VIDEO: Cum să te protejezi de coronavirus, mai ales când e purtat de aerosoli?

Cum să te protejezi de coronavirus, mai ales când acesta rămâne suspendat în aerosoli pentru o perioadă îndelungată, în spațiile închise?

VIDEO: Cum să te protejezi de coronavirus, mai ales când e purtat de aerosoli?

Știi că poți să te protejezi de coronavirus purtând o mască, spălându-te des pe mâini cu apă și săpun, practicând distanțarea și evitând mulțimile. Însă cum faci să te protejezi de virusul care poate rezista în aer pentru o perioadă mai mare de timp, în aerosoli?

Desigur, particule de virus ies din organismul celor infectați atunci când aceștia vorbesc, râd sau cântă, și mai ales când tușesc sau strănută, și te pot infecta dacă le inhalezi. Dar cele mai recente cercetări arată că aceste particule sau cel puțin o parte dintre ele pot să formeze un fel de nori, rezistând în aerosoli mult mai mult decât se credea până acum, mai ales în spațiile interioare care nu sunt eficient ventilate sau în care se adună mulți oameni. Cercetătorii au dovedit deja că aerosolii pot purta virusul mai mult timp și pe distanțe mai mari decât cele recomandate de autorități pentru a evita răspândirea acestuia. Așadar, cum te protejezi de coronavirus în aceste condiții?

După ce s-au semnalat cazuri de infectare în restaurante (în China) și într-o încăpere în care repeta un cor (în SUA), la nunți, în cămine pentru studenți, în biserici și penitenciare etc., oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusul purtat de aerosoli poate fi considerat un factor care determină acele evenimente super virale, în cadrul cărora sunt infectate numere mari de oameni. Deși nu se știe cât timp ar putea sta virusul suspendat în aerosoli, și nici la ce distanță poate să ajungă într-o încăpere, dar nici ce cantitate de virus este necesară pentru infectare, Maria Van Kerkhove, care conduce programul pentru urgențe din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, spune că astfel de situații „sunt întâlnite din ce în ce mai des. Acest virus funcționează răspândindu-se prin focare.” Deci ce poți face să te protejezi de coronavirus în astfel de situații?

Sfatul medicilor este să faci din mediul închis unul cât mai asemănător cu cel din exterior. Pentru că circulația aerului este o problemă aici, poți limita transmiterea virusului prin aerosoli crescând ventilația, adică deschizând larg ferestrele și chiar plasând ventilatoare lângă ele, ca să aduci aer curat în încăperi, astfel fiind mai puțin probabil să inspiri o cantitate mare de aer ce conține virusul.

Poți să te protejezi de coronavirus și dacă mergi un pas mai departe și purifici aerul din încăperi cu ajutorul unui gadget, lucru recomandat mai ales dacă ai invitați acasă sau dacă un membru al familiei lucrează încă în afara casei. În comerț există purificatoare de aer pentru aproape fiecare tip de încăpere, pentru orice dimensiune a spațiului și cu tot soiul de filtre.

Și nu uita să menții, chiar și în interior, distanța, dacă vrei să te protejezi de coronavirus. Cu o anumită distanță între tine și ceilalți, permiți aerului să circule mai mult printre voi și să disipeze virusul care ar putea fi suspendat. Desigur, este indicat să porți și mască în astfel de situații, și să o faci corect, adică acoperind gura și nasul.

Citește și:
De ce are România cea mai mare rată a deceselor Covid-19 din Europa? Explicațiile lui Alexandru Rafila

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet