Semnele care arată că starea ta de irascibilitate ascunde o problemă mai gravă

Toată lumea se mai enervează din când în când, dar unii oameni se întâmplă mult mai des decât la alții. Desigur, multe lucruri pot cauza iritarea, de la lipsa somnului, la foame și lipsa de energie.

Semnele care arată că starea ta de irascibilitate ascunde o problemă mai gravă

Dar uneori acest lucru poate însemna încă ceva și există semne clare care arată că iritarea provine dintr-o problemă psihică mai serioasă. Cu alte cuvinte, deși poți da vina doar pe toanele tale, această stare poate avea alte cauze.

Acesta spune că simplul fapt că te enervezi ușor nu este suficient pentru a te diagnostica drept bolnav psihic. Totuși, dacă iritabilitatea persistă și pare să nu dispară niciodată, afectându-ți relațiile, munca, școala sau funcționarea socială – sau dacă prietenii și cei dragi îți spun că te enervezi tot timpul – este bine să cauți ajutor din partea unui profesionist. 

Mai mulți experți au arătat care sunt semnele că iritabilitatea ta poate face parte dintr-o problemă psihică mai gravă.

1. Nu te poți controla

Dacă irascibilitatea ta pare a fi scăpată de sub control, ar putea să fie un motiv de îngrijorare. Dacă te iriți ușor și ți se pare că nu poți controla asta și dacă îți afectează relațiile – poate avea în substrat o problemă mentală.

2. Iritabiliatea ta nu dispare

Iritabilitatea prelungită poate fi un simptom al depresiei. Multe persoane deprimate nu experimentează stările clasice, de tristețe, ci se simt mai de grabă iritați. Deși nu este un factor suficient de a diagnostica depresia, poate fi un semn primar.

3. Poți avea accese de furie mai des decât este normal

Furia este e emoție pe care toată lumea o poate experimenta din când în când. Totuși, crizele de nervi dese pot indica probleme mentale mai seriaose. Poți observa că lucruri care în mod normal nu te deranjau te enervează foarte tare și îți provoacă o cădere nervoasă și îți distrug relațiile. Acest grad ridicat de agitație și iritabilitate pot fi un semn al depresiei.

Deși depresia este cunoscută pentru că face oamenii să se simtă triști, aceasta te poate face și să fii nervos.

4. Ești mai anxios decât în general

Mul’i oameni au anxietate din când în când. Dar când ai acest sentiment mai des decât în mod normal, acest lucru poate fi indicele unui simptom de anxietate. Foarte des, oamenii diagnosticați cu această problemă se simt iritați și cedează nervos. Aceștia nu își vor descrie experiența în termeni de anxietate, ci de irascibilitate. La fel ca și în cazul depresiei, iritabilitatea nu este suficientă pentru a diagnostica o persoană cu tulburare de anxietate, dar poate să fie un indicator.

5. Starea ta de iritare se înrăutățește

Cele mai importante semne că iritabilitatea ta este semnul unei probleme mai grave sunt severitatea și persistența. Iritabilitatea severă și persistentă poate indica anxietatea, depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară. Oamenii au tendința să arate mai de grabă starea de nervi decât tristețea.

Totodată, există trei moduri prin care îți poți da seama dacă ai de a face cu o problemă clinică: frecvența, intensitatea și durata.  Atunci când o persoană se enervează mult prea des, acesta este semnul unei probleme clinice. În plus, dacă manifestarea crizelor de nervi este ieșită din parametrii normali, aceasta este din nou o problemă clinică. În al treilea rând, dacă starea persistă, problema este din nou una clinică.

După cum puteți vedea, faptul că te enervezi ușor poate fi parte din viața ta, dar dacă te gândești că te enervezi mai mult decât este normal, ar trebui să apelezi la un terapeut pentru a identifica sursa problemei. Odată ce ai identificat cauza, poți găsi o soluție pentru problema ta și îți poți duce viața mai departe fără probleme.

Citește și:
Crezi că suferi de depresie? Aceste 9 semne trebuie să îți dea de gândit

Text: Bianca Margarit
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Mai multe din health & diet