Sportul in aer liber – un beneficiu pentru sanatate

Sporturile in aer liber sunt amuzante, incitante, elibe­reaza stresul si sint mai accesibile decit oricind. Atunci de ce unele dintre noi continuam sa avem un atasament exagerat pentru banda stationara?

Sportul in aer liber – un beneficiu pentru sanatate

In plus, e deja bine cunoscut faptul ca „exercitiul fizic, in orice forma ar fi facut, este un excelent antidot pentru depresiile moderate”, dupa cum sustine si Dr. John Greist, un respectat „senior scientist” de la Madison Institute of Me­dicine. Iar acesta ar trebui sa fie un argument puternic pentru noi, femeile, daca ne gindim ca toate studiile au dove­dit ca avem o predispozitie de doua ori mai mare pentru depresii decit barbatii.

„De obicei, oamenii sint mai dispusi sa se antreneze daca fac parte dintr-o echipa”, adauga Greist. „In felul acesta socializeaza, sint constienti ca fac parte dintr-un ansamblu, actioneaza in consecinta si invata mereu cite ceva. Efectul pe care sportul in echipa il are asupra creierului se manifesta in cele mai multe cazuri printr-o gindire pozitiva, evident imbunatatita.” E nevoie de alte argumente? „Natura dinamica a sportului si nevoia de a observa si monitoriza actiunile ce au loc in jurul tau constituie o provocare pentru sistemul nervos central si creier”, spune Hartfield, ceea ce duce in mod cert la reducerea starilor de anxietate.

Dar in ciuda numarului impresionant de beneficii pe care sportul in aer liber le are asupra starii noastre de sanatate (asigura un bun control al greutatii corporale, intareste sistemul osos si muscular, intareste sanatatea sistemului cardiovascular, mentine echilibrul psihic si, dupa ultimele studii, se pare ca are un puternic efect anti-aging), ma intreb de ce vad atit de rar femei care se joaca in parc, care alearga sau merg pe bicicleta, dar, mai ales, ma intreb de ce nu fac nici eu acest lucru.

„E o problema de prioritati”, crede Karla Hederson, profesor, presedintele Department of Recreation and Leisure Studies, de la University of North Carolina, Chapel Hill. „Placerea este primul lucru la care renunta femeile cind sint presate de timp. Familia, prietenii si cariera au intotdeauna prioritate, nu neaparat in aceasta ordine.“ Autocontrolul, constiinta de sine si simtul ridicolului formeaza impreuna al doilea motiv, in opinia lui Cunningham. Alteori totul se reduce la simple aspecte socio-culturale.

„Am citeva prietene care joaca volei de performanta, dar in timpul liber stau pe margine sau joaca la jumatate din capacitatea lor obisnuita, pentru ca nu vor sa-i umileasca pe baieti.” O.K., trebuie sa admitem ca sporturile de echipa au o anumita doza de agresivitate, inca rezervata barbatilor. Din aceasta cauza unii specialisti considera ca teoria sexelor si homofobia sint factori importanti, care le retin pe femei sa participe la acest tip de jocuri.

„Femeile sint ingrijorate de felul in care vor fi percepute sau judecate de cei din jur daca fac sport: daca joaca fotbal, de exemplu“, spune Liz Ellsworth, antrenoarea echipei de fotbal de la un colegiu american.„Sint casatorita, am un copil si altul e pe drum. Totusi, numai pentru ca sint antrenoare de fotbal, unii oameni inca au semne de intrebare in ceea ce priveste se­xualitatea mea.” Personal, gasesc problema demodata. Dumnezeule, sintem in secolul XXI. Lucrurile astea n-ar trebui sa fie altfel? „Ba da, si incep sa se schimbe”, crede prie­tena mea Cristina, care joaca rugby la colegiul la care studiaza medicina, in Statele Unite. „Credinta generala sau traditionala, cum vrei s-o numesti, este ca numai barbatii pot juca rugby, nu? Dar majoritatea celor care stiu ca fac parte dintr-o astfel de echipa, dupa un moment de soc, au aceeasi reactie: «Uau! Trebuie sa fie tare amuzant.» Si este”, incheie ea.

Alti specialisti cred ca frica are rolul esential in faptul ca numai un procent scazut de femei practica sport in aer li­ber, in special sporturi de echipa. Adevarul e ca, daca stau sa ma gindesc mai bine, frica e mare: frica de a nu cunoaste sau a nu respecta regulile jocului, frica de a rata o minge, fri­ca de a nu-ti dezamagi coechipierii sau frica de a nu ca­dea in ridicol, de a nu parea o impiedicata, frica de a nu avea fundul prea mare… „Singura modalitate de a trece peste aceste bariere este sa joci de placere“, spune Radu Teodorescu. „Trebuie sa intelegi ca, de fapt, nu e nici o presiune care sa te apese. In sala mea din New York vin mereu oameni care nu au facut niciodata nici un fel de sport si trebuie sa-i invatam regulile de baza, miscarile, inclusiv greselile. Si nimeni (nici macar ei insisi) nu vede nimic ridicol in toate astea.”

Din fericire, nici unul dintre acesti factori (lipsa de timp, teama, homofobie etc.) nu are viata lunga si nu constituie o bariera eterna. Dovada: numarul de echipe formate din femei a crescut enorm in ultimii ani, chiar in sporturi re­zervate exclusiv barbatilor: fotbal, rugby, hochei, ciclism, motociclism. Iar interesul este in continua crestere. Ar trebui sa le multumim fetelor de liceu pentru asta. Numarul fetelor participante la activitatile sportive este acum mai mare decit oricind in ultimii zece ani, spun profesorii de sport. In plus, fetele pe care le-am intervievat pentru acest articol, care fac parte din echipele liceului, spun ca sint mindre de vinataile lor, ca au o imagine pozitiva asupra corpului si personalitatii lor si ca sint foarte increzatoare in capacitatile lor fi­zice. Dar partea cea mai buna, spun ele, este aceea ca in timpul petrecut la antrenament pot sa se joace. „Si ce daca am trecut de 10 ani? Ador sa a­lerg, sa sar, chiar sa cad, din cind in cind. E tare amu­zant”, spune Maria, o membra a echipei de baschet, de la un liceu din Bucuresti. „De cind sint in echipa mi-am facut o multime de prieteni“, adauga Elena, jucatoare de tenis. Lovim mingea impreuna, ne antrenam la perete ore intregi, alergam si apoi raminem sa comentam jocul fiecaruia, la un pahar de suc, pe terasa. E o regula.” Ar trebui sa in­va­tam ceva din toate astea. Si daca tot a venit vorba de prieteni… Fetele mele vor fi surprinse cind, duminica viitoare, le voi provoca la un campionat de sarit coarda, in parc, inainte de a lua prinzul la Marriott. Si, stii ceva, tocmai sovaiala, teama si sfiala le fac pe dragele mele prietene niste mimoze atit de dulci. Si de feminine.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet