Zambetul, o carte de vizita irezistibila

O dantura frumoasa seduce si imbie la admiratie, iar un zambet sincer este o carte de vizita irezistibila. Daca nu ai avut norocul sa fii inzestrata cu dinti perfect aliniati, afla ca nu este niciodata prea tirziu sa-i corectezi.

Zambetul, o carte de vizita irezistibila

Ii poti observa oriunde… La intilniri de bu­siness, in pub-uri sau in alte contexte sociale. Sint oamenii care zambesc intotdeauna timid, care nu rid niciodata din toata inima, iar atunci cind o fac isi acopera gura in mod automat. Aceste gesturi tra­dea­za de obicei un complex legat de dantura. Si pentru ca traim intr-o lume obsedata de ima­gine, este putin probabil sa fie vorba despre un defect care se rezolva cu citeva vizite la stomatolog, precum o carie sau un dinte lipsa.

Oricine e constient de faptul ca trebuie sa arate pre­zentabil ar face un minim efort sa corecteze niste defecte atit de flagrante. Insa de multe ori este vorba despre altceva… Multe persoane au dintii strimbi sau incalecati, iar aceste anormalii se co­recteaza uneori in ani de zile si presupun un stres de adaptare destul de so­li­­ci­tant si niste costuri deloc neglijabile.

„Ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul anomaliilor dento-maxilare (care inseamna abateri de la po­zitia normala a dintilor, a ma­xilarelor si efec­tele lor asupra ocluziei sau muscaturii) se numeste ortodontie si provine din cuvintele grecesti orthos, care inseamna «drept» si odon­tes, care se traduce prin «dinti». O anomalie nu este o boala, ci doar o abatere de la ceea ce este considerat a fi normal', spune me­dicul ortodont Anca Oltean. Insa de multe ori aceste probleme dentare nu impiedica persoanele afectate doar sa zim­beasca larg, ci afecteaza si dictia, masticatia sau igiena dentara.

„Fiecare tip de anomalie este caracterizat prin modificari privind pozitia maxilarelor in ce­le trei planuri sau/si modificari ale pozitiei din­tilor. Atunci cind dintii sint inghesuiti, igiena dentara este ingreunata si se creeaza conditii favorabile depunerii tartrului. Iar asta intretine inflamatia gingiei, apar singerari la periaj etc. Aspectul estetic al zambetului este influentat prin expunerea unor incisivi rotati sau incalecati. Principalul obiectiv al tratamentului ortodontic este obtinerea unei ocluzii functio­na­le prin care sa se asigure sanatatea structurilor orale si imbunatatirea aspectului fa­cial', completeaza dr. Anca Oltean. Deci tratamentul acestor anomalii nu este un simplu moft de ordin este­tic, ci o prioritate medicala.

Si daca ni se pare normal sa vedem apa­ra­te dentare purtate de copii sau de adoles­centi, lucurile nu stau la fel cu adultii, pen­tru ca atunci cind ma gindesc la dinti prinsi in sirme imi vine involuntar in minte imaginea lui Betty cea urita. Dar daca luam in conside­rare faptul ca vedete de calibrul lui Tom Cruise sau Gwen Stefani au indraznit sa apara in public purtind aparate dentare vizi­bile, poate exageram atunci cind ne gindim ca un asemenea artificiu de imagine ne-ar putea face sa parem mai putin cool.

Marturisesc ca problemele ortodontice imi sint mai aproape de casa decit mi-ar placea. Adica si eu am avut toata viata strungareata, dar am invatat sa o privesc ca pe o parte din mine care imi ofera individualitate si sarm. M-a incurajat si faptul ca Vanessa Paradis l-a cucerit pe Johnny Depp chiar daca avea acest defect, iar Madonna a cucerit lumea fara sa apeleze la beneficiile ortodontiei.

Dar sora mea nu a fost la fel de no­rocoasa, pentru ca unii dinti i-au crescut pur si simplu anapoda. Imi povestea la un moment dat ca nu a realizat niciodata ca are probleme cu dantura pina in liceu, cind i-am spus verde in fata: „Andra, tu ai vazut ca ai dintii strimbi!?'. Si de atunci a ramas cu un complex greu de zdruncinat. Acest episod nu mi-a ramas intiparit in memorie pentru ca mi s-a parut nesemnificativ in clipa aceea, dar imi amintesc ca mama a incercat la un mo­ment dat sa o convinga sa gaseasca so­lu­tii pentru alinierea danturii. Dar Andra nu voia sa piarda din popularitate purtind mar­ca tocilarilor, adica aparatul dentar. Insa de cind a intrat in cimpul muncii, sora mea s-a ho­tarit sa faca pasul cel mare. Adica sa fie o tinara adulta cu dintii in sirme. „Cind am aflat de la ortodont ca trebuie sa port aparat dentar trei ani de zile nu eram convinsa ca imi pot compromite imaginea pentru atita vreme. Dar pe de alta parte m-am gindit ca la 22 de ani viata abia incepe si ca totul o sa fie bine daca voi reusi sa am dantura frumoasa pina la 25', mi-a marturisit Andra.

Si atunci am aflat ca purtarea unui aparat dentar nu afecteaza doar persoana care se trateaza, ci si pe oamenii din jurul ei. Imi amintesc ca imediat cum a inceput sa il poar­te, toate conversatiile noastre se transformau intr-un monolog in care ea isi plingea de mi­la… ca o dor dintii, ca nu poate sa mai suporte disconfortul, ca ii este rusine sa iasa in lume. Oricit as fi incercat sa fiu o sora buna, pur si simplu nu puteam empatiza cu starile prin care trecea. La un moment dat ajunsesem sa cred ca toata viata ei graviteaza in jurul aparatului dentar, pentru ca fiecare conversatie ajun­gea, inevitabil, la acest subiect. Mai mult, imi trimitea zilnic pe messenger link-uri cu poze dinainte si de dupa tratamentul orto­dontic. „In primele zile mi-a fost foarte greu sa ma obis­nuiesc cu noua mea imagine si cu du­rerea care nu inceta sa imi sape in gingii. Nici ma­car nu puteam sa musc si imi era tot timpul foa­me. Aceasta schimbare m-a aruncat intr-o depresie grava, imi venea sa pling tot timpul si singurele lucruri care m-au ajutat sa depasesc prima perioada au fost pozele motivationale cu cazuri extreme rezolvate de ortodontie. Iar in urmatoarele doua luni stima de sine imi sca­zuse la cote minime si imi imaginam ca nici un baiat nu ma va mai placea vreodata, iar de ie­sit in oras nici nu putea fi vorba', mi-a martu­risit sora mea. Aceste sacrificii par destul de in­fri­cosatoare si te fac sa te intrebi daca se me­ri­ta sa le faci doar de dragul unei danturi perfecte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet