Trump susține că ia un medicament periculos ca să prevină infectarea cu coronavirus

Trump a anunțat că ia un medicament periculos, hidroxiclorochină, pentru a preveni infectarea cu coronavirus, și a șocat atât comunitatea științifică, cât și populația.

Trump susține că ia un medicament periculos ca să prevină infectarea cu coronavirus

Ca și cum dezastrul provocat de noul coronavirus în SUA nu ar fi suficient, președintele Trump susține acum că ia un medicament periculos ca să se protejeze de o eventuală infectare. Președintele american a făcut iar vâlvă într-o conferință de presă, anunțând că ia hidroxiclorochină de două săptămâni, în fiecare zi.

Hidroxiclorochina este un tratament pentru malarie folosit și în tratamentul anumitor boli autoimune, însă specialiștii au avertizat că acesta este un medicament periculos pentru pacienții cu Covid-19 și nu recomandă folosirea lui. FDA (Food and Drug Administration), instituția care aprobă pentru utilizare medicamentele în SUA, a anunțat încă din luna aprilie că acest medicament provoacă traume cardiace.

Totuși, Trump a fost cel care a susținut puternic folosirea acestui medicament periculos pentru pacienții cu Covid-19, în ciuda tuturor dovezilor medicale care susțineau nu doar că nu este eficient, ci și că are potențialul de a înrăutăți starea pacienților. În urma promovării agresive făcute de Donald Trump, medicamentul a ajuns să nu se mai găsească în farmacii, punând la risc pacienții care suferă de lupus, pentru care tratamentul este esențial.

Nu este pentru prima oară când Donald Trump ignoră complet știința și sfaturile medicilor când vine vorba despre pandemia de coronavirus. Acesta a mai vehiculat teorii precum injectarea pacienților cu dezinfectanți (ca urmare, numărul intoxicațiilor cu dezinfectanți s-a dublat, în acea perioadă) și a anunțat că dorește să relaxeze măsurile de protecție astfel încât să pună economia în mișcare, deși primise raportări și predicții oficiale care arătau că o redeschidere a țării s-ar putea dovedi dezastruoasă.

În acest moment în Statele Unite s-au înregistrat 1.550.294 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor a trecut de 90.000. În acest context, anunțul iresponsabil al lui Trump că a decis să ia un medicament periculos, hidroxiclorochina, nu face decât să stârnească rumoare și neîncredere în populație.

Trump nu a fost diagnosticat cu Covid-19, așa încât nu se știe pentru ce a declarat că se tratează cu hidroxiclorochină. Afirmația lui că a început să ia de două săptămâni medicamentul a venit în contextul în care acesta a atacat un angajat al administrației americane care a mărturisit săptămâna trecută, în fața Congresului, că există presiuni foarte mari pentru aprobarea hidroxiclorochinei ca tratament eficient pentru coronavirus,

„Ați fi surprinși câți oameni iau medicamentul”, a spus Trump. „Oamenii care lucrează în prima linie îl iau. Se întâmplă că și eu îl iau. Iau hidroxiclorochină. Chiar acum, da. Am început să iau acum două săptămâni. Pentru că cred că funcționează. Am auzit o mulțime de povești despre el. Iau o pastilă în fiecare zi.”

Medicul lui Trump a declarat că „după numeroase discuții cu președintele, pro și contra utilizării hidroxiclorochinei, am ajuns la concluzia că potențialele beneficii ale tratamentului sunt mai mari decât riscurile relative.”

Totuși, numeroase studii arată că hidroxiclorochina este un medicament periculos, care nu face mare lucru să prevină sau să trateze Covid-19. FDA susține că acesta nu ar trebui luat în afara unul spital sau a unui studiu clinic, pentru că este riscant. Medicamentul „poate cauza anomalii ale ritmului cardiac”.

Citește și:
România s-ar putea confrunta cu un nou val al epidemiei săptămâna viitoare, spune medicul Virgil Musta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din video