Vaccinul antigripal, riscant pentru cei infectați cu coronavirus? Declarația medicului Adrian Marinescu

Vaccinul antigripal este intens recomandat de medici, mai ales în perioada pandemiei, când există posibilitatea unei duble infectări. Dar ar trebui să fie făcut și celor deja infectați cu coronavirus?

Vaccinul antigripal, riscant pentru cei infectați cu coronavirus? Declarația medicului Adrian Marinescu

Vaccinul antigripal este una dintre primele recomandări ale medicilor în această perioadă, în care specialiștii se tem că oamenii s-ar putea infecta atât cu virusul gripal, cât și cu coronavirus, lucru care i-ar putea pune în pericol, și ar putea pune presiuni încă și mai mari pe sistemul de sănătate, aflat de multe luni la limita funcționării. Însă e riscant acest vaccin pentru cei care au deja Covid-19?

Medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit despre acest subiect, dat fiind că a început deja campania de vaccinare antigripală, iar vaccinul antigripal este acum administrat deja persoanelor care fac parte din categorii la risc, precum vârstnicii, oamenii care suferă de boli cronice și copiilor.

Specialistul de la Matei Balș a declarat pentru Libertatea că chiar și cei care au făcut Covid-19 își pot face vaccinul, însă ar fi indicat să aștepte un test negativ înainte de a-și administra vaccinul antigripal. Abia atunci „pot să-l facă cu sufletul împăcat”, spune doctorul Marinescu, pentru că în unele cazuri, după administrare, pot apărea reacții adverse, precum o stare subfebrilă, dureri de cap sau musculare, greață. Aceste simptome, spune medicul, nu au legătură cu noul coronavirus.

Acesta subliniază că, și când vorbim despre vaccinul antigripal, sunt valabile aceleași reguli ca pentru orice altă vaccinare: „fie că ai făcut sau nu boala Covid, ca la oricare vaccinare, și la cea antigripală trebuie respectate recomandările medicului de familie”.

Conform Institutului Național de Sănătate publică, în sezonul trecut 73 de persoane au decedat în urma contractării virusului gripal. Pe lângă vaccinul antigripal, medicii din toată lumea insistă la respectarea regulilor de protecție, care ar putea să ne protejeze atât de gripă, cât și de noul coronavirus. Rămân esențiale astfel spălarea mâinilor cu apă și săpun, purtarea măștii de protecție și evitarea locurilor aglomerate sau practicarea distanțării.

Citește și:
Nelu Tătaru recomandă să purtăm mască pe stradă în București. Măsura ar putea deveni obligatorie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet