4 pasi simpli pentru a scapa de lucrurile inutile din viata si din casa ta

Este uimitor cate lucruri acumulam zilnic. Desi poate nu incerci sa colectionezi numeroase obiecte, exista persoane care aduna diferite carti, haine sau statuete nefolositoare. Indiferent ca acest lucru se intampla accidental sau pentru a satisface dorinte ascunse ale tale, nu este sanatos sa acumulezi prea multe lucruri.

4 pasi simpli pentru a scapa de lucrurile inutile din viata si din casa ta

Daca iti cauti obiecte care sa te ajute sa te simti mai bine, mai increzatoare sau mai fericita, atunci inseamna ca pierzi resursele interne care iti aduc fericirea si multumirea de sine. Daca decizia de a renunta la tot ce ai acumulat ti se pare dificila, inseamna ca esti prea atasata. Fa-ti o favoare si incearca sa renunti la lucrurile inutile.

1. Ofera-ti timp, insa incearca sa iei decizii rapide bazandu-te pe fapte reale

Ocupa-te pe rand de fiecare proiect in parte. Daca te gandesti mai mult de 3 minute sa dai sau sa pastrezi un obiect, pune-ti urmatoarea intrebare: este stricat? Daca da, de cat timp a fost stricat si cand ai de gand sa il repari. Nu ai de ce sa pastrezi tot felul de dispozitive stricate, asadar nu iti fie teama sa renunti la aceste posesii inutile, mai ales daca nu sunt legate de anumite amintiri. Desigur, nu este sanatos nici sa iti transpui emotiile in obiecte. Sa renunti te va ajuta sa te dezvolti. Nu uita ca poti intotdeauna sa iti iei lucruri noi, asadar este bine sa scapi de cele nefolositoare.

2. Sorteaza obiectele

Pentru a fi organizata si eficienta, gaseste trei cutii sau trei pungi pe care sa le etichetezi cu ,,poate', ,,gunoi' si ,,donatie'. Cutia ,,poate' va contine obiectele pe care nu esti sigura ca le mai vrei sau ca mai ai nevoie de ele. Cutia ,,gunoi' va contine evident lucrurile pe care vrei sa le arunci, iar cutia pentru donatii este cea pe care o vei folosi daca ai lucruri care pot fi in continuare folosite, insa nu de catre tine.

3. Imparte aceasta curatenie

Nu trebuie sa iti petreci intregul weekend facand curatenie. Incearca sa imparti toata munca de organizare in cateva ori pe zi daca iti este mai usor. Ia o pauza la fiecare 30 de minute, deoarece te va ajuta sa te concentrezi si sa eviti epuizarea. Aceasta sarcina ar trebui sa te ajute si nu sa te oboseasca.
Totodata iti poti imparti casa in sectiuni si de poti ocupa de cate o sectiune in fiecare zi. Ocupa-te de un raft, iar apoi odihneste-te si sarbatoreste. A doua zi fa acelasi lucru cu un nou raft sau sertar. Facand aceasta curatenie intr-un mod mai lent te va ajuta sa iti mentii concentrarea.

4. Creeaza un sistem

Dupa ce ai terminat curatenia probabil vei ramane cu foarte mult spatiu liber. Gandeste-te la un nou sistem pentru a-ti organiza lucrurile si ai grija sa nu acumulezi din nou prea multe.
Poti achizitiona rafturi noi si poti face reguli de cumparaturi (de exemplu, nu cumperi un obiect nou pana cand nu arunci unul vechi).

Text: Georgiana Livadaru
Foto: Shutterstock

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle