Studiu: copiii mici cu Covid-19 poartă încărcături virale mai mari decât adulții, chiar dacă au simptome ușoare

Copiii mici cu Covid-19 poartă o încărcătură virală mai mare decât adolescenții sau adulții, arată un nou studiu. Cum va afecta acest lucru redeschiderea școlilor și grădinițelor?

Studiu: copiii mici cu Covid-19 poartă încărcături virale mai mari decât adulții, chiar dacă au simptome ușoare

Copiii mici cu Covid-19, arată un nou studiu, pot trece mai ușor peste boală, fiind uneori asimptomatici, iar alteori având doar simptome ușoare, însă pot purta cu ei o încărcătură virală semnificativă. Într-un studiu realizat de un spital pediatric din Chicago și Northwestern University, s-a observat cum copiii mici, sub 5 ani, poartă concentrații mai mari ale virusului Sars-CoV-2, chiar decât ale copiilor mai mari, ale adolescenților și ale adulților.

Concluzia privind copiii mici cu Covid-19 este cu atât mai relevantă cu cât în această perioadă se discută intens în întreaga lume redeschiderea grădinițelor și a școlilor și riscurile pe care le-ar aduce aceste decizii.

Studiul, publicat în jurnalul de specialitate JAMA Pediatrics, nu a testat și rata de transmisie a copiilor, dar pare să indice că și copiii cu Covid-19 pot să transmită la fel de simplu, sau chiar mai mult, boala, decât adulții, indiferent de simptomatologie.

Medicul Taylor Heald-Sargent, care a condus studiul și este specializată în boli infecțioase, lucrând la Lurie Children’s Hospital of Chicago, a declarat pentru publicația Fortune: „Unul dintre lucrurile care au apărut în toată discuția despre redeschiderea școlilor a fost: dacă cei mici sunt mai puțini bolnavi, este pentru că poartă o încărcătură virală mai mică?”. Ei bine, acest lucru nu s-a dovedit adevărat.

Dimpotrivă, copiii mici cu Covid-19 sunt purtători ai unei cantități semnificativ mai mari de virus, a arătat studiul. Acesta a colectat date pe durata tratamentului de la 145 de pacienți din Chicago, care aveau simptome de la ușoare la moderate și care începuseră să prezinte simptome cu o săptămână în urmă. Eșantionul a fost divizat în trei grupuri egale, formate din copii sub 5 ani, copii între 5 și 18 ani și adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Studiul a implicat probe nazale extrase de la pacienți și a arătat că încărcătura virală este „statistic semnificativă” la copiii mici cu Covid-19. Deși mai sunt multe lucruri de aflat despre cum răspunde sistemul imunitar al copiilor la virus și cum îl transmit aceștia, medicul Heald-Sargent spune că redeschiderea școlilor și grădinițelor rămâne un subiect delicat.

Citește și:
Nelu Tătaru, semnal de alarmă despre creșterea numărului de cazuri de coronavirus: „Se consumă boala'

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video