Organizația Mondială a Sănătății a decis întreruperea temporară a tratamentului cu hidroxiclorochină folosit în studiile clinice, din cauza efectelor negative pe care medicamentul le-ar putea avea asupra pacienților.
Hidroxiclorochina a căpătat tot mai multă notorietate în ultimul timp, fiind considerată de mulți tratamentul miraculos, care poate lupta împotriva infecției cu noul coronavirus. Unul dintre promotorii acestui medicament a fost chiar președintele Donald Trump, care declara în urmă cu ceva timp „cu siguranță trebuie să-l încercăm”. După această afirmație, Trump a continuat să promoveze utilizarea hidroxiclorochinei, mai ales în combinație cu un antibiotic, spunând că este „una dintre cele mai mari revoluții din istoria medicinei”.
Însă, opinia lui Trump nu a fost împărtășită și de comunitatea științifică. Primul care l-a contrazis pe președintele american a fost medicul Anthony Fauci, cel care se ocupă de limitarea efectelor pandemiei în SUA, care a avertizat publicul că dovezile că medicamentul ar funcționa atât de bine împotriva Covid-19 sunt doar circumstanțiale.
Un studiu medical publicat în The Lancet a arătat că persoanele infectate cu noul coronavirus și cărora le era administrat tratamentul cu hidroxiclorochină aveau o rată de deces mai mare decât ceilalți pacienți.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a decis oprirea temporară a studiilor clinice care foloseau hidroxiclorochina în tratarea persoanelor bolnave de Covid-19.
Studiul clinic inițiat de OMS se numește Solidarity Trial și cuprinde 3500 de pacienți din 17 țări diferite. Cu ajutorul acestuia, organizația încearcă să găsească un tratament sigur și eficient pentru a trata infecția cu noul coronavirus. O parte din participanții la studiu au fost tratați cu hidroxiclorochină, iar o alta, cu o combinație de trei medicamente ce ar fi trebuit să amelioreze simptomele infecției. Momentan doar tratamentul cu hidroxiclorochină a fost oprit.
„Vom analiza datele oferite de Solidarity Trial, dar și alte date disponibile pentru a evalua în mod adecvat potențialele beneficii și prejudicii ale acestui medicament„, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă online ținută ieri la Geneva.
Dr. Soumya Swaminathan, reprezentantă a OMS, a declarat că, deși în studiul clinic pe care organizația îl desfășoară nu au fost înregistrate date cu privire la efectele negative ale tratamentului cu hidroxiclorochină, studiul prezentat în The Lancet ridică multă semne de întrebare. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a decis să fie suspendată prentru moment administrarea acestui medicament în studiul clinic Solidarity Trial.
Foto: Arhiva Revistei ELLE