5 carti scrise de femei pe care sa le citesti in vacanta

Stim ca ai deja pe noptiera un vraf de carti pe care ti-ai promis ca le vei citi imediat ce vei lua o pauza de la munca.

Te provocam sa le inlocuiesti cu altele – toate importante, scrise de femei si care iti vor deschide ochii in multe privinte – pe care sa le lecturezi avid chiar in vacanta de Craciun.

Al doilea sex, de Simone de Beauvoir

E un fapt general acceptat astazi ca ii datoram existentialistei Simone de Beauvoir si cartii ei, Al doilea sex, cel de-al doilea val feminist.

Tocmai de aceea ar fi pacat sa nu ii si citim cartea scrisa in 1949, care vorbeste despre felul in care au fost tratate femeile de-a lungul istoriei, si care a fost scrisa pe parcursul a 14 luni in care autoarea s-a documentat si a extras informatii din cele mai felurite domenii.
La vremea ei, Al doilea sex a fost o carte atat de controversata incat Vaticanul a pus-o la indexul cartilor interzise – motiv suficient sa va starneasca curiozitatea, nu?

Al doilea sex, 80 lei, Libraria Mihai Eminescu

Bossypants, de Tina Fey

bossypants-tina-fey

Daca o stiti pe Tina Fey din 30 Rock sau Saturday Night Live, atunci inseamna ca stiti, la fel ca si noi, cat de amuzanta si de curajoasa este. Si inseamna si ca va veti bucura si veti rade in hohote citindu-i autobiografia, o carte care a stat cinci saptamani la rand pe primul loc in lista bestseller-urilor publicat de The New York Times. Un pic de umor, o mare doza de introspectie si necrutatoare analize critice insotesc povestea Tinei despre inceputurile ei la SNL si despre felul in care a creat 30 Rock.

Bossypants – 10,12 dolari, www.amazon.com

Mandrie si prejudecata, de Jane Austen

Cand Jane Austen a publicat Mandrie si prejudecata in 1813, nu se mai scrisese nimic asemanator. Cartea ei despre Elizabeth Bennet, eroina care isi pune probleme legate de maniere, educatie, moralitate, clase sociale si multe altele, e una dintre cele mai populare carti din toate timpurile si a vandut peste 20 de milioane de exemplare pana acum. In plus, a nascut, practic, genul chick-lit si a avut mai multe ecranizari decat ar trebui sa aiba vreodata o carte. Dar umorul si intelepciunea lui Austen nu pot fi redate de vreun film, asa ca re-lecturarea acestei carti e obligatorie. Si extrem de placuta.

Mandrie si prejudecata, 27,90 lei, elefant.ro

virginia-woolf-a-roomO camera separata, de Virginia Woolf

Considerat un text profund feminist, manifestul Virginiei Woolf a fost publicat in 1929 si a urmat unei serii de conferinte tinute de scriitoare la Newnham College si la Girton College, la Cambridge. Acum ni se pare ca ideea vehiculata in el, si anume ca o femeie trebuie sa fie independenta financiar si creativ, a fost cu noi dintotdeauna, dar la vremea aceea era nemaiauzita si de-a dreptul scandaloasa, mai ales pentru ca vorbea despre femei scriitor intr-un timp in care traditia literara era dominata de barbati.

O camera separata – 5,73 dolari, www.amazon.com

Fiicele doctorului March, de Louisa Alcott

Una dintre cele mai populare carti scrise vreodata, romanul Louisei Alcott a fost interpretat, pe rand, drept o carte pentru fete intr-un moment in care si literatura incepusa sa aiba genuri divizate, apoi o carte cu un mesaj de conformizare la regulile societatii patriarhale, dar si, mai tarziu, ca un manifest feminist. Pentru ca nimeni nu poate spune ca cele 4 fiice ale doctorului March nu sunt curajoase, saritoare sau independente, dar nici ca ies din cuvantul tatalui lor, va invitam pe voi sa decideti acum daca aceasta carte face un deserviciu femeilor sau, din contra, o favoare.

Tinerele doamne (Fiicele doctorului March) 5,60 lei, elefant.ro

Text: Ioana Ulmeanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din lifestyle