STUDIU: Hidroxiclorochina, tratamentul pe care l-a luat și Donald Trump, nu ar avea niciun efect asupra Covid-19

Un nou studiu arată că unul dintre primele medicamente utilizate pentru tratarea pacienților cu Covid-19, hidroxiclorochina, nu are vreun beneficiu.

STUDIU: Hidroxiclorochina, tratamentul pe care l-a luat și Donald Trump, nu ar avea niciun efect asupra Covid-19

Încă de la începutul pandemiei, hidroxiclorochina, un medicament utilizat inițial pentru tratarea malariei, a fost promovat ca un tratament-minune pentru Covid-19. Chiar și președintele american Donald Trump a declarat în nenumărate rânduri că o folosește în combinație cu un antibiotic, deși nu era infectat cu coronavirus. Din păcate, s-a dovedit că hidroxiclorochina are efecte secundare destul de grave, mai ales pentru pacienții cardiaci, ceea ce a făcut ca Organizația Mondială a Sănătății să decidă întreruperea tratamentului cu hidroxiclorochină folosit în studiile clinice. 

Un nou studiu dezvoltat de oameni de știință din Brazilia arată însă că hidroxiclorochina, administrată singură sau împreună cu antibioticul Azitromicină nu îmbunătățește starea de sănătatea a pacienților cu Covid-19 în stare ușoară sau moderată.

Studiul s-a desfășurat în 55 de spitale din Brazilia și a inclus 504 pacienți cu Covid-19 care nu aveau nevoie de oxigen sau primeau până în 4 litri de oxigen pe minut. Acestora le-a fost administrat ori un tratament zilnic cu 400 mg de hidroxiclorochina ori unul care conținea pe lânga asta și o doză zilnică de 500 mg Azitromicină. După 15 zile niciunul dintre aceste tratamente nu a avut vreun rezultat notabil.

„Atât clorochina, cât și hidroxiclorochina, pot avea efecte secundare serioase, mai ales în doze mari și când sunt combinate cu alte medicamente. Nu pot să fie folosite fără rețetă și fără supraveghere medicală, rețetele nu ar trebui să fie emise în afara folosirii lor deja autorizate în afara studiilor clinice sau a protocoalelor naționale deja agreate.” Aceasta a fost declarația Agenției Europene a Medicamentului încă din luna aprilie.

O altă problemă a fost faptul că după ce hidroxiclorochina a fost promovată intens (mai ales de către Donald Trump), cei care aveau cea mai mare nevoie de acest tratament nu au mai avut acces la el.

Citește și:
Îngrijorător: ecologiștii cred că avem mai multe măști de protecție decât meduze în Mediterană

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet