Se spune ca… – mituri despre sanatate

E adevarat ca telefoanele mobile ne prajesc cre­ie­rul? Tampoanele ne intoxica, iar vaccinurile ne pot im­bolnavi de SIDA? ELLE vrea sa stie adevarul.

Se spune ca…  – mituri despre sanatate

„Nu tot ce zboara se maninca. Lectia asta am invatat-o la trei ani, cind am vrut sa maninc un fluture (daca as fi reusit sa-l prind mai intii, lucru care, din fericire, nu s-a intimplat) si m-am ales cu o mina rupta si trei copci pe timpla stinga. De atunci am inceput sa pun o multime de intrebari inainte de orice: la masa intrebam de ce ies aburi din supa, la scoala intrebam de ce nu suna odata clopotelul, iar dupa prima intilnire m-am intrebat timp de vreo luna ce s-a intimplat cu telefonul meu de nu mai suna. Asa am invatat ca exista si reversul medaliei: unele intrebari e mai bine sa nu fie puse. De exemplu: cum functioneaza aparatul video? Cui ii pasa, din moment ce totul merge perfect daca apesi butonul play? De ce ti s-a stricat calculatorul? Ce conteaza? Nu e mult mai simplu sa chemi un specialist care sa-l repare? Exista, insa, si o a treia categorie de intrebari; acelea care-ti dau fiori reci pe sira spinarii si care te obliga sa afli adevarul. Care, oricum, e intotdeauna la mijloc. Sau gresesc?

Telefonul mobil te poate imbol­navi de cancer

Ce se spune: Sa folosesti un telefon mobil sau sa-ti lipesti urechea de un cuptor cu microunde e cam acelasi lucru, daca judeci dupa simptome: cefalee, ameteli, tulburari de memorie. Celulele cerebrale „se incing si sufera anumite mutatii, care provoaca tumori cerebrale.

Adevarul: The World Health Organization declara ca nu exista nici o legatura probata stiintific intre folosirea te­lefonului mobil si anumite probleme de sanatate. Ce­le mai multe studii au fost facute pe animale si pe o du­rata prea scurta de expunere pentru a fi considerate concludente. Totusi, un studiu facut in Australia a demonstrat mutatii ale ADN-ului la sobolanii sau soarecii supusi unui bombardament prelungit cu microunde, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa se intrebe daca nu cumva telefoanele mobile pot produce anumite mutatii cromozomiale la om, care sa modifice functionarea creierului. In 1999, un cercetator suedez a observat ca tumora cerebrala a pacientilor cu cancer este localizata mai ales in zona in care, de obicei, este tinut telefonul. Un an mai tirziu, insa, o echipa de cercetatori americani demonstreaza exact contrariul, comparind un grup de bolnavi cu unul martor. Pentru a afla mai multe, trebuie sa asteptam. Un vast studiu (8.000 de persoane) este in curs de desfasurare in 13 tari. Tipurile de cancer vizate: tumorile cerebrale, tumorile nervului acustic si tumorile glandelor salivare. Rezultatele se vor publica abia in 2012. Ce e de facut pina atunci? Destul de putine. Nu se recomanda folosirea telefoanelor mobile de catre copii, deoarece creierul lor este mult mai vulnerabil, iar adultii ar fi bine sa limiteze durata si numarul convorbirilor, si sa utilizeze castile (radiatiile sint transmise de antena telefonului).

Deodorantele favorizeaza aparitia cancerului de san

Ce se spune: Folosirea antiperspirantelor este una dintre principalele cauze ale cancerului de sin. Blocind transpiratia, toate toxinele sint retinute in zona axilei. Aceste substante organice sint acumulate in ganglionii limfatici, ceea ce duce la o mutatie a celulelor. Taieturile sau iritatiile provocate de procedurile de epilare favorizeaza patrunderea produsilor chimici in organism.

Adevarul: „Acesta e un zvon lansat pe Internet de nu se stie cine, fara a avea nici cea mai mica dovada stiintifica, spune Dr. Mihaela Leventer, specialist in dermatologie. „S-au facut ne­nu­marate studii in centre de oncologie si dermatologie si nici unul nu a dovedit ca utilizarea antiperspirantelor ar avea vreo legatura cu aceasta forma de cancer. Nici cercetatorii de la National Cancer Institute nu stiu sa existe vreo dovada, dupa cum afirma ei intr-un comunicat emis in 19 aprilie 2010, iar cei de la U.S. Food and Drug Administration, renumiti pentru normele stricte pe care le au, sustin sus si tare ca nici un ingredient continut in antiperspirante nu e cancerigen. Iar contraargumente sint multe. In primul rind, exista glande sudoripare pe tot corpul, nu numai in zona axiala, iar in cazul in care acestea ar fi blocate, celelalte ar prelua automat functia de transpiratie. In al doilea rind, teoria acumularii de to­xine in ganglioni tine de notiuni elementare de fiziologie: transpiratia serveste controlarii temperaturii corpului si nu eliminarii de toxine. Chiar daca glandele sudoripare sint blocate, organele care au acest rol excretor – ficatul si rinichii – functioneaza perfect. „In al treilea rind, pluseaza Dr. Leventer, „nu exista drenaj limfatic intre glandele sudoripare de la axila si cele de la sin. In ceea ce priveste iritatiile, intr-adevar ele pot cauza unele infectii, dar nu au nici o legatura cu aparitia cancerului. Dupa ultimele studii s-ar parea ca etiologia cancerelor nici macar nu e de origine infectioasa.

Cuptoarele cu microunde ne otravesc

Ce se spune: Utilizarea microundelor afecteaza structura moleculara a alimentelor astfel incit isi pierd calitatile nutritive, pina la gradul in care devin improprii consumului. Se fac chiar unele legaturi intre folosirea cuptoarelor cu microunde si imbolnavirile de cancer.

Adevarul: Testele realizate in laborator pe esantioa­ne de lapte n-au demonstrat nici o diferenta mo­le­culara sau nutritiva intre esantioanele de lapte incalzite in bain-marie si cele incalzite la microunde. Deci nu se intrevad mutatii cancerigene. Pe de alta parte, energia emisa de acest tip de cuptor este prea slaba pentru a modifica atomii si legaturile celulare. Daca tempera­tura alimentelor pe care le pregatim nu depaseste 100 de grade, calitatea lor nutritionala este mai bine conservata decit prin metodele conventionale. Aceasta e versiu­nea oficiala. Neoficial, insa, exista voci, perfect avizate, care sustin ca pierderile de energie care apar in timpul functionarii unui cuptor cu microunde favorizeaza formarea radicalilor liberi, mai ales daca acesta e folosit la prepararea alimentelor si nu la incalzirea lor. Si mai exista un punct slab: uneori, proasta repartizare a caldurii in interiorul alimentelor preparate la microunde nu garanteaza distrugerea totala a bacteriilor. Prin urmare, nu se recomanda folosirea cuptorului cu microun­de pentru incalzirea anumitor produse potential conta­minate, cum ar fi laptele pentru sugari sau carnea.

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet