Spune stop dependentei de alcool!

Ai numarat vreodata cite pahare de alcool bei pe zi sau pe saptamina? Studiile arata ca o cantitate prea mare poate duce la probleme grave de sanatate, iar in timp, chiar la alcoolism. Cit de mult alcool devine un factor alarmant? ELLE a investigat riscurile pe care le prezinta aceasta boala si cum se pot descoperi simptomele...

Spune stop dependentei de alcool!

Zilele trecute, dupa o perioada tulbure (in incercarea de a-mi lua viata de la capat dupa o despartire dureroasa am hotarit ca achizitionarea unei locuinte proprii este solutia absoluta), m-am hotarit sa sarbatoresc cu prie­tenele si sora mea faptul ca dupa doua luni de birocratie si hirtogaieli am reusit sa obtin un credit de la banca (partea grea a achizitionarii apartamentului de-abia acum urmeaza).

Am descins la o benzinarie, seara pe la ora 22, pentru a cumpara citeva sticle de vin. Stind la coada la casa, simteam cum ma metamorfozez in atit de labila Britney Spears sub privirile unei femei elegante, foarte high society, care tinea strins intr-o mina o geanta Chanel si in cealalta o sticla de vin. Eu, relaxata dupa o zi de munca, in tenisi si hanorac, tinind in mina cosul cu doua sticle de vin alb si doua de vin rosu (nefiind o bautoare, imi scapa detaliile referitoare la preferintele alcoolice ale prie­te­nelor mele).

Simteam cum rosesc sub privirile doamnei, care cu siguranta ma judeca, gindindu-se ca am luat-o pe ulei (vorba românului), dar spre surprinderea mea, s-a uitat la mine zimbind. „O zi grea, nu?“ si a continuat: „Daca mai cade bursa in ritmul asta, voi avea nevoie de un carucior sa-mi transport sticlele de vin”. I-am zimbit condes­cendent si m-am bucurat ingrozitor de tare ca imi venise rindul la casa, evitind astfel conti­nuarea unei discutii care pentru mine era stinjenitoare. Nu stiu de ce, dar chiar si la aceasta virsta, cind cumpar bauturi alcoolice ma simt ca o adolescenta stingace. Inima imi bate in ritm alert, iar in capul meu o voce panicata tipa inconti­nuu „poarta-te natural!”, de parca as comite vreo infractiune majora.

Avind precedente in familie cu dependenta de alcool (in Ardeal cred ca nu exista persoana fara astfel de istorii, doar e zona palincii) si fiind martora la felul in care aceasta degra­deaza un om, il descompune psihic si il consuma emotional, am decis, inca de mic copil, ca alcoolul nu este ceva ce as vrea sa incerc. Apoi, odata cu anii, s-a intimplat sa fiu convinsa de prieteni sa ciocnesc un pa­har de sam­panie la mese sau la evenimente speciale, dar cum­va, alcoolul nu m-a atras niciodata.

Astfel, nu m-am imbatat turta la pe­tre­ceri, nu am ajuns atit de „aburita” incit sa uit sa imi pun len­jerie intima si nu am fost ne­voita sa ma internez din cauza „epui­zarii” in vreun spital, cum s-a intim­plat in cazul citorva cunostin­te apropiate. Inteleg de ce foarte multe persoane gasesc in consumul de bauturi alcoolice un refugiu sau o modalitate de destindere. Avind un efect stimulator asupra starii de spirit si a emotiilor, alcoolul produce dezinhibare si sugestibilitate crescuta (duce la reducerea au­to­controlului, iar persoana in cau­za se inveseleste sau se calmea­za, in functi­e de as­tep­­tarile sale).

Facind documentarea pentru acest material, am descoperit ca in Ma­rea Britanie, de  exemplu, 75% dintre femeile intre 18-25 de ani recunosc ca ajung in stare de ebrietate de mai multe ori pe sapta­mina, iar in SUA, 11% din totalul populatiei este alcoolica. Consider ca cifrele sint alarmante! Asadar, unde tragem linia intre alcoolism si consumul „sanatos” de bauturi alcoolice? Cit de mult devine prea mult? Studiile arata ca un consum moderat de alcool poate preveni bolile de inima, atacurile cerebrale, cancerul de rinichi, diabetul si multe alte afectiuni.

Cercetato­rii au luat in conside­rare obiceiurile subiectilor – daca tind sa bea mai mult in timpul saptaminii sau in week-end, daca consuma alcool in timpul me­se­lor, daca prefera vin, bere sau tarii – si astfel au desco­perit ca numarul celor care beneficiaza de efectele pozitive ale bauturil­or alcoolice este foar­te mic. Practic, pentru a se inca­dra in limita normala, o feme­ie are voie sa consume o portie sau doua de bautura pe zi (o portie inseam­­na 50 ml de tarie, 150 ml de vin sau 350 ml de bere).

De ase­menea, specialistii considera ca atunci cind este consumat in timpul meselor, alcoolul se absoarbe mai lent, ducind la o intoxicatie mo­derata si ajutind astfel la stimularea metabolismului (acum inteleg de ce sint fran­tuzoaicele atit de skinny). Doctorii recomanda o cantitate mica de alcool, consumata zilnic, si nu o cantitate mai mare, bauta intr-o seara de week-end, de exemplu.

Nu exista, insa, evidente asupra faptului ca un consum moderat de bauturi alcoolice poate duce in timp la alcoolism. „Faptul care ar trebui sa ne ingrijoreze la cei care consuma alcool in mod regulat este dependenta psihologica. A­ces­te persoane ajung sa considere ca acel pa­har zilnic este esential pentru a se destinde, nega­sind nici o alta metoda eficienta de re­laxare”, afirma Dr. Kate Carey, pro­fe­sor in psiho­lgie la Universitatea Syracuse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet