STUDIU: Noul coronavirus s-ar putea răspândi prin particulele de praf din aer

Un nou studiu arată că, precum virusurile gripale, noul coronavirus s-ar putea răspândi prin praf.

STUDIU: Noul coronavirus s-ar putea răspândi prin particulele de praf din aer

Un studiu realizat de cercetărori americani și israelieni și publicat de curând în revista Nature Communications face o paralelă între virusurile gripale și noul coronavirus, iar concluziile nu sunt deloc încurajatoare. Aparent, toate aceste virusuri nu sunt dependente de particulele respiratorii și de salivă, așa cum știam până acum, ci pot supraviețui și în blana animalelor până la găsirea unei gazde pe care să o infecteze. 

Autorii studiului susțin că în China, atunci când a început pandemia de coronavirus, mostrele luate din mai multe spitale arătau că cea mai mare concentrație de a virusului era în aerul din încăperile în care personalul medical își dădea jos echipamentul de protecție. 

Cu toate astea, cercetătorii nu pot spune momentan cu exactitate cât de ușor se pot infecta oamenii din cauza particulelor de praf încărcate cu virusuri. Până acum, informațiile oficiale ale agenției de sănătate CDC (Centers for Disease Control and Prevention) susțin că noul coronavirus se transmite ușor de la om la om și că aceasta este principala metodă de transmitere. De asemenea, mai subliniază și faptul că atingerea suprafețelor sau a animalelor contaminate nu reprezintă un risc crescut de infectare.

Un alt studiu recent arăta de asemenea posibilitatea transmiterii noului coronavirus de la om la animale. Cei care au animale de companie ar trebui să știe că atât câinii, cât și pisicile, nu îndeplinesc un rol semnificativ în transmiterea Covid-19. Cu toate astea, specialiștii recomandă persoanelor infectate cu noul coronavirus să încerce să limiteze contactul cu acestea și să respecte aceleași reguli de igienă ca până acum.

Raportarea națională de astăzi arată că până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate  73.617 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 3.106 de decese. 33.566 pacienți au fost declarați vindecați și 8.551 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.409 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV2.

Citește și:
O mutație a coronavirusului îl face mult mai transmisibil decât era deja

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet