In relatiile durabile, cei doi parteneri inteleg ca, din cand in cand, nevoia de control este normala. Asta permite ca unul dintre parteneri sa fie respectat in cuplu ca fiind cel puternic intr-un anume moment, in timp ce celalalt are incredere in el si nu va reactiona defensiv si nici nu o va lua personal. Este un echilibru pe care cei doi il pastreaza tacit, iar rolurile se schima alternativ. Acceptarea situatiei nu este un semn de slabiciune, ci de incredere in trainicia relatiei. Cuplurile durabile stiu sa gestioneze aceste situatii: partenerul care accepta pozitia de a fi controlat ramane calm si intelege nevoia celuilalt de a fi ascultat.

6. Partenerul reprezinta o prioritate

La inceput, in orice cuplu, partenerul reprezinta o prioritate, asa ca incercam sa-i raspundem aproape instantaneu la nevoi si solicitari. Pe masura ce relatia se erodeaza si ne lasam (re)acaparati de rutina vietii, nevoile partenerului incep sa-si piarda din importanta si nu mai reprezinta o prioritate. In general, cei neglijati sesizeaza asta si isi manifesta dezamagirea si nevoia de atentie, devenind chiar mai solicitanti si abolind chiar granite intre nevoile cu adevarat importante si cele mai putin urgente.

In cuplurile durabile, partenerii stiu sa nu abuzeze de disponibilitatea celuilalt de a raspunde nevoilor, asa ca nu se folosesc de asta in mod discretionar sau egoist. Din contra: fiecare partener respecta limitele celuilalt si isi apreciaza autonomia.

Citeste si:
Reguli pe care este bine sa le stabiliti pentru a avea o relatie sanatoasa

In cuplurile durabile, iertarea si toleranta sunt principii-cheie, iar scopul comun si mai presus de orice orgoliu este mentinerea unei relatii sanatoase. Cea mai importanta calitate a celor care raman impreuna mult timp este capacitatea de a sti sa lase de la ei, atunci cand e nevoie. Pentru ca orice relatie este atat de buna pe cat o facem noi sa fie. Iar daca incercam asta de unii singuri, atunci nu este o relatie in care sa merite sa ramanem.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle