Slabitul – o afacere riscanta

Slabitul – o afacere riscanta

Sint superbe, bogate, celebre si, mai ales, perfecte. Le adoram, le divinizam, le imitam. Ne lungim si ne scurtam parul dupa pofta inimii lor. Ne bronzam, in ciuda avertismentelor tutu­ror dermatologilor din lume, pentru ca vrem culoarea pielii lor. Ne transformam voluptuoasele forme feminine in „definitie musculara. Dar uitam cu desavirsire ca intotdeauna exista „reversul medaliei. Cornel Chin, un antrenor celebru, (care l-a pregatit pe Leonardo DiCaprio pentru The Beach – good job, Cornel! – si pe Colin Firth pentru Bridget Jones Diary) spune ca dieta si regimul fitness al celor mai multe celebritati sint exage­rate si periculoase.

Geri Halliwell, de exemplu, are un regim de viata cu citeva parti bune si infinite efecte negative. „Programul urmat de ea, spune Chin, „ii va cauza multe probleme de sanatate in viitor. Asta daca ceea ce declara, ca alearga 9 km sau chiar mai mult pe banda stationara, si face exercitii de power yoga zilnic, fara exceptie, e adevarat. Adauga la asta faptul ca supravietuieste cu un regim hipocaloric, cu un aport minuscul de carbohidrati si grasimi, si obtii cea mai sigura reteta pentru dezastru, incheie el. Dar Halliwell, Aniston si restul pleiadei de celebritati in cauza arata superb, fantastic, fabu­los! „Si dupa toate probabilitatile vor trai putin, adauga, cinic, Chin. „Nimeni, absolut nimeni nu poate rezista in acest ritm prea mult timp. Efortul fizic e mult prea mare, iar dieta mult prea restrictiva. La un moment dat organismul lor va ceda. Iar daca vrei sa arati bine, in mod sigur, aceasta e cea mai nesanatoasa cale pe care o poti alege.

Deci, care e adevarul din spatele culiselor? Iata ce te asteapta dupa citiva ani de trai a la Hollywood (articol interzis copiilor sub 12 ani, fara acordul parintilor):

Dereglari metabolice

Orice dieta care presupune o cantitate redusa de hrana, determina o scadere a ratei metabolismului. E o reactie instinctiva, prin care organismul incearca sa-si protejeze rezervele calorice. In efortul de a supravietui cu putinul ce i se ofera, metabolismul incetineste cu 15 – 20% fata de rata normala. Cu alte cuvinte, organismul se seteaza automat pe programul de „infometare. Ce inseamna asta? Iti va fi din ce in ce mai greu sa slabesti, in ciuda efortului fizic crescut, pentru ca vei consuma din ce in ce mai putine calorii. Iar daca vei incepe sa maninci normal, kilogramele se vor depune incomparabil mai repede, deoarece organismul tau nu mai e obisnuit sa consume nimic. Asa s-a intimplat si in cazul lui Mel C, care recunoaste ca a fost o vreme – perioada Spice Girls – in care era obsedata de greutate si de exercitiile fizice. De indata ce a revenit la un regim de viata normal, a trebuit sa plateasca pretul exceselor trecute: citeva – destul de multe – kilograme in plus.

Oboseala cronica

„Cantitatea de energie necesara unui asemenea regim de viata e foarte ridicata, comenteaza Chin. „trebuie sa fii in permanenta in priza si e nevoie de hrana sanatoasa pentru a putea functiona. Daca elimini alimentele bogate in calorii, cauti necazul cu luminarea. Dieta vedetelor noastre contine in general alimente sarace din punct de vedere caloric, cu un aport mare de proteine, destul de chinuitoare pentru orga­nism, care trebuie sa transforme aceste alimente in grasimi, odata ce rezervele proprii au disparut. Dar cum grasi­mile nu pot fi transformate in energie prea usor, din acest proces rezulta niste substante, numite ketone. Rinichii trebuie sa dre­neze si sa elimine aceste substante, adica sa faca un efort suplimentar semnificativ. Rezultatul: rata metabolismului scade si, in plus, incepi sa te simti din ce in ce mai obosita si fara pofta de viata.

Scaderea imunitatii

In general, exercitiul fizic are darul de a sti­mu­la sistemul imunitar. Dar odata ce te-ai lansat intr-un regim de antrenament a la Geri Halliwell sau Madonna, obtii efectul invers. Cercetarile in domeniu au demonstrat ca un efort fizic exagerat, combinat cu o alimentatie dezechilibrata slabeste capacitatea de apararea a organismului. Un studiu facut la University of Western Australia a aratat ca prea mult exercitiu fizic duce la scaderea drastica a nivelului de glutamine, substante ce stimuleaza sistemul imunitar. Rezultatul: o predispozitie marita la infectii virale si raceli. Majoritatea dietelor venite de la Hollywood sint atit de severe incit ramin prea putini nutrienti pentru a fi folositi de sistemul imunitar. Martine McCutcheon, celebrul pop star britanic, declara presei ca look-ul, vizibil subtiat, se datoreaza programului Eat Right for Your Type, o alta dieta la moda, construita in functie de grupa sanguina. Pentru asta, spune ea, a renuntat la carne, lactate si cereale si a eliminat unele fructe si legume din alimentatie. Dar daca e sa judecam dupa pro­blemele de sanatate care au afectat-o, s-ar parea ca planul nu a functionat prea grozav, iar pretul pe care il plateste acum e destul de mare.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet